Osman Bölükbaşı öldü

Güncelleme Tarihi:

Osman Bölükbaşı öldü
Oluşturulma Tarihi: Şubat 06, 2002 09:18

'Meydanların politikacısı' lakabıyla Türk siyasetinde yer edinen eski politikacılardan Osman Bölükbaşı bir süredir tedavi gördüğü hastanede, sabaha karşı yaşamını yitirdi. Politikaya Demokrat Parti'de başlayan Bölükbaşı, milliyetçi muhafazakar bir çizgide 27 yıl aktif siyaset yaptı.

Haberin Devamı

Eski siyasetçilerden Osman Bölükbaşı, bir süredir tedavi gördüğü Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde hayatını kaybetti.Yaşına bağlı olarak çeşitli rahatsızlıkları nedeniyle uzun süredir yoğun bakımda bulunan Bölükbaşı, sabah saatlerinde vefat etti.

Ankara Üniversitesi (A.Ü) Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tümer Çorapçıoğlu, Bölükbaşı'nın "septik şok tablosu" içine girdiğini ve bu nedenle kaybedildiğini söyledi. Prof. Dr. Çorapçıoğlu, Bölükbaşı'nın bu sabah saat 05:30 civarında hayatını kaybettiğini söyledi.

Akciğer yetmezliği bulunan Bölükbaşı'nın solunum yetmezliği nedeniyle vefat ettiğini ifade eden Prof. Dr. Çorapçıoğlu, Bölükbaşı'nın uzun süredir hastanenin reanimasyon servisinde yoğun bakımda tutulduğunu belirtti.

POLİTİKAYA DEMOKRAT PARTİ'DE BAŞLADI

Haberin Devamı

Hacıbektaş'ta 1913'de doğan Osman Bölükbaşı, Fransa'da Nancy Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümü'nde öğrenim gördü. Bölükbaşı, Türkiye'ye döndükten sonra Kandilli Rasathanesi'nde asistan ve Haydarpaşa Lisesi'nde öğretmen olarak görev yaptı.

Bölükbaşı, 1946'da Demokrat Parti'ye (DP) girerek, siyasete atıldı ve Parti Genel Müfettişliği'ne getirildi. 1947'de DP'den ayrılan Bölükbaşı, 1 yıl sonra Millet Partisi'nin (MP) kurucuları arasında yer aldı.

İsmet İnönü ve Celal Bayar'a komplo düzenlemek iddiasıyla 1949'da tutuklanan Bölükbaşı, bir süre sonra serbest bırakıldı. Bölükbaşı, 1950 Genel Seçimleri'nde Kırşehir'den MP'nin tek milletvekili olarak Meclis'e girdi. Ancak MP'nin, laikliğe aykırı davrandığı gerekçesiyle 1953'de kapatılması üzerine bir grup eski MP'liyle Cumhuriyetçi Millet Partisi'ni (CMP) kurdu ve genel başkanlığa getirildi.

MECLİS'E HAKARET

1954'de yeniden Kırşehir'den milletvekili seçilince DP hükümeti, Kırşehir'i ilçe durumuna getirdi. Bu dönemde hükümete sert eleştiriler yönelten Bölükbaşı, Temmuz 1957'de TBMM'ye hakaretten tutuklandı. Kırşehir'in Haziran 1957'de il statüsüne kavuşmasının ardından Ekim'deki seçimlerde Bölükbaşı ve CMP'li arkadaşları yine milletvekili seçildiler.

1958'de DP'ye karşı güçbirliği oluşturmak amacıyla CMP'nin Türkiye Köylü Partisi ile birleşmesiyle kurulan Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi'nin (CKMP) Genel Başkanlığına getirilen Bölükbaşı, 1959'da 10 ay hapis cezasına mahkum edildi.

Haberin Devamı

CHP'YLE KOALİSYON ARKADAŞLARIYLA YOLLARINI AYIRDI

Bölükbaşı, 27 Mayıs'tan sonra Kurucu Meclis üyeliğine seçildi. 1961 genel seçimlerinin ertesinde koalisyon hükümetlerine katılmayı reddeden Bölükbaşı, 1962 yılının Haziran ayında CKMP, İsmet İnönü'nün kurduğu 2. koalisyon hükümetine katılınca 28 milletvekiliyle birlikte partiden ayrılarak 2. kez Millet Partisi'ni kurdu ve partinin genel başkanlığına getirildi. Millet Partisi, 1965 Şubat ayında kurulan Suat Hayri Ürgüplü başkanlığındaki koalisyon hükümetine katıldı ama Bölükbaşı kabinede görev almadı.

Bölükbaşı 1972 yılında genel başkanlıktan ayrılarak yerini eski Genelkurmay Başkanı Cemal Tural'a bıraktı. Bölükbaşı, 9 Eylül 1973'de de milletvekilliğinden istifa ederek, aktif politikadan çekildi.

Haberin Devamı

CEBECİ'DE DEFNEDİLECEK

Osman Bölükbaşı'nın oğlu Deniz Bölükbaşı, cenazenin 8 Şubat Cuma günü Cebeci Asri Mezarlığı'nda defnedileceğini bildirdi.

Deniz Bölükbaşı İbni Sina Hastanesi'nde taziyeleri kabul ettikten sonra hastaneden ayrılırken, gazetecilerin soruları üzerine babası için 8 Şubat Cuma günü saat 11:00'de TBMM'de tören düzenleneceğini belirtti.

Bölükbaşı, cenazenin, aynı gün Kocatepe Camii'nde öğle namazından sonra kılınacak cenaze namazının ardından Cebeci Asri Mezarlığı'nda toprağa verileceğini söyledi.   


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!