Somali hükümet kuvvetleri Mogadişu'da

Güncelleme Tarihi:

Somali hükümet kuvvetleri Mogadişuda
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2006 14:05

Somali hükümet birlikleri, aşırı dinci milislerin terk ettiği başkent Mogadişu'da kilit öneme sahip mevzileri ele geçirirken, hükümet yetkilileri başkente huzur ve düzen getirmeyi vaat ettiler.

Haberin Devamı

Somali Devlet Başkanı Abdullahi Yusuf, yayımladığı açıklamada, hükümet askerlerinin Mogadişu halkına yönelik bir tehdit olmadığını belirterek, "Hükümet Somali'nin karşılaşabileceği her sorunu diyalog ve barışçı yollardan çözmeye kararlıdır" dedi.

Etiyopya askerlerinin desteklediği hükümet birliklerinin başkentin kenar mahallelerini ele geçirmekte olduğu haberlerini doğrulayan Dışişleri Bakanı İsmail Hurre de "Başkente yasa ve düzen getireceğiz" dedi.

Hurre, Başbakan Muhammed Ali Gedi'nin de helikopterle başkente 30 kilometre uzaklıktaki Afgoye'ye gittiğini bildirdi.

Başbakanın daha sonra hükümet askerlerinin başında Mogadişu'ya gireceğini söyleyen Hurre, Etiyopya birliklerinin kent dışında kalacağını belirtti.

Haberin Devamı

LİMAN SAVAŞ AĞALARININ ELİNDE

Ancak Mogadişu'da düzenin sağlanıp sağlanmayacağının büyük ölçüde kabile liderlerine bağlı olduğu belirtiliyor.

Eski bir savaş ağası ve şu anda milletvekili olan Muhammed Cuma Furuh, bugün öğle saatlerinde hükümet adına limana el koyduğunu açıkladı.

Şeriat Mahkemeleri Konseyi kenti ele geçirmeden önce de limanı kontrol altında tutan Furuh, "Liman şimdi benim elimde. İleride başka bir otoriteye devredinceye kadar limanı korumak ve yağmayı önlemek istiyorum" dedi.

Ancak hükümet yetkilileri Furuh'un kendi adlarına hareket etmediğini belirtti.

KİSMAYO CEPHESİ

Bu arada, İslamcı milisleri terk eden eski savaşçı Yusuf İbrahim, sadece 3 bin kadar çekirdek unsurun Somali ve Etiyopya hükümet kuvvetlerine karşı savaştığını, bu milislerin de başkentin güneyindeki Kismayo liman kentine doğru çekildiğini söyledi.

Kismayo bölgesinin İslamcı milislerinin askeri komutanı Ahmed Ali Harare ise AP'ye telefonla yaptığı açıklamada, Kismayo'yu savaşmadan terk etmeyeceklerini kaydetti.

Görgü tanıkları, çok sayıda yabancı İslamcı militanın konvoylar halinde güneye gittiğini gördüklerini bildirdi.

Haberin Devamı

BM'nin hazırladığı gizli bir raporda ise İslamcı milislerin Kismayo kentinde kapı kapı dolaşarak 12 yaşındaki çocukları bile silah altına aldığı ve Kismayo'nun 110 km kuzeyindeki Cilib kasabasındaki ön cepheye gönderdiği ileri sürüldü.

BM raporunun, çocukları ellerinden alınan ailelerin ifadelerine göre hazırlandığı belirtildi.

Cilib kasabası sakinleri ise Şeriat Mahkemeleri Konseyi lideri Şeyh Hasan Dahir Aveys'in, ağır silahlar monte edilmiş 45 pikap ve yüzlerce silahlı milisle kente geldiğini söyledi.

ETİYOPYA: İSLAMCILARIN PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ

Bu arada Etiyopya Başbakanı Meles Zenavi, "Mogadişu'dan kaçan İslamcı liderler ve militanların peşini bırakmayacaklarını" söyledi. Zenavi, başkent Addis Ababa'da gazetecilere yaptığı açıklamada, "Mogadişu'nun kaosa sürüklenmemesi için ne yapmamız gerektiğini tartışıyoruz. Mogadişu'nun yanmasına izin vermeyeceğiz" dedi.

Haberin Devamı

Zenavi, eskiden Mogadişu'nun kontrolünü elinde tutan milislerin liderleri ile yabancı militanların deniz yoluyla ülkeden kaçmaya çalıştıklarını da söyledi.

Etiyopya Başbakanı, "Şeriat Mahkemeleri Konseyi liderleri ile Eritreli ve diğer ülkelerden Somali'ye gelen İslamcı militanlar kaçıyorlar ama onları takip etmeyi sürdüreceğiz. Gündemimiz budur" dedi.

Somali geçici hükümetini Mogadişu'da istikrarı sağlamak için kentteki kabile liderleri ile yakın işbirliği yapmaya ve barış görüşmelerini başlatmaya çağıran Zenavi, "Geçici federal hükümet Mogadişu'da savaş ağalığına izin vermemeli" dedi.

Etiyopya ve geçici hükümet askerleri ile aşırı dinci militanlar arasında geçen haftadan bu yana süren çatışmalarda 2-3 bin militanın öldüğünü, 4-5 bin militanın yaralandığını belirten Zenavi, Etiyopya birliklerinin ölü ve yaralılarının birkaç yüz olduğunu ileri sürdü.

Haberin Devamı

Zenavi, kaçan aşırı dinci liderleri, "kaçışlarının ardından karışıklık yaratmak için" silahlarını gençlere ve Mogadişu'daki işsizlere dağıtmakla suçladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!