Tiyatro sanatçısı Oraloğlu öldü Yeni

Güncelleme Tarihi:

Tiyatro sanatçısı Oraloğlu öldü Yeni
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2007 15:56

Tiyatro ve sinema sanatçısı Lale Oraloğlu, İstanbul'da vefat etti. Oraloğlu, 26 Aralık 2006 tarihinden beri tedavi gördüğü hastanenin yoğun bakım ünitesinde saat 14.45'te hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

Alınan bilgiye göre, 26 Kasım 2006 tarihinde “Candan Öte” adlı dizi filmin seslendirmesinden çıktıktan sonra beyin kanaması geçirerek Özel Umut Hastanesi'ne kaldırılan Oraloğlu (83), tedavisi sürerken zatürre oldu, ayrıca kalp sorunları da yaşadı.

Lale Oraloğlu'nun cenazesi, 17 Ocak Çarşamba günü toprağa verilecek. Oraloğlu için ilk olarak Hadi Çaman Tiyatrosu'nda saat 10.00'da tören yapılacak. Buradaki törenin ardından Teşvikiye Camii'ne götürülecek Oraloğlu'nun cenazesi, öğle vakti kılınacak namazın ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'nda defnedilecek.

İzmir'de 1924 yılında doğan Lale Oraloğlu, Notre Dame de Sion, Şişli Terakki, Saint Pulcherie, Nişantaşı Ortaokulu ve Alman Lisesi'nde okuduktan sonra İstanbul Üniversitesi İngiliz Filolojisi Bölümü'nden mezun oldu. Sanatçı, İstanbul Konservatuvarı'nın piyano, sonra da şan bölümünde Muhiddin Sadak'ın korosunda 7 sene çalıştı. Yüksek şan talebelerini operaya hazırlanmak maksadıyla kurulan tiyatro kurslarına devam eden Oraloğlu, bu kurslarda Muhsin Ertuğrul'un dikkatini çekti ve 1951 yılında açılan Küçük Sahne'de profesyonel olarak çalışmaya başladı. 1951 yılında sinema filmlerinde rol almaya başlayan Oraloğlu, 1960 yılına kadar 35 filmde oynadı. Oraloğlu, 1951-1956 yılları arasında Küçük Sahne'de sergilenen bütün oyunlarda önemli roller üstlendi.

LİSE YILLARINDA ŞAMPİYON KÜREK TAKIMINDAYDI

Oraloğlu, lise yıllarında başarılı sporcu kimliğiyle de öne çıktı. 1950 yılında Galatasaray Kız Kürek Takımı'na giren Oraloğlu, kürek kaptanlığı ve kürek idareciliğini üstlendi. En yakın arkadaşlarından yeni bir kürek takımı oluşturan Oraloğlu, 1951-57 yılları arasında düzenlenen şampiyonalarda, takımıyla birlikte çeşitli dereceler aldı.

Yurt içinde çeşitli film festivallerinde “En İyi Kadın Oyuncu”, “En İyi Senaryo Yazarı” ödülleri de alan Oraloğlu, bazı filmlere yönetmenlik ve yapımcılık yapmasının yanı sıra “Kızım” adlı bir roman da yazdı. Bir süre gazetecilik de yapan ve 1950'li yıllarda Galatasaray Spor Dergisi'ni yayınlayan Oraloğlu, İstanbul Ekspres ve Yeni Sabah gazetelerinde de çalıştı.

Oraloğlu'nun rol aldığı sinema filmleri arasında “Yavuz Sultan Selim Ağlıyor”, “Uçuruma Giden Kadın”, “Ayşecik”, “Kırık Çanaklar”, “Kısık Ateşte 15 Dakika”, tiyatro oyunları arasında “Uyuyan Prens”, “Hamlet”, ”Misafir”, “Ağaçlar Ayakta Ölür” yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!