Çalışanların yüzde 37'si iş arıyor

Güncelleme Tarihi:

Çalışanların yüzde 37si iş arıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2006 10:51

Yenibiriş İnsan Kaynakları Hizmetleri Danışmanlık ve Yayıncılık A.Ş, Türkiye'nin istihdam ve işsizlik profilini belirlemek amacıyla bir araştırma yaptırdı.

Consultancy & Research Center (CRC) tarafından gerçekleştirilen “E-İş ve İK Siteleri” başlıklı araştırmada, İstanbul, Ankara ve Bursa illerinden 18-45 yaş arasındaki 600 kişi ve çeşitli firmalardan 200 insan kaynakları (İK) yöneticisi ile yüz yüze görüşüldü.

Araştırmaya göre, Türk insanının yüzde 63'ü sevdiği meslekte çalışmıyor.

İş arayanlar çoğunlukla yazılı basını ve İK sitelerini takip ediyor. En çok kullanılan iş arama kanalını yüzde 79 oranıyla yazılı basın ilanları oluşturuyor. Bireylerin internet üzerinden iş arama sürecini giderek daha fazla benimsediğinin ortaya çıktığı araştırmada, online İK sitelerini takip edenlerin oranı yüzde 73 olarak belirlendi. Daha geleneksel bir yöntem olan tanıdık vasıtasıyla iş bulma seçeneğini tercin edenlerin oranı ise yüzde 56 çıktı.

Araştırmaya katılanların yüzde 41'i de firmaların kendi web siteleri üzerinden iş başvurusunda bulunduklarını belirttiler. En az kullanılan yöntemler ise yüzde 29 oranıyla firmaya yazılı başvuru, yüzde 9 oranıyla İK danışmanlık firmaları aracılığıyla iş arama ve yüzde 67 ile diğer seçenekler olarak belirlendi.

Araştırmaya göre, internet üzerinden iş arayanların yüzde 77'si İK sitelerini ziyaret ediyor. İş değiştirmeyi düşünenlerin yüzde 82'si, iş arayanların ise yüzde 74'ü de İK sitelerini kullanıyor.

ÇALIŞTIĞI HALDE İŞ ARAYANLAR

Araştırmada, Türkiye'deki genel işsizlik durumu ile ilgili veriler de belirlendi.

Buna göre, son dönemde 18-45 yaş grubu arasındaki işsizlerin oranı yüzde 42'ye ulaştı. Halen bir işte çalışanların da yüzde 37'si aktif olarak iş arıyor. Çalıştığı iş yerinde kendisini güvende hissetmediği için iş arayanların oranı ise yüzde 19.

Araştırmada, bireylerin işsiz kaldıkları dönemi evde oturarak geçirmek yerine, kendilerini geliştirmeye yönelik faaliyetlere ayırdıkları belirlendi.

Yenibiriş araştırmasına katılanların yarıya yakını (yüzde 41), bu süreçte dil eğitimi almayı tercih ettiğini belirtirken, önemli bir kısmı da (yüzde 34) mesleki eğitim kurslarına katıldığını bildirdi.

İşsiz olanların yüzde 12'si iş bulma umudunu yitirdiğini ifade ederken, yüzde 26'sı “biraz ümitli”, yüzde 15'i “ümitli”, yüzde 47'si ise “ne ümitli ne de ümitsiz” olduğunu kaydetti.

Umutsuzluğun arkasındaki nedenleri ise “uzun süredir iş aranması”, ”niteliklere uygun iş bulunamaması” ”işsizliğin artması”, “deneyim sahibi personel aranması” oluşturdu.

NE KADAR SÜRE İŞSİZ KALINIYOR

Araştırmada, işsiz kalma sürelerine ait veriler de elde edildi.

Araştırmaya katılanların yüzde 49'u, 7-12 ay arası sürede iş bulduğunu ifade etti. 6 ay içinde iş bulanların oranı da yüzde 36 olurken, 13-18 ay arasında iş bulanların oranı yüzde 14, 19-24 ay arasında bu süreci yaşayanlar ise yüzde 2 olarak belirlendi.

“NE İŞ OLSA YAPARIM”DAN BU GÜNLERE

Yenibiriş Genel Müdürü Deniz Ceylan Kılıçlıoğlu,  Türkiye'nin istihdam sorununun uzun yıllar tartışıldığını ve tartışılmaya devam ettiğini söyledi.

Eskiden sadece işsizlikten söz edildiğini ve “ne iş olsa yaparım” mantığının benimsendiğini anlatan Kılıçlıoğlu, bugün istihdamdaki sıkıntılara nitelikli eleman açığı, eğitim alınan sektörde çalışma, farklı kanalları kullanarak iş arama gibi süreçlerin de eklendiğini ifade etti.

Türkiye'de üniversite mezunu birçok genç bulunduğuna dikkati çeken Kılıçlıoğlu, Türkiye'nin istihdam ve işsizlik profilini belirlemek amacıyla söz konusu araştırmayı yaptırdıklarını ve çok çarpıcı sonuçlara ulaştıklarını söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!