Ankara’da sinema karnavalı

Güncelleme Tarihi:

Ankara’da sinema karnavalı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2006 00:00

Ankara Sinema Derneği, bu yıl 12’inci kez gerçekleştireceği Avrupa Gezici Film Festivali için son hazırlıklarını yapıyor. Festival, ilk defa gösterime girecek Türk filmlerin galaları ve Avrupa sinemasında ses getirmiş gerçeküstücü filmlerle başkente damgasını vuracak. Türk Sineması’nın baştacı konumunda olan Zeki Demirkubuz, Derviş Zaim gibi yönetmenlerin yanı sıra pek çok oyuncu da Festivalin konuğu olarak Ankara’da sinemaseverlerle buluşacak.

Festival Başkanı Ahmet Boyacıoğlu, başkentte yedi gün süresince film ziyafeti çektireceklerini dile getirdi. Zeki Demirkubuz’un ’Kader’, Derviş Zaim’in ’Cenneti Beklerken’, Özer Kızıltan’ın ’Takva’ ve Yüksel Aksu’nun ’Dondurmam Gaymak’ filmlerinin festival kapsamında galasının yapılacağına değinen Boyacıoğlu, izleyicilerin gerçeküstücü sinemanın önemli temsilcilerini de seyretme fırsatını yakalayacağına dikkat çekti. Boyacıoğlu, ücretsiz olarak çocuklar için Avrupa’dan kısa filmler göstereceklerini de ekledi.

Başkentte Kızılay Büyülü Fener Sineması’nda beyaz perye yansıyacak olan Festival’in daha sonraki durakları Kars, Gürcistan ve Azerbaycan olacak. Festival sekiz bölüm, toplu ve özel gösterimlerle gerçekleşecek.

AVRUPA SİNEMASINDAN BAŞYAPITLAR Avrupa Avrupa bölümünde dokuz film gösterilecek. Dünyaca ünlü Finlandiyalı yönetmen Aki Kaurismaki’nin Kaybedenler Üçlemesi’nin son filmi olan ve yalnızlığı konu alan 2006 yapımı Alacakaranlıktaki Işıklar (Lights in the Dusk), Norveçli yönetmen Jens Lien’in bu yıl Cannes Film Festivali’nde gösterilen 2006 yapımlı filmi Uyumsuz Adam (Bothersome Man) ve Sergej Stanojkovski’nin yönettiği Alman-Makedon ortak yapımı Temas (Kontakt), Berlin Film Festivali’nde yönetmeni Pernille Fischer Christensen’e Jüri Büyük Ödülü’nü ve En İyi İlk Film Ödülü’nü kazandıran ’Sabun Köpüğü’, Steen Agro’nun İngiltere ve Çek Cumhuriyeti ortak yapımı kara komedi türündeki filmi ’Kapa Çeneni ve Vur Beni’ (Shut Up and Shoot Me), Polonyalı Yönetmen Dorota Kedzierzawska’nın Ben Buradayım (I Am), Jan Hrebejk’in ’Güzellik Başa Bela’ (Beauty in Trouble), Güney Almanya’da bir köyde geçen Marcus H. Rosenmüller’in Ölümcül Kararlar ve Antalya’dan dokuz ödülle dönen Türk filmi Takva yer alacak.

VISCONTI İLE BİR YÜZYIL Festival kapsamında, Ankara İtalyan Kültür Merkezi’nin katkılarıyla doğumunun 100. yılı dolayısıyla ünlü İtalyan yönetmen Luchino Visconti’nin önemli filmlerinden Rocco ve Kardeşleri, Leopar ve Venedik’te Ölüm gösterilecek. Visconti, filmlerinde, yenilgiye uğramış karakterlerini toplumsal bilinçlenme süreci ile yüzleştiriyor.

EN İYİ AVRUPA KOMEDİLERİ Festivalde komedi türünde Avrupa filmlerine de geniş yer ayrıldı. Bu kapsamda Fransız yönetmen Jacques Tati’nin, burjuvaziyi ve modern yaşamı ironik bir anlatımla zekice eleştirdiği filmi Dayım (Mon Oncle), İngiliz Terry Gilliam’ın yönettiği, Monty Python serisinin en başarılı filmi sayılan, Monty Python ve Kutsal Kase (Monty Python and The Holy Grail); Alexander Mackendrick’in yönettiği, 1955 tarihli kara komedi türündeki Kadın Avcıları (The Ladykillers) ve Renato ve Alvin adlı iki eşcinselin hayatlarının aktarıldığı Çılgınlar Kulübü (La cage aux Folles) gösterilecek.

SÜRGÜN SIĞINMACILAR, SINIRLAR ’Sürgün, Sığınmacılar, Sınırlar’ adlı bölümde göç ve sığınmacılık konusunu işleyen kısa ve uzun metrajlı filmler gösterilecek. Bu filmler arasında Anadolu’dan çıkıp, kaçak yollarla İsveç’e girmeye çalışan bir grup Türk’ün trajedisini anlatan ve gösterime girdiği 1970’lerde yoğun tartışmalara neden olan, yönetmenliğini Tunç Okan’ın üstlendiği ’Otobüs’ de yer alıyor. Felix Von Murralt’ın Sağlık Kontrolü, Lisl Ponger’in Pasajlar, Kaja Wright Polmar’ın Arkabahçe Öyküleri, Radoy Nikolov’un Tır ve Julian Rosefeldt’in Tımarhane adlı filmleri bu bölümde gösterilecek filmlerin bazıları.

GERÇEKÜSTÜCÜ FİLMLER Gerçeküstücü Filmler bölümünde, Luis Bunuel’in özgürlük temasının sınırlarını zorladığı Özgürlük Hayaleti, Jan Svankmajer’in Yemek (Food), Zbigniew Rybcynski’nin Tango’su ve Alexander Alexeieff’in Gogol’ün ünlü yapıtından uyarladığı Burun (Le Nez) gösterilecek. Ayrıca Quay Kardeşler’in Krokodil Sokağı adlı filmiyle avangart çalışmalarıyla tanınan Man Ray’in filmlerine de yer verilecek.

Gezici Festival programına bu yıl eklenen Türk Sineması 2006 adlı bölümle, bu yıl çekilen beş filmin gala gösterimleri Ankara ve Kars’ta gerçekleştirilecek.

YURI NORSTEIN VE SEÇTİKLERİ Dünyanın en yaratıcı canlandırma yönetmenlerinden biri kabul edilen Yuri Norstein’in filmlerinden oluşan bir toplu gösterim de Gezici Festival’in programında yer alacak. Norstein’in, adını Nazım Hikmet’in bir şiirinden alan Masalların Masalı, Sisteki Kirpi, Kerjenets Savaşı, Tilki ile Tavşan, Turna ile Balıkçıl ve 25 Ekim, İlk Gün adlı filmleri de gösterilecek.

Sanatçılarımız elektrik borcunu düşünüyor

DÜNYACA ünlü piyanistlerimiz Güher ve Süher Pekinel kardeşler de CSO’nun yaşadığı ekonomik sorunlardan dolayı üzüntü duyduklarını dile getirdi. Ankara Hürriyet’e konuşan Pekinel kardeşler, Avrupa Birliği’ne giden yolun kültüre ve sanata yapılan yatırımdan geçtiğini vurgulayarak, "Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nda olduğu gibi bizde sanatçımız, sahnede elektrik borcunu düşünüyor. 21. yüzyılda böyle bir durumun yaşanması ne kadar üzücü" dedi.

Güher Pekinel, İspanya ve Portekiz’in AB’den yardım aldıkları zaman ilk yaptıkları işin sanatları ile kendilerini tanıtmak olduğunu aktararak Hürriyet’e şöyle konuştu:

"Beş yıl içinde İspanya ve Portekiz’in geldiği nokta inanılmaz bir boyutta. Sanatlarıyla Avrupa’nın bir parçası olduklarını ispatladılar. Biz de artık başka yerden tasarruf edip bu alana yatırım yapmak zorundayız. CSO Türkiye’nin en eski orkestrası. Sandalyeleri çok rahatsız ve kimseler oturamıyor. Bu çok önemli insanlar iki saat oturuyor. Elektrik su borçları var. Artık bunları çoktan aşmamız lazım."

Kamu da üç boyuta geçti

KÜLTÜR ve Turizm Bakanlığı dünya gençliğinin en fazla oynadığı oyunlar arasında olan ’Counter Strike tarzı ’sanal stand’ hazırladı. Bakanlık Müsteşarı Mustafa İsen’in önerisiyle hayata geçirilen stand, Avrupa’daki büyük fuarlar örnek alınarak dizayn edildi.

Bakanlığın internet sitesinden yayınlanan stantta, Bakanlığın görev alanına giren Türkiye’nin tarihi ve turistik değerlerinin zaman ve mekandan bağımsız olarak internet üzerinden gezilmesi sağlanıyor. Sanal stand Türkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca, Arapça, İspanyolca, İtalyanca ve Rusça olmak üzere toplam sekiz dilde yayınlanıyor.

KAMUDA İLK KEZ Sanal Stand Projesi, kamu uygulamaları arasında ilk üç boyutlu uygulama olma özeliğine de sahip. Stand, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yurtdışında turizm ve tanıtma amaçlı düzenlenen fuarlarda kurulan standlara gidip gezme fırsatı bulamayan internet kullanıcılarına farklı bir fırsat sunuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!