Kızarmış patates yasaklansın mı?

Sık sık alınıp verilen kiloların metabolizmayı bozup bozmadığı henüz bilinmiyor ama ruhsal dengeyi bozduğundan hiç kuşkunuz olmasın.

Fazla kilo almak demek doğru beslenmemek, yeteri kadar hareket etmemek, yeme davranışlarını iyi yönetememek ya da herhangi bir sağlık sorunu yaşamak demektir. Kilo fazlalığı veya azlığından şikayet ediyorsanız bir sağlık sorunu yaşadığınızı, bazı yaşam tarzı yanlışları yaptığınızı kabul etmelisiniz. Kilo sorununun çözümü önce düşünceleri değiştirmek, daha aktif bir hayat tarzı sürmeye karar vermek sonra da besin seçimi ve beslenme tarzı yanlışlara veda etmekten geçmektedir.

Herkesin yaşam tarzı farklıdır. Aynı genetik kökenlerden gelen hatta aynı yumurtadan olan ikizlerde bile kilo farklılıkları yaşanmaktadır. Bunun sadece bir nedeni var: Herkes farklıdır! Herkesin yaşam tarzı seçimleri ayrıdır! Eğer sağlıklı bir kiloda kalmak istiyorsanız önerimiz, "kibrit kutusu beyaz peynir, ince dilim ekmek" streslerine girmek yerine sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinmenizdir. Zaman içinde bu alışkanlıklarınızın öğrencisi olmanızdır. Başarılı bir kilo /images/100/0x0/55eb10a9f018fbb8f8a8c4d1yöneticisi olmak için sağlıklı beceriler edinmeli, yeni teknikler denemeli ve bunları yaşamınızın bir parçası haline getirmelisiniz. Her şeyden önemlisi bu yenilikleri sevmelisiniz.

Ömür Göksel’in yaşadığı kilo gelgitlerinin arkasında da yukarıdaki nedenler rol oynuyor olabilir. Ömür Bey canını hiç sıkmasın ona yukarıdaki bilgileri de dikkate alsın. Yanlışlarını araştırsın. Sonra da bir daha almamak üzere fazla kilolarına veda etsin.

DİYET YAPMAK EKSİK KALMAKTIR

"Diyet yapmak" deyiminden hiç hoşlanmıyoruz. Bunun nedeni "diyete başlamanın bir gün onu bırakmak" anlamına geldiğini iyi bilmemizdendir! Kilo sorununun sadece yeme-içme yanlışlarından kaynaklanmadığını gözlemlediğimizdendir. Diyet yapmak yerine, "iyi ve kaliteli bir yaşam tarzı" oluşturmaya odaklanmak gerekiyor. Bu yaklaşımla yapılan değişiklikler daha kalıcı ve etkili bulunuyor. Üstelik stres, keyifsizlik, umutsuzluk da yaratmıyor.

KIZARMIŞ PATATESE DİKKAT!

Ömür Göksel’in en sevdiği üç yiyecekten biri olan kızarmış patates ciddi bir sağlık zararlısıdır. Bir kenara not edin! Kızarmış patates birkaç yıl sonra sigara gibi, alkol gibi bir sağlık zararlısı ilan edilecektir. Patatesi çok sevenlerin bana kızacağını biliyorum. Ama bilmeleri gerekiyor: Kızarmış patates tam bir kalori bombasıdır. Çok yüksek miktarda yağ içermektedir. Sağlığa zararlı trans yağların en önemli kaynağıdır. Nişasta yüklü patatesin kızartılması glisemik yükünü daha da artırmakta, kan şekerinde ciddi yükselmelere yol açmakta, pankreasta ensülin salgılama yönünden depremlere yol açmaktadır. Eğer patatesi seviyorsanız, haşlayarak, buharda veya mikrodalga fırında pişirerek yiyin. Ömür Bey’in beslenme notu pek iyi değil: 6

AKTİVİTE ÇOK ÖNEMLİ


Ömür Göksel’in fiziksel aktivite alışkanlığı orta düzeyde. Yine de hareketsiz bir hayatının olmadığı söylenebilir. Egzersiz alışkanlığı terk edildiğinde, hem psikolojik olarak bu ritüelden uzaklaşılır hem de kaslar zamanla güçsüz ve zayıf bir hale gelir.

Günlük hayatın koşuşturması içinde bir işten ötekine sürüklenirken, egzersize zaman ayırmak zor gibi görünebilir. Bu durumda, elinize geçen her fırsatı değerlendirmeli, evinizi, işyerinizi, hafta sonu alışverişinizi ve hatta dinlenme süreçlerinizi bir aktivite zamanı haline getirmeye çalışmalısınız. Eğer böyle yapmazsanız yaşlandıkça performansınız düşer, dayanma gücünüz azalır. Kaslarınız sizi yavaş yavaş terk eder. Bedeniniz kas yerine yağ kazanır.

Zamanla uykularınızın bozulduğunu, daha sık hastalandığınızı, kolayca kilo aldığınızı, daha çabuk yorulduğunuzu ve güçsüzleştiğinizi hissedersiniz. İşte bu nedenle yaşınız ilerledikçe egzersizi azaltmak yerine direnmeli ve bu alışkanlığı ısrarla sürdürmelisiniz. Ömür Göksel’in de böyle yaptığı anlaşılıyor. Kaslarının "kazan veya kaybet" prensibiyle çalıştığının farkında. Bu nedenle fırsat buldukça yüzdüğünü ve dans ettiğini belirtiyor. Ömür Bey’in aktivite notu fena değil: 7

BU DA GEÇER DİYEBİLİYOR MUSUNUZ?


Bir insanın kendisini daha baştan stresli kabul etmemesi güzel bir şey olsa gerekir. Özellikle duygularını rahat ifade etmesi, olayları "bu da geçer" bakışıyla karşılayabilmesi, kendisiyle, hayatla, olan bitenle dalga geçebilmesi ve yaptığı işi zaman zaman uzaktan seyredip eleştirebilmesi iyi özellikler. Kendini ifade etmeyi bilen, kendini öven, "en önemli kişi" muamelesini önce kendisine yapan, kısacası "Kendini beğendiğini söylemekten çekinmeyen" bir kişilik örgütlenmesi, Ömür Bey’in stres kalkanını güçlendirmiş olmalı. Ömür Göksel’in stres yönetimi notu yüksek: 8

GENETİK YÜK HAFİFLETİLEBİLİR Mİ?

Ömür Bey’in de aile mirası biraz karmaşık! Ailesinde kalp krizi geçirenlerin sayısının fazlalığı bir handikap olabilir. Kalp-damar hastalıklarını bütünüyle genetik faktörlere bağlamak doğru değildir, ama önemli bir kısmında genetik faktörlerin de rolü vardır. Özellikle kolesterol yüksekliği problemlerinin çoğu genetik mirastan kaynaklanır. Bir kez daha hatırlatalım: Eğer birinci derecede erkek akrabalarınızdan (kardeş, baba, amca, dede) 50 yaşından önce, kadın akrabalarınızdan (anne, kız kardeş, teyze) 55 yaşından önce kalp krizi geçirenlerin sayısı ne kadar fazlaysa kalp-damar hastalığıyla ilişkili genetik riskiniz o derece artmaktadır. Bu yükü hafifletmek için beslenmesi, aktivitesini, yaşam felsefesini yeniden planlaması gerekiyor. Ömür Bey’in genetik mirasıyla ilişkili puanı düşük: 7

İYİMSERLİK İLAÇ GİBİDİR

Ömür Göksel olumlu bir bakış açısını uzun zaman önce kazanmış. İyimser, hoşgörülü ve huzurlu bir kişilik yapısına sahip olduğu anlaşılıyor. Mutlu ve iyi yaşlanmanın en önemli anahtarlarından biri iyimserliktir. Olumlu düşünerek sağlığınızı güçlendirir, mutluluk anlarınızı çoğaltır, huzurlu biri haline gelebilirsiniz. "Hayatın genel olarak iyi, güzel ve yolunda gittiğini düşünmek" olarak tanımlanan iyimserlik hali yaşamınızın parlak, keyifli, mutlu ve ümit vaat eden yönlerini daha çok görmeye ve hissetmeye dayanır. Eğer iyimser biriyseniz, olabileceklerin en iyisinin içinde yaşadığınız şartlar ve çevre olduğunu daha kolay kabul edersiniz. Hayata her sabah daha yapıcı, hoşgörülü ve kabul edilebilir bakarsınız. Hemen belirtelim: Hayata iyimser bir pencereden bakıyorsanız daha az tıbbi yardıma ihtiyaç duyar, daha az hastalanırsınız. Çevrenizde, ailenizde daha çok sevilir, aranırsınız. Ömür Bey’in hayat tarzı iyimserlikle bir hayli uyumlu görünüyor notu da yüksek: 8 Ömür Göksel’e sağlıklı, huzur, keyif ve enerji dolu bir hayat diliyorum.

HATIRLATMA

Sağlıklı ve kaliteli bir hayatın ipuçlarını anlattığımız YAŞASIN HAYAT programını pazar günü Kanal D’de saat 13.00’te izleyebilirsiniz. Bu hafta "Akıllı Besinler" konusunu tartışacağız. Program konukları yazar Kürşat Başar ve şarkıcı Nil Karaibrahimgil.

NASIL YAŞIYORSUNUZ?

Ömür Göksel (64)

Şarkıcı

Bu yaşıma kadar alerjiler dışında önemli bir sağlık sorunuyla karşılaşmadım. Ama arada sırada canımı sıkan iki ufak sorun var: Sık sık kilo alıp veriyorum. Bir de gün içinde uyku eğilimim var. Ailemde ise kalp krizi geçirenler veya diğer kalp rahatsızlıklarından mustarip olanlar nedeniyle 80’inden sonra sağlıklı yaşayanların sayısı çok fazla değildi.

Sık sık kilo aldığım için diyet yapmak zorunda kalıyorum. Öğünlerim son derece düzenli. Ama öğün aralarında ve gün içinde, ve hatta geceleri atıştırıyıorum. Yiyecek tüketimim stresli dönemlerde de artıyor. Belki sorun yaratan bir durum da hamur işi ve tatlıları sık tüketmem olabilir. En sevdiğim üç yiyecek çikolata, meyve ve kızarmış patates. Tabii sebze, salata, makarna, tavuk, peynir ve süt gibi ürünleri de aksatmadan tüketiyorum. Gün içinde sık sık kahve içiyorum. Buna karşılık bol bol su ve sıvı tüketiyorum. Sigara kullanmıyorum. Haftada sadece bir gün alkol alıyorum.

Havanın durumuna bağlı olmaksızın haftada üç gün yürüyüş yapıyorum. Çünkü artık eskisi gibi koşamıyorum. Sporculuk günlerimden kalan bu alışkanlığı artık kaybettim. Bunun dışında fırsat buldukça yüzüyorum ve dans ediyorum. Özellikle stresli biri değilim. Stres yüzünden ne baş ağrısı ne de diğer bir sorunla karşılaşmadım. Çünkü duygularını rahatça ifade eden, son derece esprili bir kişiyim. Öyle kendimi beğendiğimi söylemekten de çekinmem. İşimi de çok seviyorum.

Ömür Göksel’in not ortalaması: 7
Yazarın Tüm Yazıları