Enerji KİT'lerine bedelsiz kamu taşınmazı

Güncelleme Tarihi:

Enerji KİTlerine bedelsiz kamu taşınmazı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2007 10:47

Maliye Bakanlığı, enerji KİT'lerine özel irtifak hakkı düzenlemesi yaptı. Düzenleme ile; BOTAŞ, TEİAŞ, EÜAŞ ve elektrik dağıtım şirketlerinin, kamu arazileri üzerinde kullanım izni ve irtifak hakkı tesisi kolaylaştırıldı.

Enerji KİT'lerinin irtifak hakkı ve kullanım izni talepleri defterdarlıklar tarafından sonuçlandırılacak. Enerji KİT'lerine irtifak hakkı ve kullanım izni, bedelsiz olarak verilecek. Enerji KİT'leri dışında YİD başta olmak üzere, enerjiye ilişkin piyasalarda faaliyet için lisans alan özel sektör şirketlerine de bedelsiz hak sağlanacak.

Maliye Bakanlığı'nın konuya ilişkin Milli Emlak Genel Tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Çeşitli vesilelerle yapılan düzenlemelerin bir araya getirildiği belirtilen tebliğde, enerji KİT'lerinin yapmış olduğu hizmetlerin kamu hizmeti niteliği taşıyor olması ve bu tüzel kişilerce yerine getirilmesi gereken hizmetlerde aciliyet bulunması nedeniyle düzenlemelerin yapıldığı ifade edildi.

DEFTERDARLIKLAR SONUÇLANDIRACAK

Buna göre; mülkiyeti Hazine'ye ait taşınmazlar üzerinde kamu tüzel kişiliğine haiz lisans sahibi tüzel kişiler lehine irtifak hakkı tesis edilmesine ilişkin tüm işlemler, defterdarlıklarca sonuçlandırılacak.

İrtifak hakkı tesisi ve/veya kullanma izni verilmesi talep edilen kamu mülkiyetindeki taşınmazların genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerine veya özel bütçe kapsamındaki idarelere tahsisli olması durumunda, mülkiyet sahibi idareden olumlu görüş alınarak, mevcut tahsis kaldırılarak, hak enerji KİT'lerine verilecek.

BEDELSİZ DEVİR

Enerji KİT'lerinin faaliyetleri için gerekli olan, kamunun mülkiyet veya hüküm ve tasarrufu altındaki taşınmazlar üzerinde lisans süresince tesis edilecek irtifak hakkı ve/veya kullanma izni bedelsiz olacak. Özelleştirme kapsamındaki elektrik dağıtım şirketlerine de bedelsiz hak tanınacak. Elektrik dağıtım şirketleri özelleştirildikten sonra ise , yeni yerlerin talep edilmesi halinde, bu yerler üzerinde genel hükümlere göre belirlenecek bedeli karşılığında irtifak hakkı ve/veya kullanma izni verilecek.

Doğalgaz boru hattı geçirilmek amacıyla tesis edilecek irtifak haklarında, taşınmazların boru hattı geçmeden önceki değerleri ile boru hattı geçtikten sonraki değerleri arasındaki farkın irtifak hakkı bedelini oluşturacağı ve bedelin bir defaya mahsus olmak üzere alınacağı hususları dikkate alınarak, bu taşınmazlara, bedel karşılığında, hizmet süresince kullanılmak koşuluyla BOTAŞ lehine irtifak hakkı tesis edilerek, bu hak tapuya tescil edilecek.

ÖZEL SEKTÖRE DE BEDELSİZ İRTİFAK

Yap-İşlet-Devret(YİD) santralları ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan(EPDK) lisans almış elektrik, doğalgaz, petrol sektörü temsilcileri tarafından kamulaştırma bedeli ödenmek suretiyle ilgili kurum tarafından kamulaştırılarak Hazine adına tescil edilen veya mülkiyeti görevli Şirketlere ait iken Hazine adına tescil edilen taşınmazlar üzerinde, görev süresi sonuna kadar bu şirketler lehine bedelsiz irtifak hakkı tesis edilebilecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!