Laz inadı CHP’yi intihar ettirmiş

Güncelleme Tarihi:

Laz inadı CHP’yi intihar ettirmiş
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2007 16:35

Artvin'e girdiğinizde, önce dolana dolana Çoruh Nehri kenarından kentin tepesine tırmanırken bir şaşkınlık yaşıyorsunuz

Haberin Devamı

Hopa’dan içeri onca yol katedip, trafik ışığı, fabrikası olmayan buranın neden il merkezi olduğunu anlamaya çalışarak... Sokaklarda dolaşıp insanlarla konuşmaya başladığınızda ise başka bir şaşkınlık yaşıyorsunuz. 80 öncesi, sol örgütlere üye olmuş, hapis yatmış insanlarla konuşurken, onların hálá aynı hassasiyetleri taşıdıklarını, hálá aynı değer yargılarına sahip olduklarını gördüğünüzde, zamanın dondurulduğunu hissedip, nasıl bir yer burası, diye düşünmeye başlıyorsunuz.

Tüm Karadeniz illeri gibi küçülen, milletvekili sayısını kaybeden illerden. Bir ara 5 vekil göndermişler, 2’ye inmişler, 3’e çıkmışlar, tekrar 2’ye inmişler. Bir Artvinli, "Buradan iki şekilde göç vardır, eceliyle giden ihtiyarlar, iş bulan gençler" diyor.

Giden gidene olduğu için kalanlar hep aşina, o yüzden Artvin’de siyaset, partiler arasında olduğu kadar, aday isimleri üzerinden sürüyor. Örneğin orta yaşlı birine "Kime oy atacaksınız" diye sorduğunuzda, "Falancaya vermem, ufakken etrafta sümüğü akmış dolaşırdı" diye bir cevap alabiliyorsunuz. Ya da annesini bir partiye oy atmaya ikna etmeye çalışan öğretmen bir genç, "Bak falanca ablan şu partiden, ben oraya atacağım" cevabı alabiliyor. Eğer hayatta "Laz inadı" diye bir şey varsa, ondan Artvin’de fazlasıyla var. Zaten il nüfusunun 8’de biri de, Lazca konuşan, "Lazım" diyen insanlardan oluşuyor.

Haberin Devamı

SEN TUT İNATLAŞ

İnadın sandığa etkisine gelince. Sen tut, bir dünya eski tüfeğin yaşadığı, kafasına taktı mı, Hopa’da yaptıkları gibi Türkiye’nin hiçbir yerinde doğru düzgün oy alamamış ÖDP gibi bir partiye belediye kazandırmış insanların bulunduğu, İstanbul’dan gelme cabbar bir dernekçinin 1 haftada kimin ne kadar oy alacağını çıkartabileceği küçüklükte bir yeri Ankara’dan kafana göre yönetmeye kalk. Adaylarını hep önseçimle belirleyen bir kenti ilk defa atama cenderesine sok, adı partide sana karşı lider adayı olarak anılan, bölgede de etkin olan Yüksel Çorbacıoğlu’nu çiz, yerine 1. sıraya eskilerden birini koy. Deniz Baykal’ın, Artvin’deki intiharı işte böyle olmuş.

AKP GÜÇLENİYOR

Haberin Devamı

CHP bir yandan bu kadar karışıkken, AKP ise her geçen gün ildeki etkinliğini, örgütlülüğünü artırmış. Özellikle Fethullah Gülen’e yakınlığı ile bilinen kuruluşlar, ildeki yüksekokulun yurt olanağı bulunmamasından faydalanıp kentte açtığı evlerle öğrencilere barınma imkanı sunmuş ve son 5 yılda gittikçe güçlenmiş. Gerçi 8 ilçe, 4 beldeli ilde CHP’nin 6, AKP’nin 2 belediyesi var ama AKP, 2002’de aldığı 23 bin oyu (yüzde 23), 2004 belediye seçimlerinde 36 bine çıkarıp (yüzde 36) büyük oy patlaması yapmış. Sokağa çıktığınızda da bu havayı hissedebiliyorsunuz.

KÖYDES PROJELERİ

Sonuçta her ne kadar ’solun kalesi’ denilse de, aslında iyi incelendiğinde Demokrat Parti yıllarından beri her zaman merkez sağa yakın durmuş, sistemle hep inatlaşmış bir ilde AKP de, şimdi kentin bu ’inadından’ yararlanıyor. Ayrıca AKP’nin başlattığı Köydes projelerinde, kente 100’e yakın proje için 32 milyon YTL aktarılmış ki, bu AKP’ye hem seçmen nezdinde icraat avantajı hem de bu ihaleleri alan yerel işadamları üzerinden destek ve etki alanı imkanı sunuyor. Fabrikası olmayan, sahildeki çaycılar, biraz içerideki fındıkçılar dışında ormancılıktan başka hiçbir geçim imkánı olmayan, Hopa’dakiler gibi Gürcistan’la sınır ticareti yapma gibi bir şansı da olmayan kentte bu çok önemli.

BENCE

Haberin Devamı

AKP rahat bir şekilde birinci çıkacaktır. DP ve CHP de ikincilik için çekişiyor. DP’nin baraj sorunu yaşaması, CHP’yi rahatlatıyor. AKP 1, CHP 1 en güçlü ihtimal.

Selma Abla’dan gençlere öneriler

ARTVİN’in tepesinde bir terasta, kentin genç öğretmenleri ve ÖDP İl Başkanı Selma Güven ile seçimleri konuşuyoruz. Gençler, herşeye rağmen "CHP’ye oy verelim" diyorlar. Selma ’Abla’ları ise CHP’nin seçmene karşı takındığı ön seçimsiz, dayatmacı tavıra taviz verilmemesi gerektiğini savunuyor.

 Hakan AYDIN / DHA


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!