1 trilyonluk 23 Nisan ikramiyesi idareye kaldı

Güncelleme Tarihi:

1 trilyonluk 23 Nisan ikramiyesi idareye kaldı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2002 12:21

Dün gerçekleştirilen ''23 Nisan özel çekilişinde'' 1 trilyon liralık büyük ikramiye, satılamayan ''441052'' numaralı tam bilete isabet edince idareye kaldı.

Haberin Devamı

Milli Piyango İdaresi (MP) Genel Müdürü İlham Küsmenoğlu, özel çekilişlerde büyük ikramiyenin, satılan bilete çıkıncaya kadar çekilişin tekrarlanması işleminin, yalnızca yılbaşı özel çekilişi için uygulandığını vurguladı. 

Küsmenoğlu, bunun dışındaki çekilişlerde ise ikramiyenin, MP İdaresine kaldığını bildirdi. 

Yıl sonunda ise idareye kalan ikramiyelerin yüzde 95'inin Savunma Sanayi destekleme Fonu'na, yüzde 5'inin de Olimpiyat Oyunları'na aktarıldığını bildiren Küsmenoğlu, şunları kaydetti:

''Piyangoda, sayısal loto ve şans topundan farklı bir uygulama var. Sayısal loto ve şans topu on-line oyun olduğu için, ikramiyeyi biz satış hasılatına göre belirliyoruz. Diyoruz ki (bunun yüzde 50'sini ikramiye olarak dağıtacağız). Satış sonuçları da anında alındığından, ikramiye tutarı satış hasılatının yarısı olarak  belirlioranlar dahilinde dağıtılıyor. 

Ancak piyango, böyle on-line oynatılmadığı için ikramiye planı önceden ilan ediliyor. Diyoruz ki (biz şu çekilişte bir tane 600 milyar, bir tane 60 milyar vereceğiz diyoruz. Özel çekilişlerde bir tane 1 trilyon, bir tane 100 milyar vereceğiz) diye aşağıya doğru iniyoruz.''

''BAZI ÇEKİLİŞLERDE İDARE ZARAR EDİYOR''

Milli Piyango İdaresi'nin bazı çekilişlerde ''yüzde 50'' bilet satmasına karşın, ikramiyelerin tümünün satılan biletlere çıkması nedeniyle dağıtıldığına dikkati çeken Küsmenoğlu, bu durumda o çekilişten idarenin zarar ettiğini söyledi. 

Bazı çekilişlerde ise yapılan satış kadar ikramiye oranı dağıtmalarının söz konusu olabildiğini vurgulayan Küsmenoğlu, ''Bazı çekilişlerde de, son çekilişte olduğu gibi büyük ikramiye satılamayan bilete isabet ettiği için, o para İdare'ye kalıyor. Yıl sonunda bu paranın yüzde 95'i Savunma Sanayi Destekleme Fonu'na, yüzde 5'i de Olimpiyat oyunlarına devrediliyor'' dedi.

BİLETLERİN YÜZDE 66'SI SATILABİLDİ

Dün gerçekleştirilen 23 Nisan Özel Çekilişinde ise kesin olmamakla birlikte yaklaşık biletlerin ''yüzde 66'sının'' satılabildiğini vurgulayan Küsmenoğlu, büyük ikramiyenin satılamayan tam bilete isabet ettiğini bildirdi.

NEDEN İKRAMİYE DEVRETMİYOR?

Küsmenoğlu, piyango çekilişlerinde ''büyük ikramiyenin satılamayanbilete isabet etmesi halinde, bu ikramiyenin neden bir sonraki çekilişe devretmediğine'' ilişkin soruya karşılık, şöyle konuştu:

''Satılmayan biletlere isabet eden ikramiyeler devretse, o zaman da idare, piyangodan hep zarar eder. Çünkü satış oranı yüzde 100 olduğunda, zaten ikramiye sahibini buluyor. Ama satış oranı yüzde 100 olmamasına karşın ikramiye bir sonraki çekilişe devrederse ya da yüzde 60 bilet satıp bütün ikramiyeleri öderseniz, o zaman bütün piyango idareleri zarar etmiş olur.''

Küsmenoğlu, 23 Nisan Özel çekilişinden önceki iki, üç çekilişte biletlerin yaklaşık yüzde 60'ını satıbilmelerine karşın, büyük ikramiyelerin satılan tam biletlere çıktığını ve piyangonun bu çekilişlerden zarar ettiğini bildirdi. 

Küsmenoğlu, ''bu işin mantığı böyle. Büyük ikramiyeleri verelim dersek, burayı kapatmak zorunda kalırız'' dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!