Hayatımızın fon müziği bu belgeselde

Güncelleme Tarihi:

Hayatımızın fon müziği bu belgeselde
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2006 00:00

NTV, gelecek hafta "Hayatımızın Fon Müziği" adlı yeni bir belgesel yayımlamaya başlıyor.

Belgeselde, 60’lardan bugüne hayatımıza yön veren Türkçe şarkılar, etkileri, yıllar sonra popülerliklerini koruma nedenleri icracı ve dinleyicilerin gözünden sorgulanıyor. Ömer Özgüner, Naim Dilmener ve Can Kozanoğlu’nun danışmanlığında yapılan belgeselin yönetmeni Nedim Hazar. Hazar, daha önce Burhan Öçal & Trakya All Stars, Mercan Dede ve Özcan Deniz için belgeseller hazırlamıştı. 45’er dakikalık belgeseller 15 günde bir, cuma geceleri yayınlanacak. İlk bölüm 17 Kasım’da.

Hayatımızın Fon Müziği belgeseli, NTV Genel Müdürü Cem Aydın’ın projesi. Hayatımıza eşlik eden şarkılar ve etkileriyle ilgili bir belgesel hayal eden Cem Aydın, yapımcı yönetmen Nedim Hazar’ın Bir Sılaya Dönüş Öyküsü/Burhan Öçal & Trakya All Stars, Mercan Dede ile Bir Yolculuk, Kuştepe Blues belgesellerini izleyip çok beğenince Nedim Hazar’a teklif götürüyor. Akabinde NTV Program Müdürü Ömer Özgüner, sosyolog Can Kozanoğlu ve müzik eleştirmeni Naim Dilmener, danışman olarak projeye dahil ediliyor. Ocak 2006’da çalışmalar başlıyor.

"İlk düşünce müzik tarihimizi ilk günden alıp bugüne dek kronolojik sırada, dönemler içinde anlatmaktı" diyor Naim Dilmener. "Dönemin konserlerinden, müzik yarışmalarından görüntüler kullanmamız gerekiyordu. 60’lı yılların görüntüleri TRT’de bile yok. Sonrası için yüksek ücretler istediler."

Bunun üzerine Ömer Özgüner, şarkılardan yola çıkmayı öneriyor. Sonuç olarak, dinleyicileri etkilediği kadar döneme damgasını vuran, müzik tarihini belirleyen şarkılar seçiliyor. Böylece belgesel tamamen şarkılar üzerine kuruluyor.

ŞARKILAR BAŞROLDE

Belgeselin yönetmeni Nedim Hazar, konuya müzik tarihi açısından bakmadıklarını, toplumdaki etkileri üzerinde durduklarını söylüyor: "Bu belgeselde, Kimler Geldi Kimler Geçti şarkısı şu tarihte çıkmıştır, sözünü Fikret Şeneş yazmıştır, şu kadar satmıştır, şu kadar ay listelerde kalmıştır gibi bilgiler yok. Neden bu şarkılar bizim için bu kadar önemli, biz bu şarkıları neden seviyoruz, neden hálá unutamıyoruz sorularına cevap arıyoruz."

Belgeselde farklı şehirlerin sokaklarında yapılan röportajlar sıklıkla kullanılmış. Kişiler şarkıyı söylüyor, anılarını anlatıyor. Belgeselde anlatıcı yok. Şarkılar, şarkıcılar, dinleyiciler başrolde. Kurgu film yaklaşımıyla hazırlanmış. "Belgeselle ilgili, ’görüntülü makale’ diye bir genel yargı var. Bize okulda böyle öğretmediler. Bize öğretilen, kurgu filmle belgesel arasındaki tek farkın, oyuncuların gerçek olmasından kaynaklandığıdır. O yüzden çektiğim bütün belgesellere, bir filme yaklaşır gibi yaklaşıyorum" diyor Hazar.

İLK DÖRT BÖLÜM HAZIR
/images/100/0x0/55eaee53f018fbb8f89fde67


1- Kimler Geldi Kimler Geçti(60’lı ve 70’li Yıllar).

Ana Konuk: Ajda Pekkan.

Diğer konuklar: Fikret Şeneş, Nükhet Duru, Seyyal Taner, Erol Evgin, Alpay

2- Benimle Oynar mısın(Şehir müziği)

Ana Konuk: Bülent Ortaçgil.

Diğer Konuklar: Ali Kocatepe, Yeni Türkü, Erkan Oğur, Orhan Kahyaoğlu

3- Kara Tren(Türküler ve muhalif müzik)

Ana Konuk: Sabahat Akkiraz

4- Kaybolan Yıllar (80’li yıllar)

Ana konuk: Sezen Aksu

Belgeselin diğer bölümlerinde 90’lı ve 2000’li yıllar, rock müzik patlaması ve arabesk olacak.

NEDİM HAZAR

Fatih Akın müziğimize dışarıdan

bakmıştı, ben içeriden bakıyorum


Türkiye’de doğdum, liseyi okudum, yurtdışında yaşadığım yıllarda sürekli gidip geldim. Dolayısıyla Türkiye’deki müziği olabildiğince biliyorum. Fatih Akın, İstanbul Hatırası’nda, müziğimize dışarıdan bakmıştı. Ben ise bu belgeselde içeriden bakıyorum.

Ajda Pekkan’ın şarkılarının anlatıldığı bölüm için gerekli olan Fecri Ebcioğlu görüntüleri Naim Dilmener’in arşivinden tesadüfen çıktı. "Video kasetlerimi DVD’ye aktarırken, bir baktım TRT’de Yener Süsoy’un Laf Lafı Açar programında konuk Ajda Pekkan. Heyecanla izlemeye başladım. Fecri Ebcioğlu stüdyoya girince, çığlık atıp Nedim’i aradım."

8 CAHİT BERKAY’DAN 60’LI YILLAR NOSTALJİSİ Cahit Berkay, 1960’ların rock sound’uyla, Anadolu temalarından oluşan enstrümantal bir albümü hazırlıyor. Stüdyo çalışmaları bitmedi. Albüm Doublemoon’dan çıkacak.

8 SİBEL TÜZÜN’ÜN YUNANİSTAN ÇIKARMASI Eurovision’da ülkemizi Yunanistan’da temsil eden Sibel Tüzün, kasım ayında Yunanistan’da bir albüm yayınlayacak. Albümde Türkçe, Yunanca ve İngilizce şarkılar olacak.

8 DOLAPDERE BIG GANG ALBÜMÜ GELİYOR İki yıldır kulüplerde konser veren, büyük ilgi gören Dolapdere Big Gang grubu ilk albümünü nihayet tamamladı. Klasikleşen rock ve pop şarkılarını alaturka sazlarla yorumlayan grubun albümü bu ay sonuna doğru çıkacak. Repertuvarda, English Man in New York, Billie Jean gibi şarkılar var.

8 U2’DAN YİNE BİR BEST OF U2 grubu yeni bir best of seçkisi hazırladı. 18 şarkılık albümün adı "U2 18 Singles". Albümde 1980 - 2004 döneminin hit single’larına yer verilmiş. Universal’a bağlı Mercury’den 21 Kasım’da piyasada olması bekleniyor.

8 ATHENA PROJE STÜDYOSU KURDU Athena üyeleri, video ve konser tekliflerini, grubun ticari faaliyetlerini atölye ortamında değerlendirebilmek amacıyla proje stüdyosu kurdu. İlk iş olarak, İT albümlerinin ikinci klibi için internet sitelerinden çağrıda bulundular. Gelen 150 proje değerlendirildi. Gökçe Pehlivanoğlu ve Candaş Şişman’ın önerdiği animasyonla Kayıp için klip hazırlandı.
Suat KAVUKLUOĞLU
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!