2007 sansürü

Güncelleme Tarihi:

2007 sansürü
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2007 00:00

Antalya Cumhuriyet Savcısı Yusuf Hakkı Doğan, bir operasyonla ilgili kendi sözlerinin manşetten verildiği Hürriyet Akdeniz’i, mahkeme kararıyla toplattırdı. Saat 01.30’da baskı tesislerine gelen polis prova gazetelere el koydu. Ardından Akdeniz bölgesindeki 16 başbayiden gazeteler toplandı. Aynı haber, diğer ulusal gazetelerin bölge ekleri ve yerel gazetelerde aynı gün yayınlandı.

Haberin Devamı

ANTALYA, Burdur, Isparta ve Afyonkarahisar’da 18 yıldır okuyucusuyla buluşan Hürriyet Bölge Gazetesi Hürriyet Akdeniz, tarihinde ilk kez cumhuriyet savcılığının önerisi ve mahkemenin kararıyla toplatıldı.

Antalya Cumhuriyet Savcısı Yusuf Hakkı Doğan, ’Parsel’ operasyonu ile ilgili, "İfadeler o kadar iğrenç ki, insan utanıyor. Tam bir bataklık, midemiz bulandı" sözlerinin manşetten verilmesi nedeniyle Hürriyet için toplatma kararı aldırdı.

ÖNCE POLİS YOLLADI

Doğan, önceki günkü açıklamasının, gazetede nasıl kullanıldığını merak ederek, saat 21.30 sıralarında Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerini, Hürriyet Akdeniz’in basıldığı Doğan Printing Center (DPC) tesislerine gönderdi. Sivil polisler, savcının talimatı olduğunu söyleyip prova gazete aldı. Savcı Doğan, daha sonra gazete yetkililerini arayarak, haberin tarafsızlığına gölge düşürdüğünü iddia ederek, baskının durdurulmasını istedi. Bunun olamayacağını ve baskının bittiğini öğrenen Doğan, toplatma kararı çıkartacağını bildirdi ve Nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesi’ne başvurdu. Mahkeme, baskıdaki haberin, TCK’nın 285/1-3 maddesine aykırılık suçunun kuvvetli suç şüphesi oluşturduğuna karar verdi. Mahkemenin kararında, "Derhal yayın ve dağıtımın yapıldığı yerlerden toplanarak el koyulmasına, tüm yazılı ve görsel yayın organlarında soruşturma sonuçlanıncaya kadar yayın yapılmasının yasaklanmasına karar verilmiştir" denildi.

DİĞER GAZETELER ÇIKTI

Haberin Devamı

 Mahkemenin bu kararına, Antalya 3. Sulh Ceza Mahkemesi’nin 20 Mart 2007 tarihli ’Soruşturma hakkında gizlilik kararı’ eklendi. Saat 01.30’da DPC tesislerine gelen polis ekipleri, kararı yetkililere tebliğ etti. Polis, tesiste bulunan 166 adet prova gazeteye el koydu. Ardından Hürriyet Akdeniz’in yayınlandığı Antalya, Burdur, Isparta, Afyonkarahisar ve ilçeleri ile Fethiye’deki emniyet birimleri uyarılarak gazetenin toplatılması istendi. Akdeniz bölgesindeki 16 başbayiye gelen ekipler, paketler halindeki gazetelere el koydu. Yayın yasağına aykırı hareket etmek ve soruşturmanın gizliliğini ihlal nedeniyle Hürriyet’in bölge gazetesi Hürriyet Akdeniz toplatılırken, tapu operasyonu haberinin yer aldığı diğer ulusal gazetelerin bölge ekleri ve yerel gazeteler ise piyasaya çıktı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!