Elektriğe zam olmazsa özelleştirme zora girer

Güncelleme Tarihi:

Elektriğe zam olmazsa özelleştirme zora girer
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2006 00:00

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, TETAŞ’ın TEDAŞ’a sattığı elektriğin fiyatına yaptığı zammın ardından, TEDAŞ’ın maliyetlerinin arttığını belirterek, bu maliyet artışının tüketiciye yansıtılması gerektiğini, aksi takdirde dağıtım özelleştirmelerinin zora gireceğini bildirdi.

ÖZELLEŞTİRME İdaresi Başkanlığı (ÖİB), Türkiye Elektrik Ticaret A.Ş’nin (TETAŞ), TEDAŞ’a sattığı elektriğin fiyatına yaptığı yüzde 23,9 zammın ardından, Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş’nin (TEDAŞ) maliyetlerinin yüzde 15 arttığını belirterek, bu maliyet artışının tüketiciye yansıtılması gerektiğini, aksi takdirde dağıtım özelleştirmelerinin zora gireceğini bildirdi. TETAŞ’ın yaptığı zammın ardından TEDAŞ, bağlı bulunduğu ÖİB’ye maliyetlerinin yüzde 15 oranında arttığını bildirdi.

ALIM MALİYETİ ARTTI: Bunun üzerine ÖİB, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK) gönderdiği yazıda, Türkiye Elektrik Ticaret A.Ş. (TETAŞ) tarafından 20 elektrik dağıtım şirketine 1 Eylül-31 Aralık 2006 tarihleri arasında satılan elektriğin fiyatının 8.63 Ykr/kilovatsaat’ten (kWh) 10.69 Ykr/kWh’ya çıkarılması yüzünden dağıtım şirketlerinin enerji alım maliyetlerinin yüzde 15 oranında arttığına dikkati çekti. Yazıda, bu yüzden 20 dağıtım şirketinin tarife metodolojisi çerçevesinde maliyet artışının, tüketici tarifelerinin artışı anlamına geldiği belirtilerek, TETAŞ’ın zammının tüketici tarifelerine yansıtılarak, oluşan yeni fiyatın uygulanmak üzere TEDAŞ’a bildirilmesi, aksi takdirde bu hususun elektrik dağıtım özelleştirmelerine ciddi bir engel oluşturacağı bildirildi.

FİYAT SABİTLENSİN: Öte yandan EPDK, 28 Eylül 2006 tarihinde TETAŞ’ın TEDAŞ’a verdiği elektriğin yüzde 23,9 oranında artırılmasına ilişkin yeni tarifesini onaylamıştı. ÖİB’nin EPDK’ya gönderdiği söz konusu yazıda, TETAŞ’ın yaptığı zammın TEDAŞ tarafından uygulanmamasının iki kurum arasında 21 Haziran 2006 tarihinde imzalanan geçiş dönemi sözleşmesinin 5. maddesinin 2. paragrafına aykırı olduğunu belirtti. TETAŞ’ın yaptığı artırımın nihai tüketiciye yansıtılması, bu olmazsa da EÜAŞ’ın fiyatının 8,63 YKr olarak sabit tutulmasını istedi. EPDK’nın, Özelleştirme İdaresi’nin isteği ile ilgili olarak nasıl bir karar vereceği merakla bekleniyor.

BAŞVURU UZADI: Elektrik dağıtım şirketlerinin özelleştirilmesi ihalesinde teklif verme süresi, 15 Aralık 2006’dan 19 Ocak 2007’ye uzatıldı. Özelleştirme İdaresi’nden yapılan açıklamaya göre, son teklif tarihi, ön yeterlilik başvurusu yapan katılımcı sayısının çokluğu ve ön yeterlilik kriterlerine göre katılımcıların değerlendirilmesine yönelik çalışmaların uzun zaman alması ile ön yeterlilik değerlendirmelerine ilişkin sürenin uzatılması nedeniyle ertelendi.

EMO’YA GÖRE ANLAMI YOK: Bu arada Elektrik Mühendisleri Odası, TETAŞ’ın yaptığı yüzde 23.9’luk zammın vatandaşa yansıtılmamasının bir anlam ifade etmeyeceği görüşünde. Oda, zammın tüketiciye yansıtılmaması halinde kamu zararı olarak vergilerle finanse edilmeye çalışılacağını öne sürdü. Elektrik Mühendisleri Odası, dağıtım özelleştirmesiyle fiyatların doğrudan artacağını belirterek enerji alanında kamulaştırmaların yeniden başlatılmasını istedi.

Güler, ’zammı vatandaşa yansıtmayız’ sözü vermişti

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler TETAŞ’ın yaptığı yüzde 23.9 oranındaki zammın vatandaşa yansıtılmayacağını belirtmişti. Güler, TETAŞ’ın TEDAŞ’a sattığı elektriğe yaptığı yüzde 23.9 zammın kurumlararası bir denge düzenlemesi olduğunu söylemişti. Güler ekim ayı başında bu konuda şu açıklamayı yapmıştı: "Tüketiciye, vatandaşımıza, sanayiciye bir yansıması, bir fiyat artışı şeklinde yansıması söz konusu değildir. Bir zam değildir."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!