Le Monde: Merkel, Kıbrıs'ı ön şart yaptı

Güncelleme Tarihi:

Le Monde: Merkel, Kıbrısı ön şart yaptı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2006 11:27

Merkel’in Türkiye ziyareti sırasında Ankara’dan “liman yasağı”nın kalkması talebi yankı buldu. Fransız Le Monde gazetesi “Merkel, tanımayı ön koşul yaptı” başlığını kullandı. Alman basını ise “Merkel, Türkiye hükümeti tarafından ciddiye alınacak bir konumda, sözlerinin diğer Avrupa liderlerinden daha çok ağırlığı olacak” görüşünü öne sürdü.

LE MONDE: MERKEL'DEN KIBRIS ŞARTI

Fransa’nın önde gelen gazetelerinden Le Monde ise, Merkel’in Türkiye’ye yaptığı ilk ziyaretinde “hassas” Kıbrıs dosyasını ele aldığını belirterek Merkel’in Kıbrıs Rum Kesimi’nin tanınmasını “ön koşul” yaptığını öne sürdü. Gazete Merkel’in Türkiye’den limanlarını Rumlara açmasını istediğini Başbakan Erdoğan’ın ise, Kuzey Kıbrıs’ın izolasyonu devam ettiği sürece taviz verilmeyeceğini bildirdiğini kaydetti. Gazete, halen sorununun çözümlenmesi için Finlandiya ve Türkiye’nin bir uzlaşı üzerinde çalıştığını yazdı.

DER TAGESSPİEGEL: MERKEL’İN ELEŞTİRİLERİ DAHA ÇOK KAYDA GEÇİYOR

Diğer Alman gazetesi Der Tagesspiegel de, Almanya’nın 1 Ocak’ta AB dönem başkanlığını üstleneceğini anımsatarak “Merkel, Türkiye hükümeti tarafından ciddiye alınacak bir konumda, sözlerinin diğer Avrupa liderlerinden daha çok ağırlığı olacak”. BBC Türkçe Servisine göre, gazete, İngiltere Başbakanı Blair’in artık kimse tarafından ciddiye alınmadığını, Fransa’nın ise Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle meşgul olduğunu belirterek “İşte bu yüzünden Merkel’in Kıbrıs tartışmasında ve Türkiye’de reformların eksikliği konusundaki eleştirileri Türkiye’de daha çok kayda geçiyor” diye yazdı.

FRANKFURTER RUNDSCHAU: KIBRIS KONUSUNDA SERT TAŞTIRMA

Merkel’in Türkiye ziyaretini de değerlendiren Alman gazetelerinden Frankfurter Rundschau da, Merkel ile görüşmelerinde Erdoğan’ın Kıbrıs konusundaki tutumunda hiçbir oynama olmadığını yazdı. BBC’ye göre, gazete “Angela Merkel, Türkiye’nin AB’ye katılmasından yana değil zaten” diye yazdı. Gazete “Kıbrıs konusundaki sert tartışma, Merkel’in Türkiye hakkındaki şüphelerinde doğru olduğu hissini güçlendirmek için fazlasıyla yeterli” yorumunu yaptı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!