Youtube tartışması

Güncelleme Tarihi:

Youtube tartışması
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2007 00:00

Mahkemenin YouTube’a yasağı, Türkiye’yi dünya gündemine taşıdı. İnternetteki arama motorlarına göre, bu konuda 174 haber yayınlandı. Atatürk’e hakaret içeren görüntülerle ilgili yasak yerine, uluslararası ünlü siteye erişimin ’genel’ olarak engellenmesi kararı, 2002’de ’Google’ ve ’Altavista’ya yasaklar getiren Çin’i hatırlattı.

ATATÜRKe hakaret içeren bir video yayınlanması üzerine salı akşamı İstanbul Nöbetçi 1. Sulh Ceza Mahkemesi’nce hakkında yasak kararı alınan dünyanın en büyük video paylaşım sitesi ’YouTube’, Türkiye’yi de dünya gündemine taşıdı. Dünya, Türkiye’yi ’YouTube’u yasaklayan ülke’ olarak tanırken, aslında ’yasaklanan’ site bütün gün açık kaldı.

ÇİN’E DÖNEBİLİR Haber ajanslarından televizyonlara, önemli gazetelere bütün yayın organları, gün boyu Türkiye’nin YouTube’u yasakladığını duyurdu. Arama motorlarına göre dün bu konuda 174 haber yayınlandı. Haber siteleri, Türkiye ile ilgili geçtikleri haberlerde de en üste YouTube yasağını koyarken, konunun gelişimi, 2002’de internetteki ’Google’, ’Altavista’ gibi arama motorlarına getirdiği yasaklarla bütün dünyanın tepkisini toplayan ve sivil toplum örgütlerince karşı kampanyalara maruz kalan Çin’i akla getirdi.

KAPATTIK SANDIK Mahkeme kararı üzerine ajanslar, Türkiye’nin YouTube’u yasakladığını duyurdu. Hatta Türk Telekom Genel Müdürü Paul Doany, sabah yaptığı bir toplantıyla, mahkemeden gelen karar doğrultusunda yasağı uygulamaya koyduklarını söyledi. Oysa akşam üstüne kadar siteye erişim açıktı. Konuyu sormak için saat 14.00 sıralarında aradığımız Türk Telekom Genel Müdürlüğü Müşteri Hizmetleri, sabah genel müdürlerinin düzenlediği basın toplantısına rağmen kendilerine sitenin kapatılması yönünde bir bildirim yapılmadığını söyledi.

Türk Telekom yetkilileri, çalışma sonucu sitedeki hakaret içeren unsurların kaldırılması halinde, erişim yasağının kaldırılıp kaldırılamayacağını, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Savcısı Nurten Altınok ile görüştü. Altınok, İstanbul 1. Sulh Ceza Mahkemesi’ne, hakaret içeren unsurların kaldırılması halinde erişim yasağının da kaldırılması talebiyle başvurdu. Mahkeme, hakaret içeren unsurların siteden kaldırılması halinde YouTube’a erişim yasağının da kaldırılması kararını aldı. Bu arada savcılık yetkilileri, araştırmaların sürdüğünü ve kararın, "erişim yasağının durdurulduğu" şeklinde algılanmaması gerektiğini bildirdiler.

TAM BİR KEŞMEKEŞ Oysa takma isminden Yunanlı olduğu sanılan bir kişinin siteye koyduğu söz konusu görüntüler, zaten pazartesi gününden beri tepki üzerine kaldırılmıştı. Yani uygulanmayan kapatma kararının ortadan kaldırılması için açıklanan gerekçe aslında ortada yoktu. Bu kararın iletilmesinin ardından Türk Telekom, YouTube’un erişimini saat 17.00 sıralarında engelledi. Avukat Fikret İlkiz, kararla ilgili şunları söyledi: "Erişimin tümden engellenmesi, ifade özgürlüğü açısından doğru bir uygulama değil. Hukuksuz. Ancak Atatürk’ün anısına yapılan hakareti içeren bölüm için karar alınabilir. Atatürk’ün hatırasına alenen hakareti önlemesi yasalara uygundur."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!