Abramowitz: Türkiye-ABD arasında eski 'bahar havası' artık yok

Güncelleme Tarihi:

Abramowitz: Türkiye-ABD arasında eski bahar havası artık yok
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2006 15:25

ABD'nin eski Dışişleri Bakan Yardımcısı ve eski Ankara Büyükelçisi Morton Abramowitz, Türkiye ile Bush Yönetimi arasındaki eski “bahar havası”nın yaşanmadığını söyledi. Abramowitz, Bush Yönetiminin Başbakan Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı hedefine destek verip vermeyeceğinin gelecek ay Washington’da yapılacak Erdoğan-Bush görüşmesinde netleşebileceğini öne sürdü.

Washington’da Kıbrıslı Türk ve Rum gazetecilerin de izlediği bir konferansta konuşan Morton Abramowitz, Türkiye ile ABD arasındaki ilişkileri değerlendirirken Türkiye ile Bush Yönetimi arasındaki eski “bahar havası”nın yaşanmadığını söyledi.

TÜRKİYE KUZEY IRAK’A GİRMEMELİ

Morton Abramowitz, KKTC basınına yansıtılan konuşmasında Türkiye'nin Ortadoğu için ekonomik bir güç, Amerika için önemli bir müttefik olduğunu ifade ederek, "İlerde Türkiye bölgede önemli bir güç olacaktır. Türkiye'nin kökten dinci değil, laik bir ülke olmasını destekliyoruz. Türkiye'nin, Kuzey Irak'a girmesini uygun bulmuyoruz. Bu Amerika'nın dertlerini artırır" dedi.

Abramowitz, Türkiye ile Amerikan yönetimi arasında eski "bahar havası" nın yaşanmadığını da kaydederek, özellikle muhafazakar kesimin Türkiye'ye yaklaşımının 1990'lı yıllara göre negatife doğru çevrildiğine de vurgu yaptı.

Bunun başlıca nedenlerinin Irak, İran, Ortadoğu ve PKK konularındaki politika farklılıkları olduğunu anlatan Abramowitz, Amerika'nın Erdoğan'dan ve AKP'den “genelde memnun” göründüğünü, ancak özellikle Kuzey Irak'a giriş ve İsrail'e bakışı konularında Ankara'nın tutumunu içine sindiremediğini de belirtiyor. 

'DESTEK EKİM’DE NETLEŞİR'

Başbakan Erdoğan'ın birkaç hafta sonra yapacağı ABD ziyaretinin iki ülke ilişkilerinde önemli bir dönemeç olacağını da kaydeden Abramowitz, "Bush-Erdoğan görüşmesinde özellikle İran konusu ağırlıkla ele alınacaktır. Washington, 2007'nin Türkiye iç politikasındaki önemi ile Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olma hedefine ABD yönetimi'nin destek verip vermeyeceği belki de bu görüşmede netleşecek” dedi.

Bush-Erdoğan buluşmasında, Kıbrıs sorununun da gündeme geleceğini ifade eden Abramowitz, Avrupa Birliği'nin Kıbrıs sorununu devamlı olarak Türkiye'nin önüne bir engel olarak attığını da söyledi. Abramowitz, Kıbrıs Rum Kesimi’nin Kıbrıs sorunu çözülmeden AB’ye alınmasının hata olduğunu belirtti. Abramowitz, AB’nin Türkiye’yi üyeliğe kabul etmemesinin büyük bir hata olacağını da bildirdi.

Türkiye’nin bölgesinde oynayacağı rolün giderek büyüyeceğini de belirten Morton Abramowitz, ABD Dışişleri Bakanlığı’nda, Türkiye'nin üyeliğine açıktan karşı çıkan Fransa ve Avusturya'ya karşı bir tepkinin hissedildiğini de söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!