'Gıdaları ya soğutun ya da pişirin'

Güncelleme Tarihi:

Gıdaları ya soğutun ya da pişirin
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2007 10:04

Gıdaların 5 ile 67 derece arasında bekletilmelerinin gıda güvenliği ve sağlıklı beslenme açısından büyük risk taşıdığı, bu sıcaklık diliminde bekleyen gıdalarda mikroorganizmaların geometrik bir şekilde büyüyerek zehirleyici ve öldürücü etki meydana getirdikleri bildirildi.

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. M. Şamil Kök, AA muhabirine yaptığı açıklamada gıda güvenliğini “mikroorganizmalar, hormon ve organik tarım” gibi unsurların belirlediğini ifade etti.

Gıda güvenliği için en önemli unsurun mikroorganizmalar olduğunu vurgulayan Kök, şunları kaydetti:
“Zehirleyici etkisi 24 saatte görülebilen mikroorganizmalar, yaşlıları ve çocukları ölüme götürebiliyor. Mikroorganizmalar doğal ortamda zaten varlar. Zararı, yüksek sayıdaki mikroorganizma verir. Mesela, bir bakteri çeşiti olan kolibasilinin yüzlercesi ve binlercesini her zaman alıyoruz. Risk, gıda uygun ortamda saklanmadığı zaman var. Gıdayı pişirdik; 5 ile 67 derece arasında beklerse bu arada bakteriler gelişir, çok kısa sürede geometrik olarak sayıları artar, bir milyonken iki milyon, iki milyonken dört milyon olur, bu da gıda zehirlenmesi yapar.”

MİKROORGANİZMALAR 5 DERECENİN ALTINDA UYUYOR, 67 DERECENİN ÜZERİNDE
ÖLÜYOR

Mikroorganizmaların 5 derecenin altında uyumaya geçtiklerini, 67 derecenin üzerine çıkıldığında da ölmeye başladıklarını vurgulayan Kök, şöyle devam etti:

“Mikroorganizmaların adeta bayram ettiği 5-67 derece arası dilimi çabucak geçiyoruz, gıdayı ne yavaş yavaş ısıtıyoruz, ne de yavaş yavaş soğutuyoruz, bu çok önemli.

Adam, yemeği 100 derecede pişirdi, yedi, artanını daha soğumadı diye buzdolabına koyamadı. Soğuya soğuya geldi 67 dereceye. Bu risktir. Gıdayı koruyabilmek için 5 ile 67 derece arasında çok az bekletmemiz gerekiyor. Gıdayı soğutuyorsak 5-67 arası dilimde çok kısa süre tutup, derhal buzdolabına kaldırıp 8 derecenin, 5 derecenin altına indirmeniz gerekiyor. “

Yrd. Doç. Dr. Kök, Avrupa toplumunun, Rus salatası ve sandviç gibi soğuk yiyecekleri tercih ettiği için gıda güvenliği açısından risk taşıdığını, gıdaları ısıtma kültürüne sahip Türkiye'nin bu özelliğiyle şanslı olduğunu vurguladı.

Türk insanının çorba dahil her tür gıdayı bir ısıttığına dikkat çeken Kök, “Dolayısıyla mikroorganizmaları otomatik olarak yıkım dediğimiz öldürme işlemine tabi tutarız. Mikroorganizmanın sayısı bir milyon olmuştu, gıdayı ısıttık, sayıyı düşürdük yine yüz bine... Doğu kültürünün sıcak yeme alışkanlığı, gıda güvenliği açısından Avrupa'nın önüne geçmemize imkan veriyor” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!