Eko Bülten

Güncelleme Tarihi:

Eko Bülten
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2006 00:00

Haberin Devamı

Motorin’de  indirim yapıldı

MOTORİN, gazyağı ve jet yakıtının rafineri çıkış fiyatlarında indirime gidildi. Geçerli düzenlemeyle motorinin çıplak rafineri çıkış fiyatı yüzde 4,8 oranında indirimle, metreküpü (bin litre) 737,83 YTL’den 702,52’ye geriledi. Vergili rafineri çıkış fiyatı dikkate alındığında ise söz konusu indirimin pompa fiyatlarına yüzde 2,2 oranında yansıması bekleniyor. Bu arada gazyağının çıplak rafineri çıkış fiyatında yüzde 5 indirim yapılırken, metreküp fiyatı 736,68 YTL’den 699,70 YTL’ye indi. İndirimin perakende fiyatlara yüzde 2,4 oranında yansıması bekleniyor. Aynı şekilde jet yakıtının çıplak rafineri fiyatı da, metreküpte yüzde 5 azalarak 736,68 YTL’den 699,70 YTL’ye indi.

Taksitler başladı

ÇANKAYA Belediyesi, Emlak ve Çevre Temizlik Vergileri’nin 2’nci taksit ödemelerinin dün başladığını açıklandı. Çankaya Belediyesinden yapılan açıklamada, vergi tahsilatı amacıyla PTT nezdinde açılan posta çeki hesap numaralarında değişiklik olduğu belirtilerek, mükelleflerin ödemelerini Emlak Vergisi için 899550, Çevre Vergisi için ise 899760 numaralı yeni posta çeki hesaplarına yapmaları gerektiği konusunda uyarıda bulunuldu. Ödemelerin son güne bırakılması nedeniyle sıkıntı yaşandığına değinilen açıklamada, Çankaya genelinde toplam 8 şubede hizmet verildiği ifade edildi. Şubeler şöyle: "-Merkez (Eski TED Koleji Binası), Dikmen Tahsilat Bürosu, Yıldız Tahsilat Bürosu, Emek Malallesi Tahsilat Bürosu, Esat Tahsilat Bürosu, Çayyolu Tahsilat Bürosu, Yüzüncüyıl Tahsilat Bürosu, Maltepe Tahsilat Bürosu."

Satıcı: Zorlukları bilmeden yargılıyorlar

TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi(TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, ihracatın nasıl zorluklar içinde yapıldığını bilmeden ihracatçıları yargılayanların bulunduğunu belirterek, herkesi birbirine destek olmaya çağırdı. TİM, ekim ayı ihracat rakamları, "Dış Ticaret Haftası" kapsamında düzenlenen Gençlik Kurultayı’nda Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası Ticaret Bölümü 3’üncü sınıf öğrencisi İpek Tuncer tarafından açıklandı. Satıcı, Gençlik Kurultayı’ndaki gençleri görünce gözlerinin dolduğunu belirterek, "Bu tablo karşısında Cumhuriyetin 100’üncü yılında hedeflediğimiz 500 milyar dolarlık ihracat rakamının gerçekleşeceğini bir kez daha anladım" dedi. Satıcı, herkesin çok ciddi değişimden geçtiğini, paradigmaların kırıldığını, değiştiğini söyledi. Türkiye’nin geleceğinin aydınlık olduğunu vurgulayan Satıcı, şunları kaydetti: "Artık bu yolda birbirimize çelme çakmaktan vazgeçelim, birbirimize destek olalım. Değişimi gerçekleştirmenin sloganı ’Geleceği Tasarlamak’tır. Biz de 500 milyar dolarlık ihracat yolunda geleceği tasarlamaya çalışıyoruz. Allah ömür verirse Türkiye’nin bu hedeflerini başaracağız."

Narenciye ihalesi

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) Dalaman Tarım İşletmesi Müdürlüğü, 2006 yılı üretimi olan tahmini 2 bin 770 ton narenciye mahsulü, partiler halinde satışa çıkardı.

IDEF 2007 Fuarı

IDEF-2007 Uluslararası Savunma Sanayii Fuarının 8’incisi 22-25 Mayıs 2007 tarihleri arasında 75. Yıl Ankara Hipodromu’nda gerçekleştirilecek. Fuar, Milli Savunma Bakanlığının himaye ve desteğinde, vakfın yönetim ve sorumluluğunda düzenlenecek.
Belediyelerin elektrik borcuna çözüm aranıyor

TEDAŞ’
ın en önemli zarar kalemlerinden olan ve belediyelerin ödemekle yükümlü olduğu "genel aydınlatma" bedellerine yönelik çözüm aranıyor. Üç alternatifli çözüm önerisi; "genel aydınlatma bedelinin faturalara yansıtılması, Belediye Tüketim Vergisinin (BTV) artırılması ya da BTV’nin TEDAŞ’ta kalması" olarak öne çıkıyor. TEDAŞ’ın elektrik dağıtımı hizmeti karşısında belediyeler başta olmak üzere abonelerden hizmet bedelini alamaması, Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt Anonim Şirketinden (TETAŞ) aldığı elektriğin parasını ödeyememesine neden oluyor.

ELEKTRİKTE BORÇ SARMALI Bunun üzerine TETAŞ da Elektrik Üretim A.Ş.’den (EÜAŞ) aldığı elektriğin parasını ödeyemiyor, EÜAŞ ise elektrik üretmek için BOTAŞ’tan aldığı doğal gazın parasını ödeyemiyor. Bu borç zinciri de enerji KİT’lerinin nakit performansı dengesini bozuyor. Enerji KİT’lerinin bu borç zincirinin kırılması ve özelleştirme sürecinde olan TEDAŞ’ın karlılığının artması için, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) ve TEDAŞ’ın özelleştirme öncesinde bağlı bulunduğu Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı çözüm arayışına girdi.

ABONELERDEN PARA ALINSIN Çözüme yönelik birinci formüle göre genel aydınlatma bedeli için fatura başına sanayi abonelerinden 5 YTL, konut abonelerinden ise 2 YTL alınması. Bununla ilgili yaz başında çalışmalara başlanırken, kamuoyundan gelen tepkiler üzerine konuyla ilgili yasal düzenleme çalışması Meclis’e gönderilmemişti.

BTV ARTTIRILSIN İkinci çözüm önerisine göre ise Belediye Tüketim Vergisinin (BTV) artırılması. Halen elektrik faturaları düzenlenirken sanayi abonelerine yüzde 1, diğer abonelere ise yüzde 5 oranında BTV ekleniyor. Sanayi abonelerinden alınan oranın yüzde 2’ye, konut abonelerinden alınan oranın BTV’nin de yüzde 8’e yükseltilmesi diğer bir seçenek olarak düşünüyor.

BTV’DEN KESİLSİN Üçüncü bir yöntem ise şu andaki oranlarının aynı kalması, fakat BTV’nin belediyelere aktarılmadan önce elektrik borcunun kesilmesi. Yetkililer, genel aydınlatma bedellerinin tahsiline yönelik uygulanmak istenen yöntem konusunda bazı sorunlar bulunduğunu ve bunların aşılmaya çalışıldığını belirttiler.

TBMM lojmanları kapış kapış gidiyor

TOPLU Konut İdaresi’nin (TOKİ), eski TBMM lojmanlarından 163’ünün satışı için önceki gün düzenlediği açık artırmada, 75 lojman satıldı. Talebin yoğun olduğu satışta, bazı konutların fiyat artışı yüzde 30’a kadar çıktı. Eski TBMM lojmanlarının satışında özellikle orman manzaralı yüksek katlara ilgi büyük oldu. Özellikle 15-16’ıncı katlardan itibaren ve güneye bakan cephelerde yoğun çekişme yaşanırken, muhammen fiyatı 392 bin ile 402,4 bin YTL arasında değişen 3 konut, 500 bin YTL’nin üzerinde fiyatlarla müşteri buldu. Talep özellikle orman manzaralı yüksek katlarda yoğunlaşırken, aynı katlarda kuzeye veya batıya bakan dairelere, güneye bakanlara göre 100 bin YTL daha düşük fiyatlar verildi. Açık artırma için toplu teklif veren olmazken, idare yetkilileri, milletvekillerinin "belirlenen muhammen bedelleri çok yüksek bulduklarını" ifade ettiklerini söylediler. Eski DEP Milletvekili Sırrı Sakık da ihale salonuna gelerek bir süre açık artırmayı izledi. Sakık, şu anda çok güzel bir evde oturduğunu, ancak mümkün olursa buradan da ev almak istediğini, ancak alamadığını söyledi. TOKİ, uygun bulunan fiyat tekliflerini, bayrak numarasına göre internet sitesinde ilan edecek. Yetkililer, konutları satın alanların isimlerinin açıklanmasını istemedikleri için bayrak numarasının ilan edileceğini kaydetti.

Doğalgaza ’yine’ zam

BOTAŞ’ın doğalgaz fiyatlarına yaptığı yüzde 5.8’lik zammı, EGO’da abonelerine aynen yansıttı. Yeni tarifeye göre Ankara’da doğalgazı metreküp satış fiyatı 0.581.687 YTL’den 0.615.428 YTL’ye yükseldi. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz ise doğalgaz zammını sert bir dille eleştirdi. Koramaz, yaptığı yazılı açıklamada, BOTAŞ’ın önceki gün doğal gaz fiyatlarına yaptığı yüzde 5,8 oranındaki zam ile satış fiyatlarında yıl başından bu yana yapılan artış oranının yüzde 27,35’e ulaştığına işaret ederek, 2005 yılı başından bu yana yapılan zamların oranının ise yüzde 60 olduğunu kaydetti. BOTAŞ’ın satış fiyatının, resmen açıklanmasa da bin metreküpte 260-290 dolar aralığında olduğu tahmin edilen gaz alış fiyatları ve işletme giderlerinin altında olduğunu iddia eden Koramaz, söz konusu doğal gaz zammına rağmen, bu fiyatlarla satışın BOTAŞ’ın zararını kapatmayacağını savundu. BOTAŞ’ın zarar ettiği, EÜAŞ’tan 8 milyar YTL’ye, EGO’dan 1 milyar YTL’ye ulaşan alacaklarını tahsil edemediği, bu nedenle bankalardan 1,7 milyar YTL ticari kredi kullandığı yönündeki haberlere de değinen Koramaz, şöyle devam etti: "Borçlarını ödemeyerek BOTAŞ’ı zor duruma düşüren EGO’nun bağlı bulunduğu Ankara Büyükşehir Belediyesi ise EGO’nun vatandaştan topladığı gaz bedelini, ilk yağmurda göle dönen alt geçitlerde, yurt dışından ithal edilen ağaçlarda harcamaya devam etmektedir."

Soğuk havalarda su sayacı uyarısı

ANKARA Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ), vatandaşlara, su sayaçlarını soğuktan korumaları uyarısında bulundu. Büyükşehir Belediyesinden konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada,

hava sıcaklıklarının düşmesi nedeniyle donan su sayaçlarına sıcak su veya ateşle

müdahale edilmemesi gerektiği bildirildi. Su sayaçlarının bulunduğu yerin hava akımına karşı korunması gerektiği ifade edilen açıklamada, sayaçların, açıkta kalan su borularının, izocam, cam yünü, bez parçası, talaş, boru kılıfı gibi maddelerle kaplanabileceğini kaydettiler.

Açıklamada vatandaşların, sayacın donması veya patlaması sonucu sayaçtan su akması durumunda, vananın derhal kapatılıp, ASKİ Genel Müdürlüğünün 3067411- 3067414 veya 3067412 numaralı telefonlarını aramalarını istediler.

Bu arada, ASKİ Genel Müdürlüğünün, pis su ve yağmur suyu kanallarının temizlenmesinde kullanılmak üzere 3 adet "kombine kanal temizleme aracı" aldığı bildirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!