Kıbrıs Köyü kimsesiz değil

MAMAK Kıbrıs Vadisi’nde Ankara Valiliği tarafından verilen taş ocağı ruhsatlarına karşı Mimarlar Odası Ankara Şubesi tarafından açılan üç davadan ikisi sonuçlandı. Ruhsat, 11. İdare Mahkemesinin kararıyla iptal edildi.

Kıbrıs Köyü civarında yaşanan çevre felaketine karşı mahkemenin verdiği bu kararla birlikte odamızın açtığı diğer davadan sonra da Ankara Valiliği ruhsat verdiği işletmenin ruhsatını yenilemedi. Üçüncü dava halen devam ediyor.

Mahkemenin kararına rağmen, Kıbrıs Köyü ve civarında yeni taş ocağı işletmeleri için ruhsat verildiği basına yansıdı.

Oysa, Kıbrıs Köyü, 1. Dereceden doğal ve arkeolojik SİT sınırları içinde bölgeler barındırıyor.

Vadi sırtlarında çalışan taş ocakları vadinin ekolojik özelliklerine ve değerlerine zarar veriyor.

Vadinin görsel bütünlüğünün korunması Ankara için oldukça önemli. Ankara’nın kent ve kır doku bütünlüğünün korunması, Ankara’yı yaşanabilir bir kent kılma çabasında önemli bir adım olacaktır.

Taş ocaklarından çıkan tozdan olumsuz yönde etkilenen insanların yanı sıra bitkiler, hayvanlar, tarım arazilerinin geleceği içinde risk oluşturuyor.

Vadinin korunması için Mahkeme kararları uygulanmalı, taş ocağı faaliyetleri durdurulmalıdır.

Ankara gibi su sıkıntısı çeken bir şehir için taş ocağı işletmeleri ciddi tehdit oluşturuyor. Patlayıcıların yarattığı sarsıntı; doğal su kaynaklarını etkiliyor ve kaynakların kurumasına neden olabiliyor. Vadi yamaçları eğimli olduğundan, ıslak ve yeraltı suyu etkisi olan eğimli yamaçlarda özellikle köyün bulunduğu kesimde heyelanlar gelişebilmektedir.

Yörede yaşayan halkın ve diğer canlıların yaşamları daha fazla tehlikeye girmeden Kıbrıs Köyü ekolojik bütünlüğü içinde korunmalıdır.

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi

Kocatepe cami istila altında

DİYANET
İşleri Başkanlığı, Kocatepe Camii’nin şehrin içinde kaldığını, konumu ve katılımı yüksek olan cenaze namazlarında, özellikle devlet törenlerinde trafik sıkışıklığı ve güvenlik sorunu doğurduğunu da ileri sürerek, Ankara’ya yeni bir 5 bin kişilik camii yaptırma kararı aldıklarını açıklamış.

Kocatepe Camii Ankara’nın sembol yapılarından, abide bir camiidir. Camii çok uzun bir evrede çok büyük paralar harcanarak inşa edilmiştir. İstimlaklarla neredeyse bir mahalle ortadan kaldırılmıştır. Diyanet İşleri Başkanlığı ve ona bağlı birimler, yani tüm külliye de bu camii etrafında konuşlandırılmıştı.

Alt tarafı zaten büyük bir alışveriş merkezi olarak inşa edilen camiinin, dört bir tarafı otopark, taksi durağı ve irili ufaklı satıcılarla doludur. Her sabah onlarca kamyonun mal getirmesiyle hareketlenen camii sokağının diğer kısımları da, değnekçilerin mesaiye başlamaları ile bir ’Arap Pazarı’na dönüşmektedir. Geceleri ise camiinin yanı, yöresi tinerciler ve çöp karıştırıcılarına emanettir.

CAMİ TRAFİĞİ YOĞUN

Camiinin yanlarındaki sokaklar kiraya verildiği için, burada artık cenaze namazları kıldırmak, neredeyse izne tabii olmuştur. Bir tek askeri cenazelerde, inzibatların yollara el koymasıyla şehit ya da yüksek rütbeli subayların cenaze merasimleri rahat yapılabilmektedir.

Ayrıca, yer yokmuş gibi, camiinin insanlar üzerindeki etkisinden faydalanmak için, AKP İl Başkanlığı da, camiinin bulunduğu sokağa kondu. Bu caddeden geçtiğiniz zaman, parti il başkanlarıyla, belediye başkanlarının ciplerinin, Volvo’ların Mercedes’lerin parti binası önünde üst üste yığıldığını görürsünüz.

Yani Kocatepe Camii, dört bir tarafından kuşatılmış bir esaret altındadır. Özgür kalan tek yerleri, gökyüzüne tırmanmaya çalışan minareleridir, ama ne yazık ki, camii ayaklarından tutsaktır bir kere...

M.E

KISA... KISA... KISA...

CARREFOURSA "Onbinlerce YTL’lik alışveriş çeki martta CarrefourSA’da" adında bir kampanya düzenledi. Sözkonusu mağazanın verdiği kuponlar şans kapısındaki elektronik cihazdan geçirilerek alışveriş çeki kazanıp kazanmadığınız belli oluyor. Ancak, şans kapısındaki iki makina yetersiz kalıyor. Müşteriler gereksiz yere kuyruklarda uzun süre bekletiliyor. Eğer makinalar yetersizse neden bu kampanyaya izin veriliyor.

Hamdullah YILDIZ

LOS Angeles aktarmalı olarak Santa Barbara’ya gitmek için THY’den rezervasyon yaptırmak istedim. 444 0 849’u aradım. 31 dakika 20 saniye sonra dayadım. İşlemi tamamladıktan sonra beni aramalarını söyledim. THY, Türk Telekom ile ’ortak’ mı çalışıyor yoksa ’yandaş’ tecrübesiz eleman mı çalıştırıyor?

M. SMASHER


GÜNÜN SÖZÜ

"Türk tarımı can çekişiyor demek yetmiyor. Artık işin şakası yok. Türk tarımı öldü. Hepimizin başı sağ olsun. Allah rahmet eylesin"

(Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin)
Yazarın Tüm Yazıları