Vicdan azabı yeterli, cezaya gerek yok

Güncelleme Tarihi:

Vicdan azabı yeterli, cezaya gerek yok
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2007 00:00

Yargıtay, şoförü oldukları otomobillerle kaza yapan ve yakınlarının ölümüne neden olanlara çektikleri vicdan azabının yeterli ceza olduğuna karar verdi.

YARGITAY 9. Ceza Dairesi, sebep oldukları trafik kazalarında yakınlarını kaybeden iki sanığa verilen mahkûmiyet kararlarını, çektikleri vicdan azabı ve yaşadıkları mağduriyeti dikkate alarak bozdu ve başka bir cezaya gerek olmadığına karar verdi. Bu karar ışığında trafik kazası sonucu üvey kızının ölümüne neden olan sanıkla, babaannesinin ölümüne yol açan diğer sanığa ceza verilmeyecek.

Örnek iki karar Bursa ve Samsun’da yaşanan iki ayrı trafik kazası nedeniyle açılan davalarda alındı. Kullandığı araçla Samsun’da kaza yapan Ş.M. adlı sürücü, kaza sonucunda üvey kızının ölümüne neden oldu. "Taksirle ölüme sebebiyetten" hakkında dava açılan Ş.M., mahkemece iki yıl hapis cezasına çarptırıldı. "Hafifletici nedenleri" dikkate alan mahkeme, Ş.M.’nin cezasını erteledi.

KAZADA BABAANNESİ ÖLDÜ

Bursa’da yaşanan trafik kazasında ise B.S. adlı sürücünün babaannesi yaşamını yitirdi. B.S.’ye, "tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu ölüme sebebiyet"ten dava açıldı ve iki yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme B.S.’nin cezasına da indirim uyguladı ve erteledi.

Biri üvey kızını, diğeri babaannesini kaybetmenin acısını yaşayan ve vicdan azabı çeken sanıklar Ş.M. ile B.S. Yargıtay’a başvurarak mahkûmiyet kararlarına itiraz ettiler. Yargıtay 9. Ceza Dairesi sanıkların temyiz istemlerini yerinde buldu. Yeni TCK’nın 22. maddesinde yer alan ve "taksirli eylem sonucu ortaya çıkan mağduriyetin ağır olması halinde sanığa ceza verilmemesini öngören" düzenlemeyi gerekçe gösteren Yargıtay her iki sanık hakkındaki mahkûmiyet kararlarını bozdu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!