Türkiye ile Çin, dünya pamuk ticaretinde işbirliği yapacak

Güncelleme Tarihi:

Türkiye ile Çin, dünya pamuk ticaretinde işbirliği yapacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2007 13:31

Çin tekstil sektöründe faaliyet gösteren kuruluşların temsilcilerinden oluşan 11 kişilik heyet Ege İhracatçı Birlikleri’ni(EİB) ziyaret etti. Ziyarette, dünyanın en büyük pamuk ithalatçısı olan Türkiye ve Çin’in pamuk ticaretinde ortak hareket etme fikri benimsendi

EİB'yi ziyaret eden 11 kişilik Çin Tekstil Heyetinin Başkanı Ma Zhanping, Türkiye’nin pamuk sektöründeki tecrübelerinden faydalanmak istediklerini belirterek, “Dünya pamuk üretiminde önemli bir yeri olan Türkiye’nin sektördeki tecrübelerinden yararlanmak istiyoruz. İstanbul’dan başladığımız incelemelerimize İzmir’in ardından Adana ile devam edeceğiz” dedi. Dünya pamuk sektöründe ihtalat yapan ikinci ülke konumda olması ile Türkiye’nin Çin ile benzerlikler gösterdiğine dikkat çeken Zhanping, ortak paylaşımlarda birlikte hareket edebileceklerini söyledi.

Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Sabri Ünlütürk de stratejik ürün olarak kabul gören pamuğun önemine değinerek, “Türkiye’nin en kaliteli ve uzun elyaflı pamukları bölgemizde üretilmektedir. Bu nedenle Ege pamuğu haklı bir üne sahiptir” diye konuştu. Türkiye’nin tekstil ve hazır giyim sektörünün hammaddesi olan pamuk üretiminde dünyanın 7’inci büyük pamuk üreticisi olduğuna dikkat çeken Ünlütürk, buna karşın üretimin iç talebi karşılayamaması nedeniyle önemli miktarda pamuk ithalatı yaptığını kaydetti. Ünlütürk, Türkiye’nin yılda 600-700 bin ton pamuk ithalatı yaptığını dile getirerek, ithalat dağıtımında ABD’nin payının yüzde 41 ve Yunanistan’ın da yüzde 26 olduğunu belirtti.

Türkiye’de 300 yılı aşkın bir süredir pamuk üretimi yapıldığını hatırlatan İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Yemişçi pamuk ticaretinde ise Ege Bölgesi’nin önemli bir yeri olduğunu ifade etti. Türkiye elyaf pamuk fiyatlarının İTB’de belirlendiğini anlatan Yemişçi, “İki ülke arasındaki benzerlikler iyi değerlendirildiği taktirde işbirliği yapılabilir. Dünya pamuk piyasalarında ithalatta birinci olan Çin ile pamuğun pazarlanmasında borsamız ile ortak çalışma içine girebilir” diye konuştu.

GSMH PAYI YÜZDE 10

Tariş Üzüm ve İncir Genel Müdürü Sebahattin Gazanfer ise Türk pamuk sektörünün gelişimi hakkında bilgi verdi. Türkiye’nin 1945 yılından bu yana pamuk üretimini 25 kat artırdığını ifade eden Gazanfer, “Dünyadaki üretimimiz ise 5 kat artmıştır. Gayri Safi Milli Hasıla’daki (GSMH) payı da yüzde 10’dur. Avustralya ve İsrail’den sonra ülkemiz verimlilikte 3’üncü sırada yer almaktadır” diye konuştu. Türkiye’nin pamuk tüketiminin 1.5 milyon ton olduğunu söyleyen Gazanfer, şunları kaydetti:

"Pamuk üretiminde ve tüketimindeki rakamlar Türkiye’nin dinamik bir süreç geçirdiğini gösteriyor. 1985’li yıllara kadar pamuk ihracatında önemli bir konuma sahip Türkiye’de bugün tüketimin karşılanamaması nedeniyle ithalat yapar hale gelindi. Dünyadaki gelişmiş ülkelerin uyguladığı sübvansiyonlarla pamuk fiyatları düşük seviyelere çekiliyor. Bu da gelişmekte olan ülkelere büyük zarar veriyor. Ülkemizde GAP projesi tam kapasite ile devreye girene kadar ülkemiz ithalat yapmaya devam edecektir"
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!