Bakanlık şişmanlık ilacı 'Reductil'i takibe aldı

Güncelleme Tarihi:

Bakanlık şişmanlık ilacı Reductili takibe aldı
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2002 14:47

Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürü Orhan Canbolat, İtalya'da pazarlama izni askıya alınan, iki kişinin ölümüne neden olduğu iddia edilen şişmanlık önleyici ''Reductil'' adlı ilaç hakkında Türkiye'de herhangi bir yan etki bildirimine rastlanmadığını belirterek, ilacın yakın takibe alındığını bildirdi.

Canbolat, aşırı kilolu kişilerde şişmanlığın kontrolüne yardımcı olmak için kullanılan ''Sibutramine'' etken maddeli ''Reductil'' adlı ilacın yaklaşık 1 yıldır Türkiye'de kullanıldığını söyledi.

İlacın, ABD ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde de ruhsatlı olduğunu anlatan Canbolat, İtalya sağlık otoritelerinin, ilacın kullanımına yönelik 2 ölüm vakasını raporladıklarını ve bunun ardındanİtalya'da ilacın kullanımının askıya alındığını ifade etti.

Bunun üzerine, ilacın Türkiye'de kullanımını yakın takibe aldıklarını bildiren Canbolat, ilaçla ilgili şu ana kadar herhangi biryan etki bildirimi bulunmadığını kaydetti.

AB'nin diğer ülkelerinde de ilaç ruhsatını askıya alma gibi bir durumun söz konusu olmadığını dile getiren Canbolat, ''Bu uygulama bizim açımızdan bir sinyal. İlacı yakından takip ediyoruz. Bu konuda diğer ülkeler İtalya'ya katılır, Avrupa İlaç Kurumu veya ABD Federal Gıda ve İlaç Dairesi'nin (FDA) bir yazı yayınlarsa konuyu tekrar değerlendiririz'' diye konuştu.

Canbolat, üretici firma ile derhal ilişkiye geçtiklerini ve görüşmelerin devam ettiğini belirterek, ''Dikkat ve hassasiyetimiz devam ediyor'' dedi.

ÜRETİCİ FİRMADAN AÇIKLAMA

Bu arada, ''Reductil'' adlı ilacı üreten Abbott firmasından yapılan açıklamada, ilacın ilk defa onaylandığı 1997 yılından bu yana Türkiye dahil 70'den fazla ülkede 8.5 milyon kişi tarafından kullanıldığı kaydedilerek, ''ilacın güvenirliği konusunda hastaların rahat olması gerektiği'' belirtildi.

Açıklamada, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi öğretimüyeleri Prof. Dr. Üstün Korugan ve Prof. Dr. Hüsrev Hatemi'nin obeziteile ilgili görüşlerine de yer verildi.

Buna göre, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüsrev Hatemi, diyet ve egzersizin genellikle yetersiz kaldığı obezite hastalığında ilaçla tedavinin halen hekimler için önemli bir seçenek olduğunu kaydetti.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Endokrinoloji Anabilim Dalı Öğretim ÜyesiProf. Dr. Korugan da, obez hastaların fazla kilolu hastalara göre yüzde 60-70 daha fazla erken ölüm riski taşıdığını ve obezitenin, diyabet, koroner arter hastalığı, inme, kanser ve solunum hastalıkları gibi ciddi hastalıklara yakalanma riskini önemli derecede artırdığını vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!