Ermeni diasporasına Hürriyet'le yanıt

Güncelleme Tarihi:

Ermeni diasporasına Hürriyetle yanıt
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2002 02:17

Ermeni diasporası, bugün sözde soykırımın 87. yıldönümünü anma gerekçesiyle ABD ve Avrupa'da Türkiye karşıtı kampanyayı yoğunlaştırırken, İsveç Hükümeti, Türkiye'ye önemli bir jestte bulundu.

İsveç, 2000 yılından beri gerçekleştirilen Stockholm Uluslararası Forumu'na bu yıl Ermenistan Dışişleri Bakanı'nın katılıp 7 dakikalık bir konuşma yapacağını Türkiye'ye bildirerek, Ankara'ya ‘buna karşı önlemini alması’ mesajını verdi.

İsveç bu gelişmeyi bizzat Türkiye'nin Stockholm Büyükelçisi Selim Kuneralp'le temasa geçerek bildirdi. Sözkonusu konferansın genel sekreteri Büyükelçi Krister Isaksson, Büyükelçi Kuneralp'e ‘Gerçek, Adalet ve Barışma’ adındaki konferansa Ermenistan'ın Dışişleri Bakanı başkanlığında bir heyetle katılacağını ve Ermeni Bakan'ın konuşma yapacağını söyledi.

‘ÇOK ACELE’ KODLU YAZI

Kuneralp
'in haberdar etmesi üzerine Dışişleri Bakanlığı İstihbarat ve Araştırma Genel Müdürlüğü, ‘Çok acele’ koduyla TBMM Genel Sekreterliği'ne bir yazı gönderdi.

Dışişleri Bakanı İsmail Cem adına, Müsteşar Uğur Ziyal'in imzasının bulunduğu 29 Mart 2002 tarihli istahbarat yazısında, ‘‘Ermenistan Bakanı'nın 24 Nisan günü yapacağı konuşmada kullanacağı üslubu tahmin etmek güç değildir’’ denildi. Müsteşar Ziyal, ‘‘İstanbul Milletvekili Bülent Akarcalı'nın toplantıya iştirak etmesinin yararlı olacağı düşünülmektedir’’ önerisinde bulundu.

TBMM, Akarcalı'nın gidişine onay verdi. Akarcalı yanına SBF öğretim görevlilerinden Prof. Dr. Hasan Köni ile emekli büyükelçi Pulat Acar'ı alarak, dün Stockholm'e uçtu.

Akarcalı konferansta bugün yapacağı konuşmasında önceki gün Hürriyet'in manşetten verdiği AGOS dergisi Yazı İşleri Müdürü Hrant Dink'in ‘‘Türkiye Ermenisi olmaktan gururluyum. Ermeni meselesini 1915 mezarları arasında aramayın’’ sözlerini içeren demecine değinecek.

Bu arada, Ermenistan konferansa Dışişleri Bakan Yardımcısı Ruben Şugaryan'ı gönderme kararı aldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!