8 bin metrekare arsaya karşılık 13 okul önerisi

Güncelleme Tarihi:

8 bin metrekare arsaya karşılık 13 okul önerisi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2007 00:00

İstanbul’da Ataköy Konakları’nı inşa eden Delta Proje İnşaat firması, iki yıldır Ataköy’de okul alanı olarak ayrılan 8 bin metrekarelik arsayı almak için uğraşıyor. İl Genel Meclisi 7 Şubat’taki son toplantısında, arsanın 13 okul karşılığında firmaya verilmesini karara bağladı. Ancak firma 13 okulu çok buldu.

ATAKÖY Konakları adına 30 Mayıs 2005’te İstanbul Valiliği’ne yapılan başvuruda, okul alanının özel okul yapılmak üzere Delta İnşaat’a devredilmesi istendi. Şirket bunun karşılığında iki okul yaparak valiliğe bağışlamayı önerdi. Bunun üzerine 12 Temmuz 2005’te İl Milli Eğitim Müdürlüğü, iki müfettiş görevlendirerek alanı inceletti. 2 Ağustos 2005 tarihli müfettiş raporunda, okul arsasının devredilmesinin uygun olmadığı belirtildi. Raporda, arsanın yanında yapılan 950 konutun yaratacağı okul ihtiyacı vurgulanarak, şunlara yer verildi:

"Ataköy gibi bir bölgede bu tür bir arsanın metrekaresi 1000 ile 1500 dolardan aşağı alınamaz. Bu da 8-12 milyon dolar (yaklaşık 11-16.5 milyon YTL) arasındadır. Delta İnşaat’ın yaptığı teklif böyle bir meblağ yanında söz konusu edilemeyecek kadar küçüktür. Alana kurulacak özel okulun yürütülüp yürütülemeyeceği, ileride ranta çevrilip çevrilmeyeceği meçhuldür."

OKUL SAYISI 3 OLDU

Delta İnşaat, 5 Ekim 2005’te valiliğe yeni bir teklif verip yapmayı taahhüt ettiği okul sayısını üçe çıkardı. 13 Ekim 2005’de İl Milli Eğitim Müdürlüğü başka bir müfettiş görevlendidi. Bu kez raporda, "Üç okul yapımı karşılığında okul arsasının bedeli karşılanıyorsa devredilmesi uygundur" tespiti yer aldı.

21 Şubat 2006’ya gelindiğinde Delta İnşaat, yeni bir dilekçe hazırlayarak İstanbul Valiliği’ne başvurdu. "Bölgede okul ihtiyacı yok" kararıyla araziye özel okul yapmaktan vazgeçen firma, arazi karşılığı okul teklifini yineledi.

Geçtiğimiz günlerde İl Genel Meclisi’nin aldığı son kararla arsanın 13 okul karşılığında firmaya verilmesinin uygun olduğu belirtildi.

Delta İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Delibalta ise şunları söyledi: "Burada tüm hizmetleri şirket karşılayacak. Kapıcı dairesi olmadığı için ilköğretim okulu yapmak gereksiz. Bir okul alanının yerine 4,5 okul yapmaya hazırız. Ama 13 okul çok fazla. 8 bin metrekare alan 8 trilyon lira yapar. İstenilen okulların toplam fiyatı 30 trilyonun üzerinde."

Mecliste tartışma

İstanbul İl Genel Meclisi’ndeki CHP Grup Başkanı Necla Türkoğlu, planlarda okul olarak yer alan arazinin ticari alana dönüştürülerek söz konusu firmaya haksız kazanç sağlanacağı ve kamu yararı olmadığı gerekçesiyle yürütmenin durdurulması için yargıya gideceklerini açıkladı. İl Genel Meclisi’nde AKP’li üyeler, Necla Türkoğlu ve CHP’lileri konuyu basına taşımakla suçladılar. AKP’liler okul ihtiyacı olmayan bir yerdeki arazi karşılığı 13 okul yapılmasını savunurken, İl Genel Meclisi Başkanı Hüseyin Atilla Şener CHP’lilere, okul sayısını yükselten muhalefetleri nedeniyle teşekkür etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!