Antalya’da şiir sempozyumu ve İlhan Berk’in konuşması

ALTIN Portakal Şiir Ödülü 10 yıldır yapılıyor. Bu yıl ödül kazanan şair Birhan Keskin’le ilgili sempozyumun açış konuşmalarını İlhan Berk ile ben yaptım. 24 Şubat 2007 Cumartesi günkü sempozyum üç oturumda gerçekleşti.

Sempozyumun başlığı; "Birhan Keskin Şiiri ve Ba" idi. Ba, 2006 Altın Portakal Şiir Ödülü’nü kazanan kitabı.

Birhan Keskin, 1990 sonrasının iyi, farklı, özgün şairlerinden biri. Üç oturumda şairler, incelemeciler, onun şiiri üzerine konuştular. Sempozyumların, bir şairin dünyasının ayrıntılarını, köşelerini okura aktarmak, şiirine yeni yaklaşımlar sağlamak açısından çok yararlı ve etkili görüyorum.

Sempozyumda, Mehmet Taner, Veysi Erdoğan, İdris Özyol, Gonca Özmen, Kemal Varol, Nuri Erkal, Cahit Kerse, Olcay Özmen bildirilerini okudular. Hüseyin Ferhad’ın bildirisini Ahmet Tüzün okudu.

2007 Altın Portakal Ödülü de Lále Müldür’ün ultra-zone’da ultrason kitabına verildi.

İLHAN BERK’E ÖVGÜ

Altın Portakal Şiir Ödülü 1997’de verilmeye başlandı. İlk ödül alan da Enis Batur’un Opera kitabıydı, ben de o sempozyuma katılmıştım. On yıl sonra ödül sempozyumuna gittim.

Genç kuşak şairlerinin kendinden önceki kuşaklar hakkında konuşma yapmaları olağan bir tavırdır. Rastlanan bir edebiyat olayıdır. Sıradan bir edebiyat etkinliğidir.

Ne var ki, eski kuşaklar ya da şiirin ustaları yeni kuşak şairler hakkında pek konuşmaz. Elbet bunların istisnaları vardır ama genelde bu yazılı olmayan bir edebiyat ya da edebi anlayıştır.

İlhan Berk’in, 1990 yılından sonra kitap yayımlamaya başlayan Birhan Keskin’in sempozyumuna katılması, beni çok sevindirdi. Durumu bir cümlede özetledim kendi kendime; iyi şair İlhan Berk aynı zamanda iyi bir insan.

İlhan Berk, "Şimdi de Birhan Keskin’e göre şiir ne yapmalı" başlıklı bildirisini okudu. Genç bir şairin şiirine emek verdi, onu inceledi, değerlendirdi.

Şairlerin kuşaksız ve zamansız akraba olduklarını ispatladı, altın kuralı bize anımsattı.

Ayrıca şiirin kuşaklararası süreklilik taşıdığını da gene İlhan Berk konuşmasıyla kanıtladı.

KONUŞMALAR KİTAPLAŞIYOR

Sempozyumda yapılan konuşmaları Ahmet Tüzün yayına hazırlıyor, böylece söz uçsa da yazı kalıyor. On yılın kitaplarına bakarken, bu toplantıların şiire katkılarını düşündüm.

Lále Müldür’ü kutlarım, şiir ödülünün ve sempozyumların sürmesini dilerim
Yazarın Tüm Yazıları