Digiturk’ün Lig TV abonelerinin umudu tüketici mahkemelerinde

Güncelleme Tarihi:

Digiturk’ün Lig TV abonelerinin umudu tüketici mahkemelerinde
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2007 00:00

2006-2007 futbol sezonunun bitmesine rağmen, abonelik ücreti ödemeye devam eden Lig TV aboneleri isyan ediyor.

Hürriyet Gazetesi yazarı Şükrü Kızılot’un da bu konuyu köşesine taşıması sonrasında, futbol sezonu dışında abonelik ücreti ödemek istemeyen binlerce Lig TV abonesi umudunu tüketici mahkemelerine bağladı.

LİG TV aboneliği kapsayan paketlerden birini alan Digitürk aboneleri, yeni sezon başlayıncaya kadar futbol kanalı için de para ödemeye devam ettiklerini gelen faturalardan fark edince soluğu Digiturk’te aldılar. Digiturk’ü arayarak sezon bittiği için Lig TV ücretini ödemek istemediklerini belirten Digiturk aboneleri, başvurmalarına rağmen Lig TV yayınlarının açık kaldığını görünce şaşkına döndüler.

TÜKETİCİ MAHKEMESİNE ÇAĞRI: Digiturk abonelerinin bu durumuna, Hürriyet Gazetesi yazarı Şükrü Kızılot geçen hafta sonundaki köşesinde yer verince ’Digiturk’e fazla para ödüyoruz’ yazı üzerine Digiturk’e başvuran binlerce Lig TV abonesi tüketici mahkemelerini göreve çağırdı. Sezon bitiminde Digiturk’ü arayarak ’Sezon bittiği için Lig TV ücretini ödemek istemiyorum’ diyen Digiturk abonelerinin şikayetleri üzerine yetkililer, haziran ayı faturalarının çıktığını hatırlatıyorlar.

ÖNKOŞULLU ÖNERİ: Temmuz, ağustos ve eylül faturalarında yüzde 50 indirim yapılabileceğini belirten yetkililer, şunları söylüyor: "Ancak bu öneriden yararlanmak bir önkoşula bağlı. Bu öneriden yararlanmak için gelecek sezon 9 ay Lig TV’ye tekrar abone olmayı taahhüt etmenizi şart koşuyor. Bu taahhüdü kabul etmez ve yine de indirim isterseniz, size bu 3 ay için Lig TV yerine sinema paketi ya da başka bir paket aboneliği sunabileceklerini söylüyorlar."
HALKA ARZ ÖNCESİ MAKYAJ: Yetkililer, bu konuda bir talebi olmayan Digiturk abonelerinin ise her şeyden habersiz para ödemeye devam ettiğine dikkat çekiyorlar. Halka açılma planları yapan ve yabancı ortak arayışında olan Digiturk, abone sayısı düşmesin diye aboneliklerini iptal etmek isteyenleri indirimli paketlerle ikna ederek aboneliğin devamına çalışıyor. Aboneliğini devam ettirmesi için ikna edemediği üyelerinin ise aboneliğini tamamen iptal etmiyor, donduruyor. Böylece Digiturk’ün abonelerini dönem dönem arayarak yeniden ikna etme yolunu açık tutmak istediği, varolan abone sayısını koruyarak şirketin belirlenen değerini yukarıda tutmaya çalıştığı belirtiliyor.

D-SMART REKABETİ: Digiturk abonelerinin D-Smart’ın pazara girmesiyle birlikte kızışan rekabet nedeniyle bugünlerde en kıymetli dönemini yaşadığını belirten yetkililer, D-Smart’ın gelişinin Digiturk abonelerine de bu sayede büyük avantajlar getirdiğine dikkat çekiyorlar. D-Smart’ın pazara girişiyle tekel konumu sarsılan ve rekabet başladığı için tüketici lehine adımlar atmaya başlayan Digiturk ise son dönemde ’abone kaybetmemek’ ve için yoğun bir reklam kampanyasına başladı. TV ve gazetelere büyük bütçelerle reklamlar veren firma reklam içeriklerinde de D-Smart’ı rakip olarak görmediklerini vurguluyor. D-Smart’çılar ise kendi dijital platformlarının Digiturk’ün platformundan daha ileri bir teknolojiye sahip olduğunu iddia ediyor. Ulusal ve uluslararası açık (antenle izlenebilen) kanal sayısı Digiturk’te 36 adet. Ayrıca Digiturk’te 8 radyo, 25 adet de dijital müzik kanalı bulunuyor. D-Smart’ta ise 100’e yakın açık kanal izlenebiliyor.

300 milyon YTL’lik vergi cezası kapıda

ÇUKUROVA Grubu ile ABD kaynaklı özel fon Providence Equity Partners’ın ortaklığındaki Digiturk’ün, yüzde 15 oranındaki Özel İletişim Vergisi (ÖİV) ödemesi gerektiğine ilişkin Gelirler Kontrolörü Raporu da henüz ilgili daireye gönderilmedi. Halka arz planı içinde olan Digiturk’ün, Gider Vergisi Kanunu uyarınca, yıllık gelirleri üzerinden yüzde 15 oranında ÖİV ödemesi gerekirken, 2004-2005 gelirleri için böyle bir ödeme yapmadığı belirlendi. Digiturk’ün Gelirler Kontrolörleri’nin raporuna itiraz etmesi üzerine, rapor bir ay önce "Rapor Okuma Komisyonu"na havale edildi. Halen bu komisyonda işlemde olan raporun, komisyondan çıktıktan sonra, tahsilat süreci başlatılmak üzere ilgili vergi dairesine gönderilmesi gerekiyor. Digiturk’ün, ÖİV incelemesine konu olan gelirleri, 2004’ün ikinci yarısı ile 2005 yılını kapsıyor. Birbuçuk yıllık bu gelirin 600 milyon YTL’ye yakın olduğu belirtiliyor. Diğer yandan, verginin ödenmesinin kesinleşmesi durumunda, henüz incelemesi yapılmayan 2006 yılı gelirinin de incelemesi yapılacak. Bu durumda, Digiturk’ün yasal faiz ve cezalarla 300 milyon YTL’ye yakın bir ödeme yapmasının gerekebileceği bildiriliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!