Meslek liseleri şansınızı sakın yabana atmayın

Güncelleme Tarihi:

Meslek liseleri şansınızı sakın yabana atmayın
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2007 00:00

Anadolu Lisesi veya Fen Lisesi’ne giremeyenlerin bir alternatifi daha var: Bir Anadolu Meslek Lisesi’ne girebilirler. Genel lise mezunlarına göre, meslek lisesi mezunlarının avantajları daha fazla. Hem bir meslek sahibi olabiliyorlar, hem de üniversiteye girişte iki yıllık ön lisans bölümlerine doğrudan geçiş yapabiliyorlar.

Meslek liselerinden bir bölümü OKS sonucu ile birlikte mülakat ve kondisyon sınavı yapıyor. Çoğunlukla kontenjanlarının iki katı öğrenci alıyor. Bunların arasında meslek olarak Türkiye’nin en çok ihtiyaç duyduğu sağlık personeli yetiştiren Sağlık Meslek ve Anadolu Sağlık Meslek Liseleri’ne dikkat. Bu okullara OKS-MF puan türü ile, diğer tüm meslek liselerine ise OKS-TM puan türü ile öğrenci alınıyor. Seçmeyi düşündüğünüz meslek liseleri için tanıtıcı bilgeleri http://www.meb.gov.tr ve http://oks2007.meb.gov.tr  internet adresinden araştırın. Daha sonra okulu ziyaret edip, seçip seçmeyeceğinize karar verin.

2006 ÖSS’ye göre Türkiye genelinde 2742 meslek lisesinden mezun olan (Anadolu Öğretmen Liseleri hariç) 126 bin 161 öğrencinin 3081’i yani yüzde 2.44’ü üniversitelerin lisans bölümlerine, 78 bin 248’i yani yüzde 62.02’si üniversitelerin ön lisans bölümlerine yerleşti. Unutmamak gerekir ki, genel lise mezunlarına göre, ön lisans da olsa üniversitede öğrenim görebilme şansı meslek lisesi mezunları için daha fazla.

MERAK EDİLEN SORU VE CEVAPLAR

Tercihlerimi birinci tercih döneminde değil de, ikinci tercih döneminde yapabilir miyim?

İkinci yerleştirme döneminde tercih başvurusu alınmayacak. Bu nedenle tercih bildirim formunu mutlaka 11-22 Temmuz tarihleri arasında yapıp, okul müdürlüğü aracılığıyla bildirmek zorundasınız. Tercih başvurusu yapmayan öğrenciler, çok yüksek puanlara sahip olsalar bile açıkta kalırlar.

Tercih listemin birinci sırasına yazdığım okula yerleşme şansım, bu okula 2-3-5’nci sıralarda yer veren öğrencilere göre daha yüksek olur mu?

Yerleştirmede tercih listesi sıralaması değil, puan üstünlüğü önemli. Örneğin A okulu 1’nci öğrencinin birinci tercihinde, 2’nci öğrencinin 12’nci tercihinde var. Yerleştirme yapılırken, 2’nci öğrencinin puanı bindelik hanesinde bile daha yüksekse, bu okulun öğrencinin 12’nci tercihi olmasına bakılmaksızın o öğrenci yerleştirilir. Her ikisinin puanları tamamen eşitse, seçtikleri okulun puan türüne göre, alanlarındaki derslerdeki net sayısı yüksek olana, alan derslerinde de eşitlik varsa, yaşı küçük olana öncelik verilir.

Okulların puanlarının geçen yıla göre ne kadar değiştiğini nasıl öğrenebilirim?

www.hurriyet.com.tr’den tercih robotuna girerek 2007 tahmini puanlarını görebilirsiniz. Tahmini puanlar oluşturulurken, her okula geçen yıl kaçıncı öğrencinin girdiği ve bu sıralamadaki öğrencinin 2007 OKS’de aldığı puanın ne olduğu birebir eşleştirilerek bulundu.

2’nci yerleştirmede puanlar düşer mi?

OKS’ye giren öğrenciler aynı zamanda özel okullara, askeri liselere, polis kolejine de vb. başvuruda bulunmuş oluyor. Bu öğrenciler, OKS ile öğrenci alan okullar içinde tercih başvurusunda bulunurlar. Ancak, daha sonra diğer okullardan birini tercih edip gitmeleri durumunda, bu öğrencilerin yeri boşalır. Böylece açık kontenjan oluşur. Doğal olarak 2’nci yerleştirmede alttan yukarı kayma olur. Bu nedenle puanlar düşer.

Yetenek sınavı ile öğnenci alanlar

Türkiye genelinde, özel ilgi ve yetenekleri belirlenen öğrencileri yetiştirmek amacıyla kurulan ve yetenek sınavı ile öğrenci alan okullar var. Milli Eğitim Müdürlüklerinden o ilde yetenek sınavı ile öğrenci alan hangi okulların bulunduğunu ve giriş şartlarının ne olduğunu öğrenebilirsiniz. Bu okullar şunlar:

Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri: Müzik ve resim alanlarında öğrenci yetiştirmek için kurulan okullar.

Devlet Konservatuvarları: Müzik ve sahne sanatları alanlarında öğrenci yetiştiren okullar. Bu okullardan mezun olan öğrenciler, okudukları bölüme göre üniversitelerin Resim Öğretmenliği veya Müzik Öğretmenliği bölümlerine, Güzel Sanatlar Fakülteleri’nin çeşitli bölümlerine (iç mimarlık, resim, heykel, seramik, grafik, tekstil, sahne dekorları, kostüm, fotoğraf, nefesli ve vurmalı çalgılar, sinema ve televizyon vb.) başvurabiliyorlar.

Spor Liseleri: Çeşitli spor dallarına ilgisi olan öğrencileri yetiştiren okullardır. Buradan mezun olan öğrenciler üniversitelerin Beden Eğitimi ve sporla ilgili yükseköğrenim programlarına hazırlanıyorlar. Ancak, okul mezunlarına ÖSS’de ek puan verilip verilmeyeceği henüz açıklanmadı.

Mülakatla öğrenci alan okullar

Erkek Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü’ne bağlı okullar: Denizcilik meslek liselerini kazanan adaylara mülakat ve kondisyon sınavı yapılıyor. Ancak, bu da yetmiyor, ayrıca öğrencilerin sağlık durumlarını "Gemi Adamları Sağlık Raporu" ile belgelendirmeleri gerekiyor. Bu okullara kontenjanı kadar öğrenci yerleştiriliyor.

Kız Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü’ne bağlı okullar: Büro yönetimi ve sekreterlik, eğlence hizmetleri, gıda teknolojisi, güzellik ve saç bakım hizmetleri, halkla ilişkiler ve organizasyon hizmetleri, konaklama ve seyahat hizmetleri ve yiyecek içecek hizmetleri bölümleri de mülakatla öğrenci alıyor. Bu okullara okul kontenjanının iki katı kadar öğrenci yerleştiriliyor.

Ticaret ve Turizm Öğretimi Genel Müdürlüğü’ne bağlı okullar: Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Liseleri ile Anadolu İletişim Meslek Liseleri’ne mülakatla öğrenci alınıyor. Bu okullara kontenjanın iki katı kadar öğrenci yerleştiriliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!