Ankara’dan İran’a ’denge’ politikası

Güncelleme Tarihi:

Ankara’dan İran’a ’denge’ politikası
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2006 00:00

Lübnan ve Suriye’ye giden uçakları indiren Türkiye’nin Tahran’a karşı kışkırtıcı dış faaliyetleri de durdurduğu ortaya çıktı.

TÜRKİYE’nin İran’a karşı tam bir ’tarafsız denge’ politikası izlediği ortaya çıktı. Bundan bir süre önce Lübnan ve Suriye’ye giden İran uçaklarını Türkiye hava sahasındayken indiren Ankara’nın, Tahran’a yönelik kışkırtıcı bazı dış faaliyetlere de izin vermediği anlaşıldı. Ankara, İran’a gönderilmek istenen "etnik yapıyı kaşıyıcı" çok sayıda broşürün Türkiye toprakları üzerinden geçişini de durdurdu.

14 Nisan 2006’da Star Gazetesi, CIA ile bağlantısı bulunduğu öne sürülen ’GÜNAZ TV’ adlı paravan şirketin, Türksat’tan kanal kiralayarak İran’a karşı Azeri Türkçesi’yle etnik azınlığı kışkırtıcı yayın yaptığını duyurmuştu. Aynı haberde İran’daki Azeri ve Kürt azınlığa yönelik yayın üzerine, İran Dışişleri Bakanlığı’nın, Türk Dışişleri Bakanlığı’na başvurarak şikáyetlerini ilettiği belirtilmişti. Türkiye’nin yaptığı araştırma ve teknik inceleme sonunda, gerçekten CIA bağlantılı yabancı bir şirketin, Türksat uydusundan kanal kiralayarak, İran’a yönelik yayın yaptığı belirlenmişti. Türksat üzerinden yapılan bu yayın kesilmişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!