Cihangir Bermuda Şeytan Üçgeni’nin tepe noktası SAVOY

Güncelleme Tarihi:

Cihangir Bermuda Şeytan Üçgeni’nin tepe noktası SAVOY
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2007 00:00

Bu hafta Hiperaktif nöbetini müzisyen Ayşegül Aldinç tutuyor ve 1950’den bu yana Cihangir’in klasiklerinden olan Savoy Pastanesi’ni anlatıyor.

Bazı mekánlara atmosferi, dekoru, şusu busu için değil sadece dürtülerinizin (yeme dürtüsü) yönlendirmesi sonucu müptela olursunuz. Geçmişi bayağı eskiye dayanan Savoy Pastanesi böyle bir yer. Yurdun çeşitli yerlerinde yaşayanlar için söylemem lazım; bu Savoy, İstanbul şehrinin Cihangir mahallesi ahalisinin özellikle de cumartesi ve pazar sabahlarını (öğlelerini mi desek?) diyeti miyeti boşlayıp, tıka basa yiyerek geçirdikleri Bermuda Şeytan Üçgeni’nin tepe noktasıdır. (Diğerleri Smyrna ve Leyla bana göre).

İki katlı olan bu lezzet tapınağının giriş katında pastane ürünlerinin yanısıra başta zengin peynir seçenekleri olmak üzere envai çeşit oyuncaklı yiyecek sergilenir. Örnek lazım gelirse: Közde kırmızı biber, zeytinyağında İtalyan usulü domates kurusu-patlıcan, ayrıca biber kızartmasından acılı ezmeden tut, turşudan pekmeze, bala, kaymağa kadar zengin seçenekler demeti diyelim.

Bir ara kırmızı mercimekten bir ezme icat etmişlerdi şimdi yok nedense. Bu arada bu nasıl kahvaltı, ezmeyle bal yan yana diyecek tutuculukta kimseler kaldı mı bilmem. Ola ki varsa, bunun adına branç diyoruz.

Başka sorusu olan yoksa devam edeyim...

LEZZET VE BULUŞMA

Kahvaltı küçük ve büyük tabak seçeneğine, tabağınıza aldığınız yiyeceklerin miktarına göre fiyatlanyor.

Gayet hesaplı bir müessese.

Savoy’un önemi sadece acayip lezzetli ürünleri olmasından kaynaklanmıyor. Burası birbirine benzeyen ya da bu benzer insanlara benzemeye çalışıp onlarla aynı mekánda olmayı hedefleyen insanların buluşma noktası. (Smyrna ve Leyla da öyledir) Özenilen insan için özenen insanla aynı yerde olmak "sınıf ayrımının esası gereğince pek tercihe şayan bir durum arzetmese de gözlemlediğimi söylüyorum: Herhangi bir gerilime rastlamadım. Zira bu buluşma yerinde başka numaralar mevzubahistir artık. Lezzet ele geçirmişse benliği, detaylar önemsiz bir hale bürünmütür... (İfadede şiirsel bir tutum takınılması süregelen diyet keyfiyetindendir. Bu da geçer. Çünkü diyetler brakılmak içindir!)

Savoy’un başka bir önemi de, aşki meşki ilişkiler hakkında türlü çeşitli tüyolar alınabilen bir yer olmasıdır. Ki dedikoduseverler için vaha sayılır. Sabah (öğlen), mahmurluklarını üzerlerinden atamamış bir çift görmüşseniz, bunların geceyi birlikte geçirmiş olma yüzdeleri fazlacadır. Ha bunlar gayet masum bir şekilde, yalnız geçen gecelerini bir kahvaltıyla şenlendirme adına az önce telefonlaşıp orada buluşmuş da olabilirler. Nitekim suratlarından ve samimiyet katsaylarından anlaşılır zaten.

AJAN ARKA MASADA

Bir de "ajan arkada" mevzuu var ki stratejik açıdan en şahanesi bu. Ajanlarımız, "sevgilimsi"niz olay mahalline ola ki başka biriyle arzı endam etti, anında haber uçururlar size. Artık o telaşla donunuzu başınıza giyip gelir orayı basar mısınız yoksa "Vay domuzun dölüüü ben sana n’apcam bilirim!" şeklinde Camokavari bir kıvam mı tutturursunuz orası tamamıyla sizin takdirinize kalmış.

Bence asabiyetinize yenilmeyin. Rahvan gitmesi için vücudunun herhangi bir yerine bir müdahalede bulunabilirsiniz mesela. Kafanıza göre takılın işte.

Konuya bak, nereden nereye geldi. Ne yapayım, elimde değil yazdıkça açılıyorum. Bu mevzuat ve daha fazlasını okumak isterseniz, Savaş kardeşimin bu mûtena parseline reklam alıp sizi her salı Posta Gazetesi’nde yazageldiğim köşeme beklerim.

Gelirken eli boş gelmeyin, bir çiçek, bir şey alın!

Savoy, Sıraselviler Cad. 181/183A Cihangir / İstanbul, 0212 249 18 18 - 293 02 42 info@savoypastanesi.com

ROCK İSTEYENLERE

20. yıl turnesi

Pentagram, BKM’nin organizasyonuyla kuruluşunun 20. yılını seyircileriyle birlikte kutluyor ve Antalya ve İzmir’de sahneye çıkıyor. 21 Nisan’da Antalya Açık Hava Tiyatrosu’nda, saat 19.00’da sahne alacak olan grup, 29 Nisan’da da İzmir Fuarı Atlas Salonu’nda, saat 17.00’de konser verecek. Biletler Biletix’te.

ELEKTRO-POP İSTEYENLERE

’Kudu’rmaya hazır mısınız?

New York’un beğenilen grubu Kudu, dün olduğu gibi bugün ve yarın da İstanbul Beyoğlu’ndaki Ghetto’da sahneye çıkıyor. (0 212 251 75 01 www.ghettoist.net)

ŞANSON İSTEYENLERE

Moustaki İş Sanat’ta

Günümüzün en önemli şair müzisyenlerinden, şanson ustası Georges Moustaki, yarın akşam İstanbul İş Sanat müdavimlerine unutulmaz bir gece yaşatacak. Konser saati: 20.00. 0212 316 10 83

COVER İSTEYENLERE

Üniversiteli partisi

Taksim’deki Balo Stage, bu akşam birçok üniversitenin katılacağı bir partiye ev sahipliği yapıyor. Yeditepe Üniversitesi Müzik Kulübü’nün de desteğiyle düzenlenen partide, PiJaMa sahne alacak. Organizasyon: Fırat San (www.FiratSAN.com) İstiklal Caddesi, Balo Sokak No: 6 Beyoglu, giriş: 15 YTL (1 yerli içki dahil)

ÇİNGENE MÜZİĞİ İSTEYENLERE

Oi Va Voi Babylon’da

Mavi Jeans, yeni dünya turnelerinin ilk Avrupa konserlerini Mavi Müzik Geceleri kapsamında İstanbul’da verecek Oi Va Voi grubunu, bu gece ve yarın İstanbul Tünel’deki Babylon’da konuk edecek. Londralı altı genç müzisyenin kimlik arayışının dahiyane sonucu olarak ortaya çıkan Oi Va Voi, yaptıkları müzikle Çingenelerin dünyasına bambaşka bir kapıdan giriyor. Bu arada Mavi Jeans’in sitesinde yer alan soruları doğru yanıtlayan 5 kişi, Oi Va Voi konserine iki kişilik davetiye kazanacak. www.mavi.com

MEYHANE İSTEYENLERE

Zeytinli yeni mekanında

2001 yılında İstanbul Asmalımescit No: 29’da açılan Zeytinli Restaurant, bu yıl aynı sokakta 19 numaradaki yeni mekanına taşındı. Mezeleri inanılmaz güzel ve yaratıcı. Mevsime göre değişen geleneksel Türk mutfağının yanı sıra yöresel meze ve yemekler de sunuyor. Antakya’da özel olarak hazırlanan yeşil kırık zeytin, sızma zeytinyağı, Sürk, Zahter ve organik baharatlar, Van’dan gelen ev yapımı otlu peynir, ev yapımı mantı, Haluj (Çerkez yemeği), ayrıca erik yahni önerilir. Servis de çok iyi. Hem geleneksel meyhane, hem ferah bir ortam. (0212 245 34 69)
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!