Eğitimciler siyasete koştu

Güncelleme Tarihi:

Eğitimciler siyasete koştu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2007 12:07

Eski İstanbul Milli Eğitim Müdürü Ömer Balıbey, siyasete giriyor. 10 yılı aşkın süreyle İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü yaptıktan sonra Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme ve Eğitimi Genel Müdürlüğü görevine getirilen Ömer Balıbey geçtiğimiz salı günü istifa ederek, DYP’den İstanbul aday adayı oldu. İstanbul’da görev yaptığı sürece birçok kişi ile iyi iletişim kuran ve başarılı olan Balıbey, bu kararı aslında Ankara’ya giderken verdi. Siyasete atılmayı uzun süredir isteyen Balıbey, parti konusunda kararsızdı. Birçok partiden teklif alan Ömer Bey, sonunda DYP’de karar kıldı.

Haberin Devamı

Ömer Bey’le omuz omuza çalışan İstanbul’dan üç eğitimci de milletvekili aday adayı oldu. 11 yıldır İstanbul Milli Eğitim Müdür Yardımcılığı yapan Hikmet Yıldırım MHP’yi seçti. Küçükçekmece Milli Eğitim Müdürlüğü görevinde de bulunan Yıldırım, İstanbul’un değişik ilçelerindeki okullarda müdürlük yaptı. Başarılı ve çalışkan bir yöneticiliğin ardından siyasete giren Yıldırım, İstanbul 3’ncü bölgeden aday olacak.

İlde yatırım ve tesislerden sorumlu olan Milli Eğitim Müdür Yardımcısı İzzet Şahin ise Tokat’tan MHP aday adayı oldu. Geçtiğimiz yıl oğlu kapkaççılar tarafından öldürülen Teftiş Kurulu Başkanı Muzaffer Canıdemir de AKP’den aday adaylığını koydu.

Balıbey, Yıldırım, Şahin ve Canıdemir seçilirse TBMM’de, İstanbul Milli Eğitim’den dört kişi olacak.

Söz siyaset ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden açılmışken, geçenlerde gördüğüm beni şaşırtan bir tabloyu size anlatayım. Müdürlük binasındaki odalarda yer kalmamış. Bir odada neredeyse 7-8 kişi oturuyor. Çünkü, var olan kadrolar şişirilmiş. Özellikle Milli Eğitim Müdür Yardımcılığı kadrosu 19 iken 25’e çıkarılmış. Şube müdürleri yine öyle. Gelenlerin hepsi de vekaleten.

Siyasi yakını olanların çoğu müdür yardımcılığına getirilmiş. Asaleten atamaları yapılamadığı için vekaleten koltuk sahibi olmuşlar. Şube müdürlerinin de bundan pek farkı yok. Olmayan kadrolara adamını getirtip, oturtan siyasiler de işlerini bu kişiler aracılığı ile yürütme çabasındalar. Bu arada İl Milli Eğitim Müdürü Ata Özer de vekaleten o koltukta oturuyor. Cumhurbaşkanı değişseydi Özer, asaletini alacaktı. Ancak, asaleten atanması yeni cumhurbaşkanına kaldı.

Haberin Devamı
Danıştay, Bakanlığın siyasi atamasını durdurdu

Milli Eğitim Bakanlığı’nın yapmak istediği bir çalışma yine yargı kapısından döndü. Danıştay 2’nci Dairesi, Milli Eğitim Bakanlığı’nın Eğitim Kurumları Yöneticilerinin

Atama Yönetmeliği’nin bazı hükümlerinin iptali istemiyle açılan davada, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan savunma alınıp yeniden bir karar verilinceye kadar dava konusu hükümlerin yürütülmesini durdurdu. Yani, geçtiğimiz haftalarda yazdığım gibi müdür olmak için siyasilere yakın olma kriterine yargı engel oluyor. Karar Bakanlığın bu konudaki tüm işlemlerini durduruyor. Gece-gündüz, cumartesi-pazar gizli saklı yapılan atamaların da iptal edilmesi gerekli. Danıştay’a başvuran Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim-İş) yürütmeyi durdurma kararı alındığı için, aceleye getirilerek yapılan siyasi atamaların hemen geri alınması gerektiği düşüncesinde. Sendika Başkanı Yüksel Adıbelli, bu işin peşini bırakmamaya kararlı. Yapılan atamalar geri çekilmediği, iptal edilmediği takdirde bütün üyelerin hem kişisel dava açacaklarını, hem de Eğitim-İş olarak kendilerinin başta Milli Eğitim Bakanı olmak üzere sorumlular hakkında idari ve hukuksal anlamda bütün yollara başvuracaklarını açıklıyor. Yani, yangından mal kaçırır gibi, alelacele, siyasilerin iki dudağının arasından yapılan atamalar artık sona eriyor.

Haberin Devamı
5 yeni vakıf üniversitesi kuruldu

TBMM Genel Kurulu’nda İstanbul’da 4, İzmir’de 1 yeni vakıf üniversitesi kurulmasına yönelik tasarı kabul edilerek yasalaştı. İstanbul’da Özyeğin, İstanbul Aydın, Acıbadem, İstanbul Arel üniversiteleri ile İzmir’de İzmir Üniversitesi adıyla yeni vakıf üniversiteleri kurulacak. Bu arada İstanbul Bahçeşehir Üniversitesi’nde de bir tıp fakültesi kurulması kararı alındı. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 17 ilde üniversite kurulmasını öngören yasa tasarısı da kabul edildi. AKP’nin tasarısına göre, Karaman, Ağrı, Sinop, Siirt, Nevşehir, Karabük, Kilis, Çankırı, Artvin, Bilecik, Bitlis, Kırklareli, Osmaniye, Bingöl, Muş, Mardin ve Batman’da üniversite kurulacak.

TBMM’de bu konuyla ilgili tartışmalar sürerken, bu yıl üniversitelere 6 milyar 586 milyon YTL ayrıldığının söylemekte yarar var. AKP döneminde 32’ye yakın üniversite kuruldu veya kurulma aşamasında. AKP, en çok üniversite kurulan dönem olarak tarihe adını geçirmeye kararlı. Ancak, bu skorun içeriği nasıl doldurulacak, merak ediyorum. Varolan üniversitelerde akademik kadrolar boşken, yeni açılacaklara nasıl hoca bulunacak? Bilmiyorum. Eğer bilen biri varsa ve anlatırsa da memnun olurum.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!