Avukat bile olamayacak

Güncelleme Tarihi:

Avukat bile olamayacak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2006 00:00

Şemdinli iddianamesini hazırlayan ve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt hakkında suç duyurusunda bulunan Van Savcısı Ferhat Sarıkaya’nın, meslekten ihraç kararı kesinleşti.

Sarıkaya, avukatlık bile yapamayacak. Sarıkaya’nın meslekten ihracı yönünde karar alan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) 7 asıl ve 5 yedek üyesinin katılımıyla oluşan 12 üyeli İtirazları İnceleme Kurulu, dün Sarıkaya’nın ihraç kararına itirazını görüştü. HSYK Başkanvekili Celal Altunkaynak’ın başkanlığında toplanan kurula, Adalet Bakanı Cemil Çiçek ile yedek üye Belma Kösebalaban katılmadı. Kurul on kişiyle toplanıp karar aldı.

1’E KARŞI 9

Kurul, Sarıkaya’nın itirazını bire karşı 9 üyenin oyuyla reddetti. HSYK kararında olduğu gibi, Adalet Bakanlığı Müsteşarı Fahri Kasırga bu karara da muhalif kaldı. Bakanlıkça bu karar derhal uygulanarak, Sarıkaya savcılıktan kesin olarak çıkarılacak. Karar kesinleşinceye kadar açığa alındığı için aslında Sarıkaya meslekten ihraç edildiği 20 Nisan’dan beri artık Van Cumhuriyet Savcısı değil. Avukatlık Yasası hükümlerine göre avukatlık da yapamayacak olan Sarıkaya hesaplanacak Emekli Sandığı primlerini alabilecek. Sosyal hakları yanmayacak.

Yargıyı tartışılır hale getirdi

SARIKAYA hakkında, Genelkurmay’ın suç duyurusunun ardından Şemdinli iddinamesi nedeniyle soruşturma açılmıştı. HSYK, 20 Nisan’da 6’ya karşı 1 oyla Sarıkaya’nın meslekten ihracına karar verirken, karar kesinleşinceye kadar da görevden uzaklaştırmıştı. HSYK Savcı Sarıkaya’nın ihracına "Mesleğin şeref ve onurunu, memuriyet nüfuz ve itibarını bozacak nitelikte" davranışta bulunmasını gerekçe göstermişti. Beş sayfalık HSYK kararında, Sarıkaya’nın "Yargının siyasallaşması iddialarına hak verdirecek şekilde" siyasi konulara girdiği, Meclis araştırma Komisyonu ile bağlantı kurduğu ve "yargıyı tartışılır hale getirdiği" ifade edilmişti
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!