Paşalar Erke’yi sakladı Denizlili fırıncı Fahri ’bende var’ diye çıktı

Güncelleme Tarihi:

Paşalar Erke’yi sakladı Denizlili fırıncı Fahri ’bende var’ diye çıktı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2006 00:00

Yoğun merak uyandırma kampanyası sonrasında önceki gün ’bedava elektrik üreten makine’ bulduk diye emekli paşaların da katıldığı bir basın toplantısı yapan Erke, buluşunu saklama numarası çekerken, Denizlili bir fırıncı, "Ben böyle bir sistemi aylar önce geliştirdim. Makinem hazır, gelip görsünler" dedi.

YOĞUN reklamlarla ’bilimsel düşüncenin gücü’ sloganı ile merak kampanyası düzenleyen Erke, dün ’paşa destekli’ basın toplantısı ile bedava elektrik üreten buluşunu sır gibi saklama numarası çekerken, Denizlili fırıncı Fahri Akan, "Ben böyle bir sistemi aylar önce geliştirdim. Makinem hazır gelip görsünler" diye ortaya çıktı. Geliştirdiği sistemin içerisinde jeneratör, güç kaynağı gibi cihazların bulunduğunu söyleyen Akan "Piyasada var olan devreler, parçalar ve programları birleştirerek bağımsız ve kesintisiz elektrik üreten bir cihaz geliştirdim. Şu an Denizli’deki bir yerel televizyon kanalı ve tekstil sektöründeki bir firma bunu kullanıyor" dedi.

BAĞIMSIZ VE KESİNTİSİZ: Dizel, benzin ya da doğal gaz gibi herhangi bir yakıta ihtiyaç duymadan, kesintisiz ve bağımsız enerji üretebilen bir sistem icat ettiğini anlatan Akan, buluşunun Türkiye’nin enerji, doğal gaz ve petrolde dışa bağımlılığını ortadan kaldıracağını da iddia ediyor. Bağımsız ve kesintisiz elektrik enerjisi üretmenin uzun süredir pek çok araştırmacının üzerinde çalıştığı bir konu olduğunu söyleyen Akan, rüzgardan ya da güneşten elektrik enerjisi üretmek için yatırım yapmayı planlayanlara seslenerek, "1 yıllık elektrik tüketiminiz kadar bir maliyetle, elektriğinizi kendiniz bedavaya üretebilirsiniz" diye konuştu. Akan, buluşunun kesintisiz güç kaynağı ile desteklenmesi halinde, dışarıdan herhangi bir elektriğe ihtiyaç duymadan elektrik üretebildiğini vurgulayarak "Bu da bedava, kesintisiz ve sürekli elektrik demektir" yorumunu yaptı.

200 BİN YTL HARCADIM: Bu sistemin üzerinde yaklaşık 6 ay çalıştığını söyleyen Akan, buluşun çalışmaları için 200 bin YTL harcadığını vurguladı. Çalışmalara başlamadan önce elektrik konusunda herhangi bir bilgisi olmadığına değinen Akan "Çok gezdim ve profesyonellerden bilgi aldım. Elektrik mühendislerine danıştım. Amerikalılar bunu buluyor, Japonlar şunu geliştiriyor. Belki de şimdi bir Türk dünyayı değiştirecek sistemi buldu diyecekler" dedi.

BÜYÜK KURULUŞ DESTEĞİ ŞART: Bulduğu sistemin gelişimi için patent başvurusu yaptığını belirten Akan, bu ürünü kendisinin üretmesinin zor olduğunu ve Türkiye’deki büyük kuruluşlarla birlikte çalışmak istediğini bildirdi. Akan, sistem hakkında şunları söyledi: "Bu yeni bir makinenin icadı değil. Ben sistem geliştirdiğimi söylüyorum. Aletin bağımsız çalışması için bir modül var. Bu modülü varolan parçaları birleştirerek kurdum. Buna kesintisiz güç kaynağı modülü diyorum. Bu modül olduğu sürece herhangi bir elektrik şebekesinden elektrik almaya gerek yok. Bu eklenmezse tasarruf cihazı olarak kullanılabiliyor. Yani ayda 30 bin YTL elektrik faturası gelen bir şirketin faturasını 10 bin YTL’ye düşüyor."

İrlanda’da da ’Erke’ çıkmıştı

ERKE’nin bir benzeri kısa süre önce İrlanda’da gündemi uzun süre meşgul etmişti. İrlandalı bir grup bilim adamı da, "Bedava, temiz ve sonsuz enerji üretmenin yolunu bulduk" diyerek bilim dünyasını sarsmıştı. İrlanda merkezli teknoloji enstitüsü Steorn, tüm dünyayı baştan sona değiştirecek bir buluşa imza attıklarını iddia ederek ağustos ayında bilim dünyasını karıştırmıştı. Steorn’un bu konudaki sloganları, "Cep telefonlarınızı hiç şarj etmeden kullanmak, arabanızı hiç benzin doldurmadan sürmek, fatura ödemeden elektrik kullanmak ister misiniz? Yoksa buna "hayal" gözüyle bakanlardan mısınız?" şeklindeydi. Steorn ayrıca Erke gibi The Economist’e tam sayfalık ilanlar vermişti. İrlandalılar, "sonsuz ve bedava enerji üretmenin yolunu bulduklarını" anlatan duyurularda "Tabii ki buluşumuz üzerinde birçok spekülasyon olacaktır ama sonunda tüm dünya ne başardığımızı görünce dillerini yutacaklar" açıklamasına yer vermişlerdi.

Akya: Bizimki hazır parça bekliyoruz

BEDAVA elektrik üreten teknoloji geliştirdiğini iddia edenlerin arasına bir de İstanbul’dan bir firma katıldı. Bağımsız ve kesintisiz elektrik enerji ile ilgili olarak yeni buluşlarının seri üretime geçmesi için yurtdışından parça beklediklerini söyleyen İstanbul’daki Akya İnşaat Yapı San. Genel Müdürü Mahmut Metozade "Bizim motor Erke’nin yapmış olduğu çalışmadan biraz daha farklı olabilir. Çünkü çalışıyor ve gerçekten var" dedi.

Reklamın gücü imajın iflası

ALİ ATIF BİR (Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı): "Bu olay öncelikle ’tam sayfa’nın gücünü gösteriyor. 29 Ekim’den bu yana süren tam sayfa reklamlar merak uyandırdı ve konuyu gazete manşetlerine kadar taşıdı. Burada yaşanan imaj iflası. Eğer bu bilimsel bir buluşsa, bunu bir bilimadamı tanıtmalı, tüm kanıtlarıyla, ikna edici bir şekilde akla gelen tüm soruları yanıtlamalıydı. "

14 yıl saklamışsın, bir yıl daha sakla

ALİ SAYDAM (Bersay İletişim’in Başkanı): "Eğer ortada sözü edildiği gibi böyle muhteşem bir şey varsa bunun iletişimi böyle yapılmaz. Ortada organizasyon, iletişim ve mesaj hatası var. Şüphe uyandırıyorsunuz, bir de bunu artırmak için bir şeyler yapıyorsunuz. Madem tam bir açıklama yapamayacaksın, 14 yıl saklamışsın bir yıl daha sakla. "
Kaynak var, paylaşılacak mesaj yok

AHMET BÜLENT GÖKSEL (Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı): "İyi bir teaser kampanyası değil, çünkü basın toplantısında doyurucu bir bilgi verilmemiş. Kurulmak istenen iletişimin gerçekleşmesi icin bir kaynak, bir mesaj, bir alıcı lazım. Kaynak var, alıcı var ancak mesaj yok ortada."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!