İrfan Çağrıcı'nın idamı onandı

Güncelleme Tarihi:

İrfan Çağrıcının idamı onandı
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2002 12:51

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, gazeteci-yazar Çetin Emeç ve Turan Dursun ile İran rejim muhalifi Ali Akbar Gorbani'nin öldürülmesi olaylarının da aralarında bulunduğu birçok eylemden sorumlu tutulan ve idam cezasına çarptırılan İslami Hareket Örgütü'nün ''İcra Şurası'' üyesi İrfan Çağrıcı hakkındaki hükmü onadı.

Haberin Devamı

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Çetin Emeç'in ölüm yıldönümünde yaptığı açıklamayla, İstanbul 3 No`lu DGM`nin İslami Hareket Örgütü davasında 16 sanık hakkında verdiği mahkumiyet kararlarının temyiz incelemesini sonuçlandırdı.

Daire, davanın bir numaralı sanığı İrfan Çağrıcı`ya, Türk Ceza Kanunu`nun (TCK) ``Anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye kalkışmak`` suçundan verilen idam cezasını usül ve yasaya uygun bularak onadı.

Daire, aynı maddeden önce idam daha sonra da TCK`nın 59. maddesinegöre iyi halden müebbet ağır hapis cezasına çarptırılan Mehmet Ali Şeker, Cengiz Sarıkaya ve Tamer Arslan hakkındaki hükmü de ve usül ve yasaya uygun bularak onadı.

AVUKAT YAZGAN`IN CEZASI BOZULDU

9. Ceza Dairesi, aynı mahkumiyete çarptırılan Ekrem Baytap hakkındaki hükmü ise bozdu. Daire, Baytap`a ilişkin müebbet ağır hapis cezasına ilişkin hükümde Gorbani`nin kaçırılma eyleminin de esas alındığını, ancak bu olay hakkında açılmış bir kamu davası bulunmadığını bozma gerekçesi olarak gösterdi.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, İhsan Deniz, Mehmet Kaya ve aynı zamanda avukat olan Hüsnü Yazgan haklarında TCK`nın ``yasadışı örgütün sair efradı olmak`` hükmünü düzenleyen 168. maddesinin 2. fıkrasından verilen 12 yıl 6`şar aylık hapis cezasını da aleyhe bozdu. Daire bu sanıklar hakkında, aynı maddenin ``örgüt yöneticiliğini`` düzenleyen 1. fıkrasından hüküm kurulmasını istedi.

Daire, 12 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılan Mehmet Zeki Yıldırım hakkındaki hükmü ``eksik soruşturma`` gerekçesiyle, 3 yıl 9 ay ağır hapis cezasına çarptırılan Mehmet Salih Yıldız hakkındaki hükmü ise 4616 sayılı Şartla Salıverilmeye, Dava ve Cezaların Ertelenmesine İlişkin Yasa kapsamında tartışılması gerektiği gerekçesiyle bozdu.

SANIKLARDAN BİRİ HAKKINDA 146/1 İSTENDİ

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, TCK`nın 168. maddesinin 2. fıkrası uyarınca 12 yıl 6 ay hapis cezasına mahkum edilen Kudbettin Gök hakkındaki hükmü de aleyhe bozdu. Daire, sanık hakkında TCK`nın ``anayasal düzeni silah zoruyla değiştirme`` fiilini düzenleyen 146/1.maddesine göre hüküm kurulmasını istedi. Söz konusu madde, idam cezası öngörüyor.

Daire, TCK`nın 168. maddesinin 2. fıkrası uyarınca 12 yıl 6`şar ay hapis cezasına çarptırılan Rıdvan Çağrıcı, Ziver Kartal, Mehmet Okatan, Gül Aslan ve Mehmet Zeki Deniz hakkındaki hükmü ise usul ve yasaya uygun bularak, onanmasını kararlaştırdı.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi`nin bu kararının ardından 9 sanık hakkında verilen karar kesinleşirken, 7 sanık İstanbul 3 No`lu DGM`de yeniden yargılanacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!