7 kişi yaralandı, IKEA 600 bin ’gerilimli vazo’yu topluyor

Güncelleme Tarihi:

7 kişi yaralandı, IKEA 600 bin ’gerilimli vazo’yu topluyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2007 00:00

Ikea dünya genelinde satışını gerçekleştirdiği 600 bin adet Parodi marka cam vazoyu ’yaralanma tehlikesi’ nedeniyle geri çağırıyor. IKEA’nın sattığı Parodi vazoların yerinden kaldırıldığında tabandan kırılmasıyla meydana gelen yaralanmalar üzerine dünyada 7 tüketiciden şikayet alındığı belirtildi. IKEA, Türkiye’de de sattığı 446 vazoyu ilanla geri çağırdı.

MOBİLYA ve ev aksesuarı mağazaları zinciri IKEA, dünya genelinde 600 bin adet Parodi marka cam vazoyu "yaralanma tehlikesine" karşı geri çağırıyor. Parodi vazoların kaldırıldığında tabanlarından kırılması sonucu meydana gelen yaralanmalar konusunda dünya genelinde yedi tüketiciden olumsuz geri dönüş alındığını bildiren IKEA, Türkiye’de de 446 adet Parodi marka cam vazoyu geri çağırıyor. Bugüne kadar Türkiye’deki satışlarda herhangi bir şikayet veya yaralanmayla karşılaşmadıklarının altını çizen IKEA Türkiye Pazarlama Müdürü Gülden Sincer Özkan, "Şikayet gelmemiş olması bir şey yapmamamız anlamına gelmiyor. Güvenlik ve müşteri memnuniyeti politikası için IKEA’nın dünya çapında başlattığı toplama kampanyasına bizde katıldık" dedi.

İÇ GERİLİM FAZLADAN OLUŞTU: Dün gazetelere verdikleri ilanlarla birlikte Parodi vazolarını geri çağırdıklarını belirten Özkan, üründe yaşanan sorunları şöyle anlattı: "Parodi vazoları iki farklı üreticide üretildi. Tedarikçi numarası 18347 olan vazoda sorunlar yaşandığına dair şikayetler geldi. Bu tedarikçinin ürettiği vazolarda camdaki iç gerilimin fazladan oluştuğu görüldü. Gerilimi azaltmak için soğutma işleminin belirli bir derecede yapılması gerekiyor. Camın her yerinde eşit seviyede soğuma gerçekleşmez ise camın içerisinde gerilim meydana geliyor. Vazoyu çarptığınız veya düşürdüğünüz zaman kırılmasa bile sonraki süreçte vazonun kırıldığı belirlendi."

800 BİN 60 ADET SATILDI: Türkiye’de bugüne kadar herhangi bir yaralanma olmadığını açıklayan Özkan "Bugüne kadar dünya genelinde 7 kişiden şikayet geldi. Yaralanmalar daha çok Amerika ve Avrupa ülkelerinde gerçekleşti" dedi. Fiyatları 39.95 YTL ile 64.95 YTL arasında değişen Parodi marka vazolardan Türkiye’de 446 adet sattıklarını dile getiren Özkan, "Bu ürünleri geri çağırdığımızı ilanlar ve mağaza içerisinde yaptığımız anonslarla birlikte tüketicimize duyurmaya çalışıyoruz. Satış noktalarında kasalarda da bilgilendirmelerimiz sürüyor" diye konuştu. Bugüne kadar tüm dünyada 800 bin 60 adet Parodi vazo sattıklarını ifade eden Özkan, şunları söyledi: "Ancak IKEA sadece ürünlerinde sorun yaşadığı tedarikçiden alınan 600 bin adetlik Parodi vazolarını toplatıyor. Bu ürünlerin 446 tanesi Türkiye’de 110 bin adedi Amerika’da ve 27 bin adetlik vazoda Kanada’da satıldı."

PARASI İADE EDİLECEK: Özkan, IKEA’nın, tedarikçi numarası 18347 olan Parodi cam vazodan satın alan tüketicilerin bu ürünü en kısa sürede IKEA mağazalarındaki Müşteri Hizmetleri Departmanı’na iade etmelerini beklediği bildirildi. IKEA logosu, ürünün seri numarası ve tedarikçi numarasının vazonun tabanında bulunan beyaz etiketin üzerinde yer aldığını belirtilen Özkan, mağaza yöneticilerinin, mağazaya iade edilen ürünlerin maddi değerinin müşteriye ödeneceğini açıkladı. Müşterilerin fişleriyle birlikte gelmeleri gerektiğine dikkat çeken Özkan "İlk defa IKEA Türkiye olarak böyle bir çalışma yapıyoruz. Herhangi bir sorunla karşılaşmamak için müşterilerin en kısa zamanda bize ulaşmasını istiyoruz" diye konuştu.

Bugüne kadar kimse IKEA’ya dava açmadı

IKEA’nın 2004 Nisan ayında satışa sunulan Parodi vazolar için birçok araştırma yaptıktan sonra bu kararı aldığının altını çizen Gülden Sincer Özkan, bugüne kadar yaralanmalar dahil olmak üzere müşterilerin dava açmadığını açıkladı. Tüketicilerin sadece şikayetlerini dile getirdiklerinin altını çizen Özkan, "Eğer ilanlar ve mağaza içerisindeki anonslara rağmen geri dönüşler alınamaz ise bir süre daha ilan vermeye devam edeceğiz" açıklamasında bulundu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!