’Lucy’nin kızı’ yalnızca üç yaşına kadar yaşamış

Güncelleme Tarihi:

’Lucy’nin kızı’ yalnızca üç yaşına kadar yaşamış
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2006 00:00

Etiyopya’da bulunan ve en az üç milyon yıllık olan bir çocuk iskeleti, paleoantropoloji tarihinin en önemli buluntusu mu?

Bilim adamları Afrika’da bugüne kadarki en eski ve en iyi korunagelen çocuk iskeletini buldular. Bir kız çocuğuna ait iskelet, ünlü "Lucy" fosili gibi Australopithecus afarensis türüne ait, ama ondan 150.000 yıl önce yaşamış. Paleontologlar artık en eski atalarımızın çocukluklarını da araştırabilecekler.

Leipzig Max-Planck Evrimsel Antropoloji (MPI Eva) Enstitüsü’nden Zeresenay Alemseged’in açıklamasına göre Etiyopya’daki Dikika bölgesinde bulunan fosil, üç yaşında ölen bir kız çocuğuna ait. İskeletin bir kısmı 2000 yılının sonunda bulunmuştu. Çocuk iskeletlerine ait kalıntılar daha önceleri sadece kafatası parçaları, çene parçası ya da sadece dişlerden oluşuyordu. Oysa Dikika fosili tüm parçalarıyla gayet iyi korunagelmiş.

Üst baldır ve kaval kemiğinden anlaşıldığı üzere çocuk üç yaşından itibaren iki ayak üzerinde yürüyordu. Ancak kürek kemikleri gorilinkine benziyordu ve parmakları da uzun ve kıvrıktı diye açıklıyor bilim adamları. Bu açıdan bakıldığında Australopithecus afarensis’in çok iyi bir tırmanıcı olduğu söylenebilir. Fosilin kafatasına dolan kumtaşı sayesinde Dikika kızının beyin kalıbı da korunagelmiş.

Sele kapılmış

Bilim adamları bu buluntuya göre üç yaşındaki çocuğun beyin hacminin 330 santimetreküp olduğunu tahmin ediyor. Bu açıdan bakıldığında aynı yaştaki şempanze beyninden pek farklı değildi.

Ama yetişkin Australopithecus afarensis’in beyin hacmi üçte bir oranında daha büyüktü,yani insansı maymundan daha büyüktü ve bilim adamları beynin yavaş gelişmesi nedeniyle modern insana daha çok benzediğini ve bu özelliğin de büyük bir olasılıkla davranışlar üzerinde etkili olduğunu tahmin ediyorlar.

Buluntu yerindeki kayaçlarda etçillere ve taşımaya ait izlerin eksikliği, küçük kızın bir sel sırasında öldüğü ve hemen ardından gömüldüğü tahmin ediliyor.

İskeletin üst kısmına ait kemiklerin tümü bir kumtaşı bloğunun içine sıkışmış. İskeletin incelenmesi henüz tamamlanmış, mesela kaburgaların, sırt omuru veya köprücük kemiğinin hareketler üzerindeki rolleri henüz bilinmiyor. Diğer incelemelerle, beden yapısı, hareketi ve iskeletin gelişimi hakkında daha ayrıntılı bilgilerin edinilmesi bekleniyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!