Köyümüze geri dönelim

Güncelleme Tarihi:

Köyümüze geri dönelim
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2006 00:00

Haymana’nın Türkşerefli köyü 2004’te mücavir alana dahil edilerek mahalle statüsüne geçti. Köy, hizmet almadıkları için eski statüs için dava açtı ve kazandı.

BÜYÜKŞEHİR Belediyesi Kanunu ile 2004 yılında "mücavir alana" dahil edilerek mahalle statüsü kazanan Haymana’nın Türkşerefli köyü, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden yeterli hizmeti alamadığı gerekçesiyle yeniden eski statüsünü kazanmak için Ankara İdare Mahkemesine açtığı davayı kazandı. Haymana’ya bağlı yaklaşık 150 haneli Türkşerefli köyü, 2004 yılında yürürlüğe giren Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Ankara Büyükşehir Belediyesinin mücavir alanına dahil edilerek Haymana’nın Oyaca beldesine bağlı Türkşerefli Mahallesi statüsü kazandı.

HAYMANA’YA BAĞLI KÖY

Türkşerefli Mahallesi, bu statüyle birlikte hizmetlerini Ankara Büyükşehir Belediyesinden almaya başladı. Türkşerefli Mahallesi Muhtarı Aytekin Yılmaz ve heyeti, Ankara Büyükşehir Belediyesinden yeterli hizmeti alamadıkları gerekçesiyle yeniden eski statülerine kavuşup Haymana’ya bağlı köy olmak istedikleri yönünde karar aldılar. Muhtar Yılmaz, aldıkları bu kararı geçen yıl Ankara Büyükşehir Belediyesi Meclisine sundu. Büyükşehir Belediye Meclisi, 26 Eylül 2005 tarihinde Türkşerefli Mahallesi’nin aldığı kararı reddederek, söz konusu mahallenin aynı statüde kalması yönünde karar verdi.

Büyükşehir’in hiç bir faydasını görmedik

HAYMANA’ya bağlı kalmak istediklerini ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti: "Büyükşehir Belediyesine bağlanmak istemiyoruz. Siyasilerin de bu mahkeme kararına olduğu gibi köylü vatandaşlarımızın düşüncelerine de saygı duymasını bekliyoruz. Büyükşehir Belediyesinin hiç bir faydasını görmedik. Ancak gıda ve kömür yardımları yapılıyor. Ama diğer konularda hiç hizmet göremedik."

Mahkeme karar verdi

TÜRKŞEREFLİ Mahallesi Muhtarı Aytekin Yılmaz, bu karar üzerine Ankara 1. İdare Mahkemesine, Ankara Büyükşehir Belediyesi sınırlarından çıkıp Haymana’ya bağlı köy olmak istedikleri yönünde dava açtı.

Mahkeme, Büyükşehir Belediye Meclisinin, Türkşerefli Mahallesi’nin eski statüsünü kazanmak için yaptığı başvuruyu reddetmesini hukuka aykırı bularak, söz konusu kararın yürütmesinin durdurulması için karar verdi. Yılmaz, mahkemenin kararı üzerine eski statülerinin kendilerine iade edilmesi için Haymana Kaymakamlığına başvurdu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!