Türkiye'de trafik kazaları azaldı

Güncelleme Tarihi:

Türkiyede trafik kazaları azaldı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2007 11:10

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) verilerine göre, 1995-2004 yılları arasındaki dönemde her bin kişiye düşen motorlu taşıt sayısı 68'den 125'e yükselen Türkiye'de, bir milyon nüfus başına düşen ölümlü trafik kazaları aynı sürede 97'den 80'e geriledi.

Haberin Devamı

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Teknoloji Araştırma Merkezi (TEKAM) Müdürü Prof. Dr. Muammer Kaya'nın, OECD 2006 Gerçekler Kitabından yaptığı derlemeye göre, her bin nüfus için motorlu taşıt sayısı Türkiye'de 1995 yılında 68 iken 2004 yılında 125'e çıktı. 9 yıllık dönemde bin kişi başına düşen motorlu araç sayısında yüzde 84 artış yaşandı.

Buna karşın Türkiye, 30 OECD ülkesi içinde bin kişiye düşen motorlu taşıt sayısında sonuncu sırada yer alıyor. İncelenen periyotta bin kişiye düşen motorlu araç artışı tüm OECD ülkeleri ve Türkiye'de gerçekleşti. 2004 yılında OECD ülkeleri içinde bin kişiye düşen motorlu araç sayısı 748 ile en fazla ABD'de gerçekleşti.

Türkiye'de 1995 ve 2004 yılları arasındaki 9 yılda bir milyon nüfus başına düşen ölümlü trafik kazalarında düşüş oldu. 1995 yılında bir milyon nüfus başına 97 kişi trafik kazalarında ölürken, bu rakam 2004 yılında 80 kişiye geriledi. Bu açıdan Türkiye 30 OECD ülkesi içinde 11. sırada yer aldı. Yani 19 ülkeden daha iyi konumda bulundu.

Haberin Devamı

OECD ülkelerinde bir milyon nüfus başına düşen ölümlü kazalarda 1995'ten 2004 yılına kadar geçen sürede düşüş yaşanırken, en fazla ölüm Rusya'da meydana geldi. Rusya'da bu sayı 242 oldu. En fazla ölümlü trafik kazaları Rusya, Polonya ve Kore'de gerçekleşti. 2004 yılında her bir milyon motorlu araç başına düşen ölümlü trafik kazası sayısı açısından ise Türkiye 642 ölüm ile en kötü ikinci ülke oldu. Rusya 1241 ölüm ile en fazla ölümlü kazaya sahip ülke durumunda.

“OTOBAN VE DUBLE YOLLARIN DEVREYE GİRMESİ”

Prof. Dr. Muammer Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, OECD verilerine bakıldığında, 30 OECD ülkesi içinde kişi başına düşen en az motorlu araç sayısına sahip Türkiye'nin, bir milyon araç başına düşen ölümlü trafik kazasında en kötü ikinci konumda bulunmasının, sürücülerin çok iyi olmadığını veya yolların mevcut araç trafiğine yeterli gelmediğini gösterdiğini söyledi.

Türkiye'nin nüfus başına düşen ölümlü kazalarda iyi durumda olmasının ise daha çok motorlu araç sayısının azlığından kaynaklandığına işaret eden Prof. Dr. Kaya, “Otoban ve duble yolların devreye girmesi ölümlü trafik kazalarının azalmasında önemli etken oldu. Bunun yanında ülkemizde kullanılan araçların kalitesinin yükselmesi ve daha güvenli araçların kullanımı, ölümlü kazaların azalmasında etkili oldu.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!