Her yerde bir hafta kadın var

BUGÜN, bu hafta sonu ve gelecek hafta başında.

Bugünden başlayarak iki gün, hafta sonunda yine iki gün, ayrıca gelecek hafta yine iki gün, İstanbul’da bütün bir hafta boyunca kadın konuşuluyor.

Kadını AB konuşuyor, Hürriyet konuşuyor ve bir sürpriz, İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) konuşuyor.

Boşuna değil. Sadece berdel, töre cinayetleri ve benzeri aşağılama örnekleri de değil. Örneğin, garip uygulamalar, örneğin garip ilanlar.

THY VE HAMİLE HOSTESLER

THY’de 1940’lardan kalma bir iş sözleşmesi var. Buna göre, uçuculuğa mani bir halin vukuunda (hamilelik dahil) tek taraflı olarak iş sözleşmesinin feshedilmesi...

Burada önemli ayrıntı, hamilelik halinde, bölümü. Tipik, kadın-erkek ayrımcılığı. Anayasa’dan başlayarak AB uyum yasalarına, personel yönetmelik ve genelgelerine kadar, kadın-erkek eşitliğine, çalışma özgürlüğüne, insan haklarına, kısaca her ilkeye aykırı.

Gerçi, THY geçenlerde bu maddeyi değiştiriyor ama, bunlar hálá var.

ERKEK MÜHENDİS

Ya da iş arama ilanları.

Geçenlerde bir ilanda, bir büro, "erkek mühendisler aranıyor" diyor. Belki çalışma koşulları ve yeri açısından erkek aranıyor olabilir, ama kimse işin aslını sormuyor.

Kadın mühendisler işe yaramıyor mu? Mühendis Odaları bu ilan karşısında neden ses çıkarmıyor?

Bildiğimiz, bilmediğimiz pek çok örnek var. Kadını ikinci sınıf gören bir zihniyet geçerliğini koruyor.

ÜÇ TOPLANTI

Kadınla ilgili bir hafta içinde üç toplantı var.

Bugün ve yarın AB Avrupa-Akdeniz Süreci (EUROMED) 1. Bakanlar Konferansı.

Toplantının konusu, Kadının Toplumdaki Rolünün Güçlendirilmesi. Ev sahibi kadından sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu. AB’nin Akdenizli üyelerinin ilgili bakanları katılıyor.

Toplantı sonunda, kadının rolünün güçlendirilmesine dönük, beş yıllık eylem planının açıklanması bekleniyor.

İkinci toplantı, Hürriyet’in Aile İçi Şiddete Son konferansı. İlki geçen yıl düzenlenen bu konferansa sivil toplum örgütleri, kamu kurumları, özel sektör ve yerel yönetimler katılıyor.

İKÖ SÜRPRİZİ

Haftaya pazartesi ve salı günleri İslam Konferansı Örgütü tarihinde ilk kez kadını tartışıyor. Konu şu:

"İKÖ’ye Üye Ülkelerde Kadının Kalkınmadaki Rolü."

Bu resmi konu başlığını Türkçe’ye çevirirsek, Müslüman toplumlarda kadının kalkınmadaki rolü, demek mümkün. Fanatik İslam toplumları, arkalarını dine dayayarak, kadını dışlıyor, kadına ikinci sınıf insan muamelesi yapıyor.

İKÖ bu ana başlık altında, kadınların karar mekanizmalarına katılımını, kadınların yoksulluğunu ortadan kaldırma politikalarını ve kadına yönelik her türlü şiddetin ortadan kaldırılmasını tartışma gündemine alıyor.

Bunlar tartışılıyor diye, kadınların durumu sihirli değnekle, bugünden yarına değişecek değil. Ama, en azından her düzeyde dikkat çekiliyor.

Sevdiğimiz kadınlara saygıda kusur etmek, kötü bir alışkanlık.

Çin’e gitmek Aksu’nun hakkı

İÇİŞLERİ Bakanı Abdülkadir Aksu Çin’e gidiyor, resmi bir davet için.

Türkiye’de iç güvenlik insanın tüylerini diken diken ediyor. Kapkaç, her gün işlenen cinayetler ve hatta öldürülen polisler, kaçakçılık, uyuşturuculuk kol geziyor. İnsanlar sokağa çıkmaya korkuyor, araba kullanmaya çekiniyor. Büyük kentlerde kabadayılık, adi terör almış başını gidiyor. Türkiye tarihinin en ağır iç güvenlik koşullarından geçiyor.

Ama, İçişleri Bakanı’nı gören varsa, beri gelsin. Pardon, ara sıra bazı cenaze törenlerinde görülüyor, laf salatasıyla karışık nutuk atmak üzere.

Bu kadar iş yapan bir bakanın yorgunluk atmak hakkı değil mi? İncelemelerde bulunmak üzere, Çin’e Aksu gitmeyecek de, kim gidecek?
Yazarın Tüm Yazıları