Elektriğe yüzde 8 zam geliyor

Güncelleme Tarihi:

Elektriğe yüzde 8 zam geliyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2006 14:16

Türkiye Elektrik Taahhüt ve Ticaret A.Ş'nin (TETAŞ), 2007 yılında 20 dağıtım şirketine satacağı elektriğin kilovatsaat (kWh) fiyatı 2006 yılı ortalamasına göre yüzde 8 oranında artırılarak 9,80 YKr olarak belirlendi. Bu artışın tüketiciye de yüzde 5 ile 8 arasında zam olarak yansıması bekleniyor.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) dün yapılan Kurul toplantısında, TETAŞ'ın 2007 yılında Türkiye Elektrik Dağıtım Şirketine (TEDAŞ) bağlı 20 dağıtım şirketi ile ortalama elektrik satış fiyatı teklifleri görüşülerek karara bağlandı. Buna göre 2006 yılında ortalama 9,1 YKr olan TETAŞ'ın dağıtım şirketlerine elektrik satış fiyatı, zamla birlikte 9,8 YKr'ye, ortalama elektrik satış fiyatı ise 9,69 YKr'ye yükseldi. Uzmanlar bu artışın, TEDAŞ'ın nihai tüketicilere uyguladığı satış fiyatlarında yüzde 5 ile 8 arasında değişen oranlarda zam yapılmasını gerektireceğini
GÜLER: ZAM KARARI YOK

Enerji Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Sami Demirbilek de, 2006 dengelerini sağlayan TETAŞ'ın 2007 tarifesini EPDK'ya ilettiğini, bugün açıklanan ”toptan fiyata” dönük düzenlemenin bu kapsamda olduğunu bildirdi.

Demirbilek, toptan fiyata dönük düzenlemenin benzerinin Kasım ayında da yapıldığını, ancak o zaman da nihai tüketiciye yansımadığını vurgularken, şunları söyledi: “EPDK'nın bugünkü düzenlemesiyle, kur farkından doğan dengesizlik düzeltildi. Yapılan düzenleme, enerji KİT'leri arasındaki dengeyi sağlamaya dönük. Nihai tüketiciye yansıyan bir durum yok.”

belirttiler.

EPDK ZAMMI ÖİB VE TEDAŞ'A BİLDİRDİ

EPDK Başkanı Yusuf Günay, TETAŞ'ın onaylanan yeni toptan satış tarifesini, TEDAŞ ve 20 dağıtım şirketi ile bu şirketlerin bağlı olduğu Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na yazı ile bildirdiklerini, bu alım fiyatlardan dolayı dağıtım şirketleri tarafından konut ve sanayi elektrik satış fiyatlarına zam talep edilmesi halinde bunu da Kurul olarak ayrıca değerlendireceklerini söyledi.

Günay, TETAŞ'ın zammının gerekçesini şöyle açıkladı: “TETAŞ, sattığı elektriğinin yüzde 70'ine yakın bölümünü, çoğunluğu doğal gazla çalışan Yap-İşlet, Yap-İşlet-Devret ve İşletme Hakkı Devri santrallarından, sözleşmeye bağlanmış fiyatlardan zorunlu olarak alıyor. 2007 yılı Genel Yatırım ve Finansman Programında ortalama dolar kuru 1,45 YTL'den 1,54 YTL'ye çıkarıldı. TETAŞ tarife önerisinde, hem döviz hem de doğal gaz fiyatlarının arttığını, üstelik elektrik satış fiyatı daha ucuz olan Elektrik Üretim A.Ş'den (EÜAŞ) aldıkları elektriğin miktarının azaldığını gerekçe göstererek yeni yılda zarar etmemek için Kurumumuzdan yeni bir düzenleme talep etti. 4628 Sayılı Elektrik Piyasası Kanunu'na göre TETAŞ'ın tarifelerini onaylarken mali yükümlülüklerini yerine getirme kapasitesini dikkate almak zorundayız. Bu kapsamda 1 Ocak'tan itibaren geçerli olmak üzere ve 20 dağıtım şirketine eşit fiyatlar uygulanmak üzere aktif enerji bedelini 9,80 YKr/kWh olarak belirledik.”

“BU ARTIŞ TEDAŞ'I MUTLAKA ETKİLER”

Günay, TETAŞ'ın fiyatlarının 2006 yılı ortalamasına göre arttırılmasının nihai tüketici fiyatlarını nasıl etkileyeceği sorusu üzerine, bu aşamada vatandaşların kullandığı elektriğe yönelik bir zam kararı olmadığını, geçtiğimiz Eylül ayında da TETAŞ'ın fiyatının yüzde 20 civarında arttığını ancak bunun tüketicilere yansıtılmadığını hatırlattı.

Ancak, TEDAŞ elektriğinin yüzde 90'ının konutlara ve sanayiciye elektrik temin eden dağıtım şirketlerine satıldığını kaydeden Günay, şöyle dedi: “Bu yüzden TETAŞ'ın satış fiyatındaki artış dağıtım şirketlerinin maliyetlerini de mutlaka etkileyecek ve nihai tüketici fiyatlarına bir yansıması olacaktır. Ancak biz dağıtım şirketlerinden herhangi bir zam talebi gelmeden onlar adına hesap kitap yapıp tarifeleri doğrudan arttıramayız. Biz lisans sahibi dağıtım şirketlerine ve ÖİB'ye TETAŞ'ın fiyatlarındaki değişimi bildirdik. Hesaplarını kitaplarını yaparlar, eğer zam talepleri varsa bunu bize bildirirler, biz de karara bağlarız.”

TETAŞ'ın 2006 yılını zararla kapatmaması için geçtiğimiz Eylül ayından geçerli olmak üzere 4 aylığına, toptan elektrik satış fiyatı yüzde 23 oranında bir artışla 8,63 YKr'den 10,69 YKr'ye çıkarılmış, böylece 2006 yılı için TETAŞ'ın TEDAŞ'a satış fiyatı ortalamada 9,1 YKr olmuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!