Bu paparazziler çok etik

Güncelleme Tarihi:

Bu paparazziler çok etik
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 2007 00:00

Bir kulüpte çılgın gibi dans ediyorsunuz. Birden bir genç yanaşıyor "Fotoğrafınızı çekebilir miyim?" diyor. Flaşlar patlıyor. Fotoğrafçı elinize bir kart tutuşturup uzaklaşıyor. Ertesi sabah karttaki internet adresine bakıyorsunuz: www.tilllate.com. Siteye girdiğinizde kendi fotoğrafınızla karşılaşıyorsunuz. Üç İsviçreli gencin kurduğu Tilllate.com, Türkiye’nin de aralarında olduğu 10 ülkede faaliyette. Tilllate.com’un klasik paparazzilerden tek farkı fotoğrafınızı çekmek ve yayınlamak için izin almaları.

Tilllate.com, 10 ülkede 95 çalışanı ve 1300 fotoğrafçısıyla hizmet veren, her ay tüm dünyada 1.6 milyon kişinin ziyaret ettiği bir site. Kuruluş hikayesi 1999’da İsviçreli üç üniversite öğrencisinin çeşitli şehirlerdeki eğlence mekanlarını gezerek hatıra fotoğrafı çekmeyi hobi haline getirmeleriyle başlıyor. Gittikleri yerlerde insanlar "Ne olur bizim de fotoğrafımızı çeker misin" demeye başlayınca iş büyüyor, üç kafadar bir site kurarak herkese tek tek mail atma derdinden kurtulmaya karar veriyor. Sitenin Türkiye’deki sahibi Cihan Kükmen de İsviçre’de yaşadığı yıllarda yabancı arkadaşlarının "Türkiye’de eğlence hayatı var mı?" sorusundan sıkılıyor ve geçen yıl siteyi hayata geçiriyor.

Tilllate.com fotoğrafçılarının İstanbul başta olmak üzere, İzmir, Çeşme, Kuşadası, Bodrum, Marmaris, Eskişehir, Uludağ ve Kocaeli’de girdikleri mekanların sayısı 100’ün üzerinde. Sortie, Sapphire, Mojito, Crystal, Fancy, Garbo, Pearl Bebek, Rıddım, Balans, Cambaz, İndigo, Laila Kalamış, Moda Teras ve Parkorman çekim yaptıkları İstanbul’daki eğlence yerlerinden bazıları. Konser, festival veya beach club, kısaca müzik ve eğlence neredeyse onlar da oradalar.

Sloganları "Bizim starımız sensin." Eğlencenin doruğundayken yanınıza yaklaşıp fotoğrafınızı çekmek için izin istiyorlar. Ama ya içkiyi kaçırdığınız bir sırada fotoğraf çekimine tamam dediyseniz ama sabah pişman olursanız ne olacak? Siteye bir mail atıyorsunuz, fotoğrafınız yayından kalkıyor.

Cihan Kükmen, "Fotoğraflarda isteyerek poz verdikleri açıkça gözükenler bile, avukatları aracılığıyla ciddi yaptırımlarda bulunacaklarını söylüyor. Ama biz zaten kimseyi afişe etmek için yapmıyoruz bu işi. Bunu anlatınca durum aydınlanıyor. Bazıları da hem çekilen karelerden rahatsız oluyor hem de silmeden önce kendilerine göndermemizi istiyor. Bu talepleri de kabul ediyoruz."

Site, eşlerinin veya sevgililerinin kendilerinden habersiz ne yaptığını öğrenmek isteyenler için de bir bilgi platformu. Cihan Kükmen başlarından geçen bir olayı anlatıyor: "Fotoğrafçımız mekandaki müşterilerden birinin yanına giderek ’Sizin ve kız arkadaşınızın fotoğrafını çekebilir miyim’ diye sormuş. Gelen cevap: ’Aman sakın çekme, bu akşam kaçamak yapıyorum, eşim sitenizi biliyor, yarın kontrol eder, aman sakın ha!’ olmuş".

Tilllate.com’un objektiflerine ünlüler de takılıyor tabii. Örneğin birçok gazeteci Sortie, Sapphire gibi yerlerin kapısında beklerken onlar makineleriyle içeride çalışabiliyor. İzin alarak görüntüledikleri ünlüler arasında Okan Bayülgen, Mirkelam, Demet Akalın, Burcu Güneş, Kutsi, Berksan, Rober Hatemo, İbrahim Tatlıses, Ümit Karan ve Helin Avşar gibi isimler var. Cihan Kükmen, "Fotoğrafçı arkadaşlarımız bizimle ciddi yaptırımları olan sözleşmeler imzalıyor. Zaman zaman dergi ve gazeteler fotoğraflarımızdan faydalanıyor. İzin alırlarsa bizim için problem yok."

Tilllate.com’da 7’si kız 35 fotoğrafçı çalışıyor. Yaş ortalamaları 21. Hepsine önceden eğitim veriliyor. Mekandan veya organizasyon sahibinden izin alınmadan kesinlikle çekim yapılmıyor.

650 BİN FOTOĞRAF

Siteye herkes üye olabiliyor, fotoğrafları bilgisayara ücretsiz olarak indirebiliyor. İngiltere, Fransa, Antalya ve İsviçre gibi ülkelerin gece hayatını takip etmek de mümkün. DJ’ler ve organizatörler için özel üyelikler var. Carlcox, Tiesto, Fatboyslim, Deepdish, Bob Sinclar siteye üye olan DJ’lerden bazıları. Sitedeki toplam fotoğraf 10 milyonun üzerinde. Türkiye’de ise şimdiye kadar 4500 organizasyonun bilgileri yayınlandı, 2300’ü fotoğraflıydı, toplam fotoğraf sayısı da 650 bine ulaştı.

PARTİPİX’TE ALTI KIZ FOTOĞRAFLIYOR
/images/100/0x0/55eb4771f018fbb8f8b6ea1b


Bir başka benzer site de www.partipix.com. Red Bull’un Doğu Avrupa Eğlence Sektörü Direktörü Serkan Barutçu, sitenin kuruluş hikayesini şöyle anlatıyor: "İşim gereği partilere konuk oluyordum. Bazı arkadaşlarım benim girdiğim pek çok ortama giremiyor ve merak ediyordu. Ben de bu işe girdim." Sitenin fotoğrafçıları "Partipix kızları" olarak anılan altı kız. Daha estetik ve çekici oldukları için sadece kızlarla çalıştıklarını söyleyen Barutçu, erkek fotoğrafçıların hep paparazzi olarak algılandığını söylüyor. Partipix kızları mekanlara süpervizörleri eşliğinde gidiyor. Her çekim öncesi mutlaka izin alıyorlar. Bu altı kızın başlarına ilginç olaylar da geliyor. Evlenme teklifi bile almışlar. Şimdilik sadece Anjelique, Cahide, Reina, Crystal, Sortie ve Lucca gibi İstanbul’un popüler mekanlarında fotoğraf çekiyorlar. Önümüzdeki günlerde Antalya-Bodrum ve Çeşme’de de olacaklar. Sitenin "Hot or Not" bölümünde yabancı ülkelerden kareler de yayınlanıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!