Promosyon zengini vali

Güncelleme Tarihi:

Promosyon zengini vali
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2007 11:48

Vali, kamu parasını vadesiz hesapta tutup karşılığında verilen promosyonlarla mücevher ve mobilya aldı. İçişleri 'soruşturmaya gerek yok' dedi, Danıştay bu kararı bozdu.

Haberin Devamı

Danıştay 1. Daire, Çankırı Valisi Ali Haydar Öner'in İl Özel İdaresi'ne ait paraların vadesiz hesaplarda tutulmasına karşılık bankalar tarafından verilen promosyon ödemelerini usulsüz biçimde kullandığı gerekçesiyle soruşturulmasına karar verdi.

Milliyet Gazetesi'nde Tolga Şardan imzasıyla yer alan habere göre Daire, İçişleri Bakanlığı'nın Öner'in soruşturulmasına yer olmadığına ilişkin kararını kaldırdı. Buna göre soruşturma sonunda hakkında dava açılması halinde Öner, "devleti zarara uğratmak" ve "usulsüz harcama yapmak" suçlarından yargılanacak.

Öner hakkında Ağustos 2006'da ön inceleme yapan mülkiye başmüfettişleri Çankırı İl Özel İdaresi'nin 2005 başından itibaren çeşitli bankalarla özel protokoller imzaladığını saptadı. Müfettişler, bankalardan "promosyon" adıyla valiliğe ödemeler yapıldığını belirledi.

Haberin Devamı

Hesapları mercek altına alan müfettişler, İl Özel İdaresi'nin paralarının vadesiz hesaplara yatırılmasına karşılık, valiliğe 283 bin YTL'lik "bonus" para verildiğini saptadı.

MOBİLYA VE MÜCEVHER ALDI

Müfettişler, bu promosyon parasından 112 bin YTL'lik kısmının çiçek, yemek, mefruşat, mobilya, mücevherat alımları için harcandığını ve bu alımlardan sadece 43 bin YTL'lik kısmının valilik ve özel idareye dolayısıyla devlete demirbaş olarak kayıt altına alındığını belirledi.

Paranın Öner'in kişisel harcamalarında da kullanıldığını tespit eden müfettişler, özel bir bankanın 3 yıllık vadesiz hesapta para bulundurulması karşılığında valiliğe son model Mercedes makam aracı tahsis ettiğini de saptadı.

Müfettişler, paraların yüksek vadeli hesaplara yatırılmaması nedeniyle devletin zarara uğratıldığını saptayarak İçişleri Bakanlığı'ndan Öner hakkında, "soruşturma izni verilmesini" talep etti.

İÇİŞLERİ SORUŞTURMA AÇMADI

Ancak, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, delillendirilen bu iddialara rağmen Öner hakkında soruşturma izni vermedi. Aksu, karara, yurt genelinde valilerin benzer yöntemler uygulamasını gerekçe gösterdi.

Yargıtay Başsavcılığı'nın başvurusu üzerine, Danıştay, içişlerinin kararını bozdu.

Haberin Devamı

Soruşturma sonunda dava açılırsa Öner, valiler hakkındaki yargılamaları yapmakla yetkili Yargıtay'da yargılanacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!