DT’nin ’tiyatroluk’ sınavı

Güncelleme Tarihi:

DT’nin ’tiyatroluk’ sınavı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2007 00:00

DT’nin 109 teknik personel almak için açtığı sınavda, bir nikah memuru sahne amiri seçilirken, tiyatro mezunu olmayan bir başka kişi de sahne amirliğini yedekten kazandı.

DEVLET Tiyatroları Genel Müdürlüğü’nün (DT), 109 teknik personel almak için açtığı sınavda, bir nikah memuru ile başvuru hakkı bile olmayan bir kişinin, "sahne amirliği" sınavını kazanması dikkat çekti. 13 kişilik suflörlük kadrosuna, bin kişi başvurunca sınav iptal edildi.

Yüzlerce insanın mutluluğuna şahit olan Çankaya Belediyesi Vedat Dalokay Nikah Dairesi’nin nikah memuru Eyüp Şen, Devlet Tiyatroları oyuncuları için artık sahne yönetimini gerçekleştirecek. 1989 yılında Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü’nden mezun olan Şen, mesleğini 18 yıl sonra yapabilecek.

45 YAŞINDA SAHNE AMİRİ

Cambridge Üniversitesi mezunlarının da başvurup kabul edilmediği sahne amirliği branşında, 45 yaşında ve tiyatro mezunu olmayan Bülent Ünsür’ün de sınavı yedekten kazanması dikkat çekti. Ünsür’ün, Devlet Tiyatroları’nın sınav şartnamesinde sahne amiri alımı için ilan ettiği "sahne veya tiyatro eğitimi veren yüksekokul mezunu olunması" şartını da taşımadığı ortaya çıktı. Bu nedenle Ünsür’ün, başvurusunun dahi kabul edilmemesi gerekiyordu.

EĞİTİM SEVİYESİ DÜŞÜRÜLÜYOR

Devlet Tiyatroları’nın, alacağı pozisyonların çoğunda en az ilkokul mezunu olunması ve bir çok pozisyon için de "kendisini yetiştirmiş kişiler" şartlarının belirtilmesi dikkat çekti. Devlet Tiyatroları Sanatçıları Derneği Genel Başkanı (DETİS), tiyatrocu ve rejisör Mehmet Ege, Devlet Tiyatroları’nda eğitim düzeyinin ve genel kültür seviyesinin çok düşürüldüğüne dikkat çekerek Ankara Hürriyet’e şunları söyledi:

APARTMAN İÇİN KAPICI ALMIYORSUN

"Zorunlu eğitim 12 yıla çıkarılırken, Devlet Tiyatroları’nın personel alımında bu daha da aşağılara çekiliyor. Sahne arkasındaki sanatçıların da biz sanatçılara ayak uydurabilmeleri için bir genel kültür, bir zengin bakış açısına sahip olması gerekir. Apartmanda çalıştırmak üzere kapıcı almıyorsun."

SUFLÖRLÜK İÇİN BİN BAŞVURU

TEKNİK personel alımı için açılan sınava en çok "suflörlük" için başvuruldu. 13 kişinin alınacağı bu kadroya, binin üzerinde başvuru olunca, DT Yönetimi sınavı ileri bir tarihe ertelemek zorunda kaldı. DT yönetimi başvuru sayısı 100’ün üstünde olan sahne makinisti, sahne ışıkçısı, aksesuarcı, sahne boyacısı, sahne marangozu, sahne terzisi ve perukacı sınavlarını da ileri bir tarihe erteledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!