Disiplin yönetmeliğine 'cep' ayarı

Güncelleme Tarihi:

Disiplin yönetmeliğine cep ayarı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2006 09:22

Milli Eğitim Bakanlığı, lise öğrencilerinin cep telefonu kullanımından kaynaklı disiplinsiz davranışlarını önlemek amacıyla “Ortaöğretim Kurumları Ödül ve Disiplin Yönetmeliği”ndeki kınama, kısa süreli uzaklaştırma, tasdikname ile okuldan atma ya da örgün eğitimin dışına çıkarma cezalarını, bilişim araçlarıyla gerçekleştirilen disiplinsiz davranışlara da uyarladı.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın üzerinde çalışmalarını tamamlayarak Başbakanlığa gönderdiği “Ortaöğretim Kurumları Ödül ve Disiplin Yönetmeliğe”, son günlerde sık sık kamuoyunun gündemine gelen, öğrencilerin cep telefonu kullanımının okullarda yarattığı disiplinsiz davranışlara ilişkin yeni hükümler konuldu.

Yönetmeliğin tanımlar kısmına “bilişim araçları” ifadesini koyan Bakanlık, bu araçları “ses ve görüntü kaydı yapma özelliği olan cep telefonu ve kamera ile bilgi toplama, saklama, tasarlama, işleme, aktarma ve çoğaltmada kullanılan bilgisayar, internet, MP3 çalar, DVD, CD, çağrı cihazı” olarak tanımladı.

İZİNSİZ KONUŞAN KINANACAK

Bilişim araçlarıyla gerçekleştirilen disiplinsiz davranışlar dercesine göre yönetmelikte öngörülen cezaların herhangi birine çarptırılacak. Buna göre, “bilişim araçlarını, okul yönetimi ile öğretmenin bilgisi ve izni dışında konuşma yaparak, ses ve görüntü alarak, mesaj ve e-mail göndererek ve bunları arkadaşlarıyla paylaşarak kötü amaçlı kullanmak” eyleminden dolayı öğrenciler “kınama” cezasına çarptırılacak.

Bilişim araçları ile yönetici, öğretmen, eğitici personel, memur, diğer görevliler ve ziyaretçiler ile öğrencileri rahatsız edici davranışlarda bulunmak” eylemini gerçekleştirilenlere, “okuldan kısa süreli uzaklaştırılma” cezası verilecek.

“ETİK” İHLALİN CEZASI TASDİKNAME

Yönetmelikte, bilişim araçlarının neden olacağı disiplinsizlik davranışların “etik” derecesi de konuldu. Buna göre, “yönetici, öğretmen, eğitici personel, öğrenci, memur, diğer görevliler ve ziyaretçilere etik olmayan ses, söz ve görüntülerle zarar verici davranışlarda bulunanlar”, okuldan tasdikname ile atılacak.

ÖRGÜN EĞİTİMDEN DE ÇIKARTILABİLECEK

Öğrenciler, bilişim araçlarıyla neden oldukları disiplinsiz davranışları nedeniyle örgün eğitimden de çıkartılabilecek. Bilişim araçları nedeniyle örgün eğitimden çıkartma cezasına çarptırılacak eylemin şekli, yönetmelikte şöyle ifade edildi:

“Bilişim araçları ile toplum değerlerine aykırı zararlı, bölücü, yıkıcı, ahlak dışı ve şiddet içerikli yasak yayınlar bulundurarak kişi ve kurumlarla ilgili ses, söz ve görüntüler alıp bunları çoğaltmak, sanal ortamlarda dinlemek, dinlettirmek, izlemek, izlettirmek, yaymak ve ticaretini yapmak.”(ANKA)

(
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!