Van kedisine gelişigüzel seks yapmak yasaklandı

Güncelleme Tarihi:

Van kedisine gelişigüzel seks yapmak yasaklandı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2002 02:00

Van Kedisi Araştırma Merkezi Müdürlüğü, neslini korumak amacıyla 3 yıldan beri ‘‘kedievi’’nde koruma altına aldığı 150 Van kedisinin sağlıklı üremesi için, gelişigüzel çiftleşmesini yasakladı. Ayrı ayrı odalarda tutulan erkek ve dişi kediler sadece çiftleşme dönemlerinde birlikte tutulup sonra yeniden ayrılıyor. Ama yasak, erkek kedileri hırçınlaştırdı.

Van Valiliği tarafından 3 yıl önce yaptırılan ve daha sonra Yüzüncü Yıl Üniversitesine devredilen villa tipi evde bulunan yetişkin 30 erkek ve 55 dişi kedinin sağlıklı üremesi için çiftleşmesi programlı olarak yapılıyor. Ayrı ayrı odalarda tutulan erkek ve dişi kediler sadece çiftleşme dönemlerinde bir araya konuluyor. Ancak bu durum, dişilerden ayrı kalan erkek kedilerin hırçınlaşmasına, birbirini saldırarak yaralamasına neden oludu. Kediler, birbirlerini boyun, ağız, burun ve ayaklarından tırmıklıyor.

GEBELER AYRILDI

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı ve Van Kedisi Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Zahit Ağaoğlu, Van kedilerinin gelişigüzel çiftlenmesini önlemek ve sağlıklı yavru elde etmek amacıyla hayvanları ayrı odalarda tuttuklarını belirterek şöyle konuştu:

‘‘Van Kedievi'nde 150 civarında erkek ve dişi kedi ile bir yaşın altında yavru mevcut. Kedileri bir ay önce çiftleştirdikten sonra ayırdık. Dişi kediler içinde gebeler var. Gebeliklerinin sağlıklı gelişmesi için de erkeklerin yanına konulmuyor. 60-67 gün gebelik süresinde kedinin çiftleşmesine izin verilmiyor. Kedilerde doğumdan sonra nisan, mayıs ve haziran aylarında yeniden çiftleşme dönemi başlıyor. Bu dönemde yeniden dişi ve erkek kedileri biraraya getireceğiz. İkinci bir doğum için kedileri yine aynı yöntemle kontrollü olarak çiftleştireceğiz. Yalnız bu sürede kızgınlaşan erkek kediler, dişilerden uzak olunca hırçınlaşıp, saldırganlaşıyor ve birbirinleri yaralıyor. Bu kedileri de tedavi ediyoruz.’’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!