Her gün 1000 genç trafik kurbanı

Güncelleme Tarihi:

Her gün 1000 genç trafik kurbanı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2007 00:00

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) dün yayınladığı rapora göre, dünyada her yıl 1.2 milyon insan trafik kazalarında ölüyor, milyonlarca insan da sakat kalıyor.

Rapora göre her gün 25 yaşın altında 1000 kişi trafik kazası sonucu can veriyor ve bu ölümlerin yüzde 90’ı, Afrika ve Asya’daki orta gelirli ülkelerde meydana geliyor. 15-19 yaş grubundaki gençlerin bir numaralı ölüm sebebi trafik kazaları. Bu alandaki rakamlar, AIDS nedeniyle meydana gelen ölümlerin kat kat üzerinde. Kaza kurbanlarının çoğu yayalar, bisiklet-motosiklet sürücüleri ya da ilkel toplu taşıma araçlarının yolcuları.

Aşırı hız, kask takmamak, riskli hareketler ve alkollü araç sürme de ölüm oranını artırıyor. WHO’ya göre motosiklet sürücülerinin kask takması ölüm riskini yüzde 40 oranında; ağır yaralanma ihtimalini de yüzde 72 oranında azaltıyor. Yüksek gelirli ülkelerde trafik kazalarında en çok binek otoların sürücüleri can veriyor. WHO’ya göre bu ölümleri azaltmak için çok basit kuralları kanun gücüyle uygulamak gerekiyor: Hız limiti, alkollü sürüşün engellenmesi, çocuklarla ilgili kısıtlamalara uyulması, emniyet kemeri ve kask kullanımının zorunlu hale getirilmesi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!