Bağışıklık sisteminizi güçlendirmenin yolları

Güncelleme Tarihi:

Bağışıklık sisteminizi güçlendirmenin yolları
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2006 00:00

Daha mutlu ve sağlıklı bir yaşam için kendinize iyi bakmayı öğrenmelisiniz. Yaşayış biçiminizle, alışkanlıklarınızla bağışıklık sisteminizi zayıflatmak yerine güçlendirebilirsiniz. Dr. Kuşhan’la Diyet dergisi de Eylül sayısında bağışıklık sistemini güçlendirme yollarını sayfalarına taşıdı.

Her canlı, yaşamı boyunca kendisine zarar verecek, hatta yaşamına son verebilecek birçok mikroorganizmanın hücumuna uğrar. Eğer kişinin savunma sistemi güçlüyse bunları kolayca yenerek yaşamına devam eder.

Bağışıklık sisteminin en önemli özelliklerinden biri çok güçlü bir hafızaya sahip olmasıdır. Daha önce geçirdiği hastalığın sebebi olan mikroorganizmaların özelliklerini çok iyi hatırlar. Yeniden saldırmaları durumunda onları çok kısa zamanda yenerek hastalığın belirtisini veya çok hafif atlatılmasını sağlar. Çocuk ana rahmindeyken, birçok hastalığa karşı bağışıklığı annesinden alır. Anne sütü, çocuğun bağışıklığının güçlenmesi açısından çok yararlıdır. Anne, çocuğu en az altı ay, en iyisi bir yıl emzirirse çocuğun bağışıklık sistemi iyi gelişir, ayrıca anneden geçen bağışıklık hücreleri yoluyla da çocuğun güçlü ve sağlıklı gelişmesi mümkün olur.

Çocukların sık sık ateşlenmelerinin sebebi bağışıklık sistemlerinin henüz gelişme çağında olmalarından ileri gelir. 14-50 yaş arası bağışıklık sistemi en güçlü dönemini yaşar. Çevre kirlenmesi, sigara, stres, hareketsizlik, yetersiz uyku, yanlış beslenme, aşırı alkol bu sistemi daha da zayıflatır. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için yapmanız gerekenleri şöyle sıralayabiliriz...

Sigarayı derhal bırakın

Sigara içerken, her çektiğimiz nefesle alyuvarlarımıza oksijen yerine karbonmonoksit bağlanır. Hücre, doku ve organlarımız az oksijen almış olur. Vücudumuza oksijen yerine karbonmonoksit almak, erken yaşlanmamıza yol açan serbest radikallerin çoğalmasına neden olur. Bronşit dediğimiz üst solunum yolları iltihabı başlar. Sonra kronik bir hastalık haline dönüşür. Astıma dönüşebilir. Akciğerler enfekte olabilir. Sigara dumanı ayrıca başta akciğer olmak üzere birçok kanserin temel sebebidir. Eğer bağışıklık sisteminizi güçlendirmek istiyorsanız, sigarayı hemen bırakmalısınız.

Stresten uzak durun

Stres, bağışıklık sistemini zayıflatan sebeplerden en başta gelenlerinden biridir. Büyük bir tehlike anında, kötü bir haber veya ağır ateşli enfeksiyon hastalığı gibi durumlarda, vücut acil durum sistemlerini devreye sokar. Bunun sebebi, bedensel ve ruhsal olarak bu tehlike anını zararsız atlatmak ve onunla başa çıkmaktır. Böyle durumlarda kalp atışı hızlanır, tansiyon yükselir, kişinin hareketleri hız kazanır. Kanın içine enerji kaynağı olarak bol miktarda şeker ve yağ pompalanır. Bütün bu olaylar hormonlar tarafından sağlanır ki, biz bunlara stres hormonları diyoruz. Hepimizin hayatında bizi çok üzen olaylar var ve olacaktır da... Bunlardan nedenlerini ortadan kaldırabileceklerimizi çözüp rahatlamalıyız. Sizi üzen, strese sokan, problem yaratan insanları yaşamınızdan uzaklaştırarak işe başlayabilirsiniz.

Her gece yeterince uyuyun

Kim yeterince uyuyup vücudunu dinlendirmezse, ertesi gün hem yüzünden yorgunluk akar hem de birden bire yaşlanmış bir görünüm alır. Bağışıklık sisteminin kendini tamir edebilmesi için bir dinlenme dönemine ihtiyacı vardır. Biz uykudayken yeni savunma hücreleri üretilir. Sistemdekilerin eksiklikleri ve bakımları yapılır.

Fazla alkol almayın

Her gün içilen 1 bardak kırmızı şarabın kan dolaşımına iyi geldiği, kalp kasını besleyen damarlarda kan akımını artırdığı bazı bilim adamlarının araştırmalarıyla ileri sürülmüştür. Az da olsa kötü huylu kolesterolü düşürdüğü, iyi huylu olanı da yükselttiği iddalar arasında.

Sağlıklı beslenin

Sağlıklı beslenmek için; her gün vücudun ihtiyacı kadar protein, karbonhidrat, yağ, yeterince vitamin, mineral ve posa içeren yiyecek maddelerinin tüketilmesi gerekir. Ayrıca ortalama 2,5 litre kadar sıvı alınmalı. Beslenmeyle yiyecek maddelerinin içindeki doğal antioksidanlar yeterince vücuda alınmalı. Bunlar, vücudumuzda oluşan ve yaşlanmanın en büyük sebeplerinden biri olan serbest radikalleri etkisiz hale getiren veya en azından zararlarını azaltan vitamin ve oligo minerallerdir.

Savunma sistemi

1Vücudumuzun dışını saran deri ve iç organlarımızın içini saran (burun içi, nefes yolları, ağız içi, yemek borusu, mide, bağırsak ve vajina iç derisi (mukoza) savunma sisteminin önemli kısımları.

2Kemik iliği: Zararlı mikroorganizmalarla savaşan akyuvarlar (beyaz kan hücreleri) veya lökositler, kemik iliğinde üretilir.

3Timus bezi: Gırtlağın hemen altındaki göğüs kafesinin içinde yerleşiktir. Kemik iliğinde üretilmiş olan akyuvarlar eğitimlerini ve savaş taktiklerini burada öğrenirler.

4Bademcikler: Akyuvarlar burada da eğitilerek çok özel görevlerini öğrenirler.

5Dalak: Akyuvarların en önemli eğitim merkezlerinden bir diğeridir.

6Lenf bezleri: Vücuda giren hastalık yapıcı mikroorganizmaları durdurma yeteneğine sahiptir.

Düzenli bir şekilde egzersiz yapın

Özellikle 50 yaşından itibaren savunma sistemimizin hücrelerinin sayısında ve savaşma kabililiyetlerinde bir düşme olur. Eğer kişinin hareketsiz bir yaşamı varsa bu düşüş hızla artar. Yapılan araştırmalar, yaşamlarında düzenli egzersiz olanların, olmayanlara göre enfeksiyon hastalıklarına ve kanserlere daha az yakalandıklarını gösteriyor.

Günlük veya en azından gün aşırı yapılan ve devamlılığı en az yarım saat olan egzersizler, bağışıklık ve savunma sistemimizi güçlendirir. Egzersizin, oksijeni bol açık havada yapılmasında büyük fayda vardır. Hareket esnasında nefes darlığının yaşanmaması gerekir, buna karşılık hafif çarpıntı olabilir. Önemli olan, bu egzersizin rahatsızlık yaratmadan, aynı tempoyla en az yarım saat devam etmesidir. Açık havada yürüyüş, bisiklet turu veya iyi bir tempoyla yüzme esnasında kalbin kasılma gücü yükselir. Pompaladığı kan miktarı artar, damarlar genişler, doku ve organlara giden kan daha çok oksijen, daha çok besin götürür. Kan dolaşımının artışı bağışıklık hücrelerini aktive ederek savaşma, dolayısıyla, düşmanı yenme kabiliyetini artırır. Antikor miktarı artar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!