Açık tımarhane

1 Mayıs Salı günü Muammer Güler sağolsun, ergenliğimden beri ilk kez otostop çektim.

Gümüşsuyu’nda oturuyorum. Taksim’in tabiri caizse, ayak ucunda yani...

Sabah toplantıya yetişme derdinde, olağandan da erken bir saatte evden çıktım. Havzaya otomobil sokmuyorlar. Taksi maksi aramayacaksın yanisi.

E, iyi, anladık.

İyi de...

Otobüs filan da hakgetire...

Dolmuşlar çalışmıyor.

Metro, iptal...

Soğolsun, bir beyefendi, Mecidiyeköy’e kadar attı beni. Ordan, bir başka beyefendiyle taksi paylaştık, vs...

Karşıdan gelenlerin işi daha zor: Köprü tek şerite indilirmiş. Polis o tek şeritten geçen otomobilleri de aramadan taramadan geçiriyor. Vapurlar kaputt...

Sabah saatlerinden öğleden sonraya kadar, tabanvay taburları şeklinde yollardaydı İstanbul sakinleri. İşlerine gidebilsinler de valiye rağmen gayrı safi milli hasılaya mütevazı katkılarında bulunabilsinler diye...

Şu hayatta görülebilecek en acayip işçi bayramı eylemini, Muammer Güler’in sayesinde müşahade ettik. Çalışmaya çalışan herkes sokaklarda yürüyüp, Muammer Güler aleyhine sloganlar atıyordu.

Sırf Salı günü aldığı ahlar, torununun torununa filan yeter, öyle söyleyeyim. Ki müstehaktır derim...

İşin komik yanı şu ki, ’kriz nasıl yönetilemez’ başlığı altında sanat sergileyen Muammer Güler, halkı alınacak önlemler konusunda uyardığını iddia etmekle kalmıyor, meselá yarım gün filan tatil ilan edilmemesini de, "Halkı galeyana ve ortamı kaosa çevirmemek yolunda" sergilenen sağduyulu bir tavır olarak değerlendiriyor.

Elimizde ne var peki? Galeyanın ve kaosun feriştahı...

İstanbul, açık bir tımarhaneye benziyor. Başhekim takımının da bir şekilde üzerine geçirecek beyaz gömlek bulmuş koğuş sakinleri olduğu söylenebilir en hafif tabirle...

Vali Muammer Güler, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah...

Bir kábusa rüya takımını kurmaya niyetlenseniz, daha iyi bir sac ayağı tahayyül edemezsiniz.

O günün akşamı, Hürriyet’in 59. kuruluş yıldönümü kutlandı. Şermin (Terzi), yılın en iyi röportajı ödülünü alacaktı. Ve fakat, törene katılamadı.

Niye?

Sabah çocuğunu okula bırakmıştı ve yolu Taksim’den geçiyordu. Çocuğunu okula bıraktığı için, yolu Taksim’den geçtiği için, polis kendisini biber gazı manyağı yaptı.

Bir avuç eylemci, 17 bin polis, 900’ün üzerinde gözaltı.

Vali Muammer Güler kriz yönetti. Bravo.
Yazarın Tüm Yazıları