Berdelde acı son

Güncelleme Tarihi:

Berdelde acı son
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2006 16:01

Berdel verildiği için bebeğini sırtına sarıp kendini asan kadının şimdi de kardeşi berdel gidecek.

Töre bir kurban daha aldı. Şanlıurfa'da berdel verilen 21 yaşındaki Şahe Fidan, sığındığı baba evinden geri gönderilince, 1.5 yaşındaki bebeğini sırtına sarıp evinin banyosunda kendini astı.

Berdel evliliklerinin ve töre cinayetlerinin bir türlü önüne geçilemediği Şanlıurfa'daki son olay, geçen cumartesi günü merkeze bağlı Yeşiltepe Köyü'nde meydana geldi. Ağabeyini evlendiren ailesinin, yengesinin kardeşine 3 yıl önce berdel vererek evlendirdiği Şahe Fidan, geçen hafta sonu eşiyle kavga edince evi terkedip baba evine sığındı. Ancak aile meclisi, ‘Bizde evlenen kadının koca evinden ancak cesedi çıkar. Senin yerin kocanın yanıdır’ diyerek Şahe Fidan'ı yeniden eşinin evine gönderdi.

Birkaç gün daha eşiyle sorunlarını çözmeye çalışan ancak başarılı olamayınca bunalıma giren Şahe Fidan, intihara karar verdi. Cumartesi günü evin tenha olduğu sırada 1.5 yaşındaki bebeğini sırtına çarşafla bağlayıp evin banyosunda giren Şahe Fidan, önceden hazırladığı iple kendini tavana astı.

Bebeğin ağlaması üzerine evdekiler şüphelenip aradıkları Şahe Fidan'ı banyoda ipte sallanırken buldu. Eşi ve yakınları, hemen bıçakla ipi kesip indirdikleri Şahe Fidan'ı kurtarabilecekleri umuduyla Şanlıurfa Devlet Hastanesi'ne götürdü. Doktorlar, genç kadının ipte öldüğünü saptadı.

Haberin Devamı

KARDEŞİ BERDEL GİDECEK

Berdel usulüyle evlenen Şahe Fidan'ın intiharı, ailesini evlat acısının yanı sıra geleneklere göre ayrıca sıkıntıya soktu. Ağabeyi İsa Fidan'ın Aysel Göregen ile evliliğine karşılık, ailesinin başlık parası ödememesi için yaklaşık şu an 25 yaşında olan Aziz Göregen'e nikahsız eş olarak verilen Şahe Fidan'ın yerine şimdi 19 yaşındaki kız kardeşinin verilmesi gündeme geldi.

Fidan ailesinin yakınları, “Şahe'nin intiharı ailesini de sıkıntıya soktu. Geleneklere göre Fidan ailesi, Göregen Ailesi'ne gelin aldıkları Aysel'e karşılık ya başlık parası ödeyecek ya da 19 yaşındaki diğer kızlarını Aziz Göregen'e eş verecekler” diye konuştu.

Bu arada sırtına 1.5 yaşındaki oğlu Abut'u çarşafla sararak kendini asan Şahe Fidan'ın, Zehra adında bir kızı daha olduğu öğrenildi.

Otopside intihar ettiği saptanan Şahe Fidan, bölgedeki diğer töre kurbanları gibi Yeşiltepe Köyü'nde sessizce toprağa verildi. Olay Şanlıurfa'da bugün duyuldu. Sivil toplum örgütleri olayın araştırılması için ilgili makamların harekete geçmesini istedi.

BERDEL NEDİR?

Haberin Devamı

Berdel evlenecek iki taraftaki iki erkeğin birbirlerinin kız kardeşlerini kendilerine eş olarak seçmeleri olarak tanımlanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!