Dünyanın en zenginleri yarışacak

Güncelleme Tarihi:

Dünyanın en zenginleri yarışacak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 2007 11:49

İstanbul Boğazı’nın satılık tek arsası, 3 Nisan’da kıran kırana bir mücadeleye tanık olacak. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından satışa çıkarılan Halis Toprak’a ait Carlton Oteli’nin arazisine yerli ve yabancı çok sayıda ünlü ismin talip olacağı konuşuluyor.

Haberin Devamı

3 Nisan’da yapılacak ihaleye, daha önce Halis Toprak’ın Londra’daki malikanesini satın aldığı ve yine Halis Toprak’a ait Kuşadası’ndaki araziyle ilgilendiği belirtilen Rus milyarder Roman Abramoviç’in yanı sıra son günlerde İstanbul’daki arazi satışlarıyla adları gündeme gelen Ahmet Nazif Zorlu ve Şeyh Maktum da katılacak. İhaledeki diğer isimler ise Santo Versace, Hüsnü Özyeğin ve Sabancı Ailesin’den Ömer ve Sevil Sabancı.

ABRAMOVİÇ KENDİSİ İÇİN İSTİYOR

Daha önce Halis Toprak’ın Londra’daki evinin yanı sıra İstinye’deki köşkünü de alacağı belirtilen Abramoviç’in Carlton arazisiyle yakından ilgilendiği, arazinin deniz kenarında olması nedeniyle kendine konut yapacağı belirtiliyor. Hatta TMSF’ye yakın kaynaklar, Abramoviç’in ihaleye Rusya’da da sahibi olduğu ticari inşaatlarını da yaptırdığı bir Türk gayrimenkul şirketi aracılığıyla katılmaya hazırlandığını da belirtiyor. Abramoviç’in Halis Toprak’ın İstinye’de önünden yol geçen evi için 200 milyon doları gözden çıkardığı dikkate alındığında bu arazi için daha fazla ödeyeceği de bekleniyor.

Haberin Devamı

Akşam Gazetesi'nin haberine göre, ihaleyi ilginç kılan bir diğer nokta ise Sabancı Ailesi’ne mensup iki kişinin de ayrı saflarda rekabet edecek olması. Bu isimler Sevil ve Ömer Sabancı. Bir süre önce basında bir işkadınının bu arazi için 125 milyon dolar önerdiği yer almıştı. Söz konusu kişinin Sevil Sabancı olduğu belirtiliyor. Sakıp Sabancı’nın eşi Türkan Sabancı ve kızları Sevil ile Dilek Sabancı bir süre önce isimlerinin baş harflerinden oluşan TDSS adlı bir gayrimenkul şirketi kurmuşlardı.

ISMAİLOV VE OFER DE SIRADA

Bu şirket aracılığıyla Tarabya Oteli ihalesine girmiş ancak kazanamamışlardı. Sabancı Holding’in Akbank’ın bir bölümünü Citi Group’a sattıktan sonra Sakıp Sabancı’nın ailesinin eline geçen parayı gayrimenkul yatırımda kullanmak istediği biliniyor. İhaleye katılacak bir diğer Sabancı ise Ömer Sabancı. Ömer Sabancı da bir süre önce kuzenleri Demir ve Ali Sabancı ile Emine Kamışlı’nın da ortak olduğu bir gayrimenkul şirketi kurmuştu. İhaleye hazırlandıkları belirtilen diğer isimler ise İETT arazisini satın alan Şeyh Maktum, Antalya Kundu’da 200 milyon dolarlık yatırımla Türkiye’nin en lüks otelini yapacak olan Lukoil’in ortağı Rus milyarder Telman Ismailov, Kutman-Ofer Grubu, İstanbul’da butik otel yapmak isteyen Versace Grubu’nun patronu Santo Versace ve İngiliz Ottoman Fund.

Haberin Devamı

METREKARESİ 20 BİN DOLARDAN GİDER

Emlak uzmanları arazinin konumu nedeniyle metrekare fiyatının ihale sonrası en az 20 bin dolara ulaşmasını bekliyor. Eğer bu gerçekleşirse arazi, toplamda olması bile metrekare fiyatı açısından Türkiye’nin en pahalı arazisi olacak. Daha önce ihaleleri yapılan Karayolları arazisi’nde metrekare fiyatı 8 bin 290 dolar, İETT Garajı’nda ise yaklaşık 18 bin dolar olmuştu

SAİT HALİMPAŞA YALISI’NA KOMŞU

Carlton Otel arsası’ adıyla bilinen Yeniköy’de arazi, Sait Halimpaşa Yalısı’nın bitişiğinde yer alıyor. Forbes tarafından dünyanın en pahalı evlerinden seçilen Erbilgin Yalısı’na da çok yakın olan araziyi satın alan kişi, Suzan Sabancı, Tansu Çiller, Hattat, Kalkavan gibi isimlere de komşu olacak. Yetkililer Boğaz kenarındaki araziye yapılacak otelin mevcut imar kanunları çerçevesinde en fazla 5-6 katlı olabileceğini belirtiyor.

Haberin Devamı

EL MAKTUM ALIRSA ARMANİ OTEL YAPACAK

Şeyh Maktum’un şirketi Emaar, Carlton Oteli arsasını satın alırsa buraya Armani Otel yapacak. Sevil Sabancı’nın da arsayı otel olarak değerlendirmek istediği belirtiliyor. Aslında Abramoviç dışında tüm katılımcılar bu araziyi ticari olarak değerlendirmeyi tercih ediyor. Abramoviç’in ise İstanbul Boğazı’nda bir evi olmasını çok istediği için burayı oturacağı konuta ayırmak istediği belirtiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!