Şehit torununa gavur denir mi

Güncelleme Tarihi:

Şehit torununa gavur denir mi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2007 00:00

Rum asıllı şarkıcı Fedon, Türkiye'de "birlikte yaşama" konusunda karşılaştığı zorlukları ve kendisine "gavur" denmesinden duyduğu rahatsızlığı Tempo dergisine verdiği röportajda anlattı.

Haberin Devamı

Yunanistan'da Türk tohumuyum

Şehit torunuyum diye, bu ülkede göğsümü gererek sokakta dolaşabileceğim kanaatindeydim. Ama bu topraklarda, canımı vermeye ant içmiş biri olarak beklediklerimin karşılığını alamıyorum. Apartmanda bile “Yukarıda gavur oturuyor” diyenler var. Ayrıca bana gavur diyorlar ya, peki ben bile gavursam, Türkiye’nin AB’de ne işi var? Yunanistan’a gittim, Türk tohumu oldum, burada gavurum. Çok üzülüyorum.

Şehit torununa gavur denir mi
Vatana ihanet edecek değilim

Ermeniler, Rumlar yurt dışında bir şey yapıyor, kabak benim başıma patlıyor. Askerde Türk bayrağı ve silah üzerinde yemin ettim. Ama onbaşı imtihanından çıkarıldım. Deniz subayı olmak istiyordum, olamadım. Senatör olabiliyorum; polis, asker, hatta çöpçü olamıyorum. Nerede benim Türk vatandaşlığım? Dedemin bu toprak için döktüğü kanın karşılığı nerede? Ben polis olursam bu vatana ihanet mi edeceğim!

Haberin Devamı

Bir kulağında haç diğerinde ay yıldızlı küpe taşıyan Fedon halkların kardeşliğine inandığını söyledi: O katil çocuk, Hrant Dink'in neyin savaşını verdiğini bile bilmiyordu muhtemelen. Zaten Hrant bence Ermeni olmasından önce aydın olduğu için öldürüldü. Ben Ermenistan'daki, Yunanistan'daki okul kitaplarında 'Mehmet topu at', buradakinde de 'Koço, Hrant top at' yazsın istiyorum.

Rahmetli dayım Nubar Terziyan, mesela ASALA bir eylem yaptığı zaman, 'Bunlar Ermeni değil, elmeni' derdi. Çok şey yaşamama rağmen bu ülkeyi terk etmiyorum; ama buna bile farklı yaklaşanlar var. Bu ülkedeki saraylarda, camilerde bile Türk'ün, Rum'un, Ermeni'nin imzası birlikte var.

Şehit torununa gavur denir mi
Şehit torununa gavur denir mi

HAÇ VE YILDIZ Fedon, bir kulağına haç diğerine ay yıldızlı küpe takıyor.

Bana bile gavur diyorsanız AB’de ne işiniz var

Fedon-Eda Kalyoncu çiftinin soyağacında Rum, Ermeni, Yahudi ve Müslümanlar var... Kalyoncu Ailesi, Tempo dergisine verdikleri röportajda ’bir arada yaşamak’ konusunda çeşitli sorunlar yaşadıklarını anlattılar.

Evliliğiniz kendi cemaatleriniz arasında sorun yarattı mı?

- Fedon Kalyoncu: Babamda oldu. Benim babam Rum, annem Ermeni. Babamın ailesi demiş ki "Eşin Rum olacak". Babam da "Ben o zaman Ermeni Kilisesi’nde nikah kıyarım" deyince her ikisi de dininde kalmış. Öte yandan, iki eniştem de Müslüman. İkisi de eşlerinin dinini değiştirmemiş. Bu hoşgörüdür, saygıdır; zorlamakla olmaz. Fransız, Leyla’yı seviyor, 10 dakikada Müslüman oluyor. Bu kadar ucuz değil. Bir uzvun kesilmesi ile din değişiyorsa, imanın yoksa, tercih ettiğin dini tanımıyorsan, Hıristiyanlığın da Müslümanlığın da tartışılır.

Haberin Devamı

Sizin evliliğinizde problem oldu mu?

- Fedon: Olmadı, aba altından sopa gösterildi ama. Rum Ortodoks Kilisesi’nde nikahımız kıyıldı; ama eşim hálá Ermeni Gregoryen.

Rum kökenli olmanız Türkiye’de hangi avantaj ve dezavantajlara yol açtı?

- Fedon: Bana verilen değil ama hissettiğim, Hıristiyan olmamın huzuru, Türklüğün gururu diyebilirim. Şehit torunuyum diye, bu ülkede göğsümü gererek sokakta dolaşabileceğim kanaatindeydim. Vatandaşlık görevlerimi eksiksiz yerine getirdim. Bu topraklarda canımı vermeye ant içmiş biri olarak beklediklerimin karşılığını alamıyorum. Ermeniler, Rumlar yurtdışında bir şey yapıyor, kabak benim başıma patlıyor. İktidar değişiyor korunuyorum, iktidar değişiyor yağmalanıyorum, vatan haini oluyorum, sonra hepimiz kardeş oluyoruz. Hepsini yaşadım bu saydıklarımın. Askerde Türk bayrağı ve silah üzerinde yemin ettim. Ama onbaşı imtihanından çıkarıldım. Öldüğümde bana Allah rahmet eylesin denmeyecekse, üzülürüm. Polis, asker, hatta çöpçü bile olamıyorum. Nerede benim Türk vatandaşlığım? Dedemin bu toprak için döktüğü kanın karşılığı nerede? Ben polis olursam bu vatana ihanet mi edeceğim! Rahmetli Hrant’ın dediği gibi: "Evet, bu topraklarda gözümüz var; ama sadece üzerimizi örtecek kadar..." Çünkü vatanımızı seviyoruz. Rahmetli dayım Nubar Terziyan, mesela ASALA bir eylem yaptığı zaman, "Bunlar Ermeni değil, elmeni" derdi.

Haberin Devamı

Böyle kanunlar da yok üstelik...

- Fedon: Tabii yok, pembe kanunlar diyorum ben buna. Benim oğlum Theo, polis olamaz. Yunanistan’a gittim, Türk tohumu oldum, burada gavurum. Çok üzülüyorum.

ADIMI DEĞİŞTİRMEYECEĞİM FEDON OLARAK ÖLECEĞİM

Eda Hanım; Ermeni kökenli olmanız ne farklılık doğurdu?

- Eda Kalyoncu: Bir sorun yaşamadım.

İsminiz Eda değil de Mayda olsaydı ne olurdu?

- E.K.: Bir şey olmazdı herhalde...

Fedon Bey, sizin adınız sıkıntı yarattı mı?

- Fedon: Değiştirenler var, onlara kızıyorum. Ama ben Fedon olarak öleceğim. Yetvart, Yalçın oluyor gerçi ama haksız da değiller. Kapısında Ermeni adı yazıyor diye oradan alışveriş etmeyenler var.  

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!