Muhasebeci, inşaatçı, doktor ve avukata bayram hediyesi

BU yıl yılbaşı ile bayram aynı güne rastladı.

Dünkü Resmi Gazete’de yayınlanan bir Kararname ile; avukat, doktor, muhasebeci, mali müşavir, mimar, sanatçı, taahhüt şeklinde inşaat işi yapanlar, işyeri kira geliri elde edenlere hem "yılbaşı" hem de "bayram müjdesi" verildi.

11 Nisan 2006 tarihli Hürriyet’te "Vergide Yeni Bir İndirim Geliyor" başlığı altında duyurduğumuz; serbest meslek kazancı, işyeri kirası ve yıllara yaygın inşaatla ilgili stopaj indirimi, 1 Ocak 2007’de yürürlüğe girmek üzere, Resmi Gazete’de nihayet yayınlandı (Bkz. 29.12.2006 Tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan, 20.12.2006 Tarih ve 2006/11449 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı).

1- İnşaatçılarda Stopaj 3’e İndi: Yıllara yaygın inşaat işi yapanlara, 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren ödenecek hakedişler ve avanslar, yüzde 5 yerine, Nisan ayında da belirttiğimiz gibi, yüzde 3 stopaja (vergi kesintisine) tabi tutulacak.

2- İşyeri Kira Stopajı 20’ye İndi:

- İşyeri kira ödemeleri

- Vakıflar ve derneklere ait gayrimenkullerin kiralanması karşılığı yapılan ödemeler,

- Kooperatiflere ait gayrimenkullerin kiralanması karşılığında bunlara yapılan kira ödemelerinden,

öteden beri yüzde 22 stopaj yapılıyordu. Gelir Vergisi oranlarındaki indirime paralel olarak, bu ödemelerdeki stopaj oranı da yüzde 22’den, 20’ye indi. 1 Ocak 2007’den itibaren, yukarıda belirtilen kira ödemelerinden, yüzde 20 stopaj yapılacak.

3- Serbest Meslek Stopajı da İndi: Serbest muhasebeci, mali müşavir, yeminli mali müşavir, avukat, doktor, sanatçı ve mimar gibi serbest meslek kazancı elde edenlere yapılan ödemeler, öteden beri yüzde 22 stopaja tabi tutuluyordu.

1 Ocak 2007 tarihinden itibaren, serbest meslek kazancı ödemelerinden, yüzde 22 yerine, yüzde 20 stopaj yapılacak.

Emekli, işsiz, ev hanımı ve özürlüye emlak vergisi yok

BİR bayram müjdesi de işsiz, ev hanımı, özürlü ve emeklilere...

Hiçbir geliri olmadığını belgeleyen işsizler, ev hanımları
ve özürlüler ile emekli aylığı dışında geliri bulunmayan emekliler; brüt 200 metrekareyi aşmayan tek konuta sahip olmaları koşuluyla, 2007 ve izleyen yıllarda da emlak vergisi ödemeyecekler.

Sıfır oranlı emlak vergisi, öteden beri her yıl için ilan ediliyordu. Bu kez 2007 ve izleyen yıllar için ilan edildi.

Ancak, şu anda Meclis’te bulunan "İl Özel İdaresi ve Belediye Gelirleri Yasa Tasarısı" yasalaşırsa; emekliler ve özürlülere tanınan "sıfır oranlı emlak vergisi avantajı" kaldırılıyor. Ayrıca, emlak vergisi oranı da yüzde 50 artırılıyor.

Emeklileri ve özürlüleri huzursuz etmemek için, bu çelişkiye son vermekte, ilgili yasa tasarısında da değişiklik yapmakta yarar var.
Yazarın Tüm Yazıları